21 Kasım 2019

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri ve özellikle de Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri; bu maddeyi lütfen onaylamayın. Bu gerçekten yasal olarak suçtur, vicdanen büyük bir vicdansızlık ve vebaldir, dinen de çok büyük bir günahtır çünkü apaçık bir hırsızlığı öngörüyor resmen, başka bir şey değil. Olacak iş değil, bu nasıl gelmiş buraya, kabul edilecek bir şey değil.
    Bakın, ne var? Bu maddeyle halka açık statüde olup borsada işlem gören ve on binlerce kişiye hisse satışı yapan Bera Holding -eski adıyla Kombassan- İttifak Holding ve Umpaş Holding’e karşı açılan binlerce davanın düşürülmesi amaçlanmıştır. Geçmişte gerçekleşen söz konusu satışlar, bugün holdingler hakkında açılmış binlerce davaya konu durumdadır.
    Bu holdinglerden hisse alan ve yıllar içinde kendilerine kâr ödemesi yapılmayan kişiler, satın aldıkları hisselerin karşılığını talep etmek için şirketleri dava etmişlerdir. Aleyhe açılan dava sayısı holdinglerin ödeme yapamayacağı bir sayıya ulaşmış, davalar holdinglerin borsadaki değerini ve güvenirliğini etkilemeye başlamıştır. Mevzu bahis şirketler, hisse sahibi alacaklılara ortaklık verecek, böylece aleyhlerine açılmış binlerce dava düşürülecektir.
    Özetle bu düzenleme aracılığıyla Bera Holding, İttifak Holding ve Umpaş Holding batmaktan kurtulacak, mağdur olan vatandaşın dava açması, hukuk önünde hak araması ise engellenmiş olacaktır. Bu anlamda torba yasa uygulamasıyla yasama kalitesini altüst eden iktidar genel nitelik arz etmesi gereken kanun düzenlemelerini yine belli sermaye odakları yararına işletmektedir. Aynı zamanda bu düzenleme bilhassa Bera Holdingin kurtarılması uğruna yapılmıştır. Bu Meclis bu suça ortak olmasın arkadaşlar, böyle şey mi olur ya? Bir holdingi kurtarmak için burada madde onaylıyoruz.
    Büyük bir borsa manipülasyonu gerçekleşmektedir. Zira Komisyondaki görüşmelere katılan Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun bakın, ne demiş? “Hissemizin Komisyonda görüşüleceği duyulur duyulmaz dün borsa yüzde 1 civarında değer kaybederken bizim hissemiz tavan yaptı.” Bir beklenti var özellikle yabancı yatırımcılar tarafından ellerini ovuşturuyor, ne güzel. Lehlerine nasıl bir anlam taşıdığını apaçık söylüyor. Bu sözler sarf edilirken SPK Başkanı da komisyonda bulunmakta, bu durum Plan ve Bütçe Komisyonunda gerçekleşen bir skandaldır arkadaşlar. Olacak iş değil bunlar.
    MAHMUT TANAL (İstanbul) – Alabora AK PARTİ’nin milletvekiliydi ama.
    GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Hisseler yüzde 100 arttı.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Evet.
    Değerli arkadaşlar, bakın, bu İhsan Eliaçık Hoca’nın güzel bir sözü var: “Abdestli kapitalizm.” resmen budur. Aynı zaman da bir de Alparslan Kuytul Hoca’nın bir sözü var, diyor ki size, Adalet ve Kalkınma Partisine: “Adınız artık ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’ değil, zulümle kalkınma partisi. ‘AKP’ değil zkp.” Çok açık, net, gerçekten de böyle. Bu maddenin buraya getirilmesi kabul edilecek bir hadise değil arkadaşlar.
    Bakın, daha başka cinayetler de var. Biraz evvel İbrahim Kaboğlu Hoca’mız da söyledi, 51’inci maddede de, dün ben de söyledim, SGK yetkililerinin yaptıkları işlemler konusunda yasal zırha kavuşturulmaları konusu var. Yani OHAL döneminde mağdurların emekli maaşını vermesin, eczanesine Medula ekranını kapatsın, sosyal yardımlaşmada her türlü hukuksuzluğu yapsın, binlerce örneğini bunların sergilesin, SGK yetkilileri bunları yapsın, yapsın, üç buçuk yıldır yapıyor, bir sürü keyfî uygulama yapıyor ve daha sonra, işte, 51’nci maddede yasal bir zırh getirilecek. Olacak iş mi arkadaşlar? Yani gerçekten bunlar kabul edilecek hadiseler değil. Gerçekten, bu 43’üncü madde ve 51’inci madde çok büyük bir vebaldir, suçtur. Bunlara onay vermeyin çünkü bunun vebali son derece ağırdır. Bunu net bir şekilde söyleyelim.
    Gerçi, bakıyorum, umursamıyorsunuz, bu sözlerimden çok fazla etkilenen bir AK PARTİ’li vekil de görmüyorum. Normalde, vicdanlı insanların bu sözlerden çok etkilenmesi gerekir. Çünkü çok açık suç, vicdansızlık ve dinen de çok büyük günah olan bir maddedir bu ve bunu onaylayacaksanız bütün bu söylediklerimi de kabul etmiş olacaksınız.
    Teşekkür ediyorum efendim. (HDP sıralarından alkışlar)

YouTube

Yorumlar