03 Haziran 2020

TBMM

YouTube

HDP GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; coronavirüs enfeksiyonu Türkiye’de ve dünyada tüm hızıyla devam etmekte ve dünya aşıyı aramakta, Türkiye aşıyı aramakta ama iktidarın marifetiyle, aşı çalışmaları Türkiye’de bilimsel bir şekilde yapılamamaktadır. İşte Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Manisa Aşı Enstitüsü iktidarın döneminde kapatılmıştır. Bu çok net, açık bir şekilde ortadadır.
    “Yerli ve millî olacağız.” diyen kimdi? Bu iktidar. Ama yerli ve millî olamayan, bu ülkede aşı enstitülerini kapatan kim? Yine bu iktidar. Bu enstitüleri kapatıp, ardından ithalata ağırlık verip, özel sektöre ağırlık verip rant üzerinden bir ekonomi tesis etmeye çalıştı bu iktidar. Başka yaptığı hiçbir şey yok ve şu anda Türkiye’de ciddi, bilimsel bir aşı çalışması yapılamıyor. Bu iktidarın bu topluma kötülüğünü yine net bir şekilde görüyoruz.
    Biz, Halkların Demokratik Partisi olarak, aşı çalışmaları nasıl yapılır, bilimsel olarak anlatmaya çalışalım. PCR testi kullanılıyor. Daha hızlı testler ELISA ve hızlı tanı testlerinin kullanılması lazım, bunun için de virüsün yapısal dört proteininin bilinmesi lazım, bunların üretilip saflaştırılması gerekiyor. Ve “Bunu sadece ben yaparım.” demek yetmiyor, multidisipliner bir çalışma yapılması lazım. Üniversiteler, sanayi ve tüm farklı bilim insanlarının bir araya gelmesi gerekiyor ama bu ülkede, medyatik bir şekilde “Ben aşı üretiyorum.” diyen popüler hâle geliyor. Bunlar kabul edilecek şeyler değil.
    İlk önce virüsün izole edilmesi ve gen dizisinin yapılması gerekmekte daha sonra virüsün genlerinin klonlanması, virüse ait proteinlerin saflaştırılması, saflaştırılan proteinlerin hayvanlara enjekte edilerek virüsün proteinlerine karşı antikor oluşturulması, virüse karşı oluşan antikorların hayvanlardan elde edilmesi ve antikorların saflaştırılması, saflaştırılan antikorların preklinik, klinik öncesi, çalışmalarının yapılması ve preklinik aşamada başarılı olan antikorların büyük reaktörlerde çok miktarda çoğaltılması ve bu şekilde aşının geliştirilmesi sağlanabilir.
    Ve bir de plazma bağışı meselesi var. Plazma bağışı çok önemli, hayat kurtarıcı biliyorsunuz. Plazma bağışını da enfeksiyonu geçiren her kişi yapamıyor, bunun için de ELISA testleri ve hızlı tanı kitleri önemli çünkü insandaki antikor miktarının tayin edilmesi gerekiyor. (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Tamamlayın sözlerinizi lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Özetle söylemek istediğimiz: PCR testine göre çok daha hızlı olan ELISA testleri ve hızlı tanı kitlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Çok lafa gerek yok, yapılması gereken bu, arkadaşlar, çok net. Bunu yapmadan da aşı konusunda bir adım atamazsınız. Ancak şu anda hızlı testleri hızlandırdığımız takdirde tanı hızlanır, netleşir ve aşı konusunda da adım atılabilir.
    Kendi imkânlarımızla hazırladığımız bu düşük maliyetli ve güvenli testleri yaygınlaştırabilirsek testler yapılabilir hâle gelir. Hızlı test yaparak virüsün yayılımı da en rahat bir şekilde engellenmiş olur çünkü tanı çok önemlidir. PCR testlerinde belli bir süre geçince tanı gecikiyor ve virüs yayılımı oluyor o yüzden ELISA testleri ve hızlı tanı kitlerinin bir an evvel yaygınlaştırılmasını partimiz adına söylüyoruz ve önergeyi destekliyoruz.
    Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)

Yorumlar