26 Haziran 2020

KRONOS 

Manisa E Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Leyla Karaman, yazdığı mektupla hayatlarının nasıl alt üst olduğunu anlattı. Asker eşi 5 yıldır tutuklu olan Karaman’ın kendisi de 9 aydır tutuklu. Leyla Karaman da cezaevine girince önce babası ardından kayınpederi hayatlarını kaybetti. Anne babasız kalan ve en büyüğü 20 yaşında olan üç çocuk da depresyon ilacı kullanıyor.

ANKARA – Manisa E Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan 47 yaşındaki, üç çocuk annesi Leyla Karaman, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’una mektup yazarak, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hayatlarının nasıl alt üst olduğunu anlattı.

OĞLU AMELİYAT OLDU, NE ANNESİ, YANINDAYDI NE DE BABASI

Asker olan eşinin 5 yıldır tutuklu olduğunu belirten Leyla Karaman kendisinin de 9 ay önce ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklandığını anlattı. Karaman, üç oğlundan 20 yaşındaki en büyük oğlunun burun delikleri tıkanık doğduğu için, göğsünde halk arasında “güvercin göğüslü” denilen rahatsızlığın oluştuğunu,  bu nedenle 6 kez ameliyat geçirdiğini, geçen yıl göğsündeki çukurluğun kalbine yaklaşması nedeniyle Konya Numune Hastanesi’nde tekrar ameliyat olduğunu anlattı. Karaman, bu son ameliyat sırasında tutuklu bulundukları için ne kendinin ne de eşinin çocuğunun yanında olamadığını belirterek,  “Hem annesiz hem babasız hastanede 10 gün kaldı. Üç gün yoğun bakımda kaldı. Göğsüne platin yerleştirildi, kıkırdak dokunun gelişebilmesi için. Şu an tekrar o platinlerin alınması gerekiyor, ama yanında ne babası var ne de annesi…” yazdı.

“ÇOCUĞUMUN AMELİYATLARINI KARŞILAMAK İÇİN ÇALIŞTIM…”

Karaman, devletin izin verdiği bir özel okulda büro memuru olarak çalıştığı gerekçesiyle “örgüt üyesi” olmakla suçlandığını belirterek, şunları aktardı:

“Bizler trafik cezası bile olmayan insanlarız, şu an terör suçuyla suçlanıyoruz. Eşim 23 yıllık devlet memuruydu. Disiplin suçu bile yoktu. Biz şu an neden buradayız, neden hapisteyiz bilmiyoruz. Sadece tek maaşla geçinemediğimiz için eşime destek olmak için devletimizin izin verdiği kurumlarda büro yönetimi memuru olarak çalıştım. Rahat yaşamak için değil, çocuğumun ameliyatlarını karşılamak için, eşime destek olmak için çalıştım.”

BABASI VE KAYINPEDERİ ÜZÜNTÜDEN VEFAT ETTİ

Leyla Karaman, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yazdığı mektupta, büyük oğlunun kendi imkânlarıyla PDR bölümünü kazanarak okuduğunu belirterek, mektubuna şöyle devam etti:

“Bizim 5 yıldır aile hayatımız yok. Çocuğum çok zorlanıyor. Çünkü o ameliyatlı haliyle kardeşlerine bakmak zorunda kalıyor. Babam çocuklarımın maddi imkânlarını karşılıyordu ama benim içeri girmemle birlikte üzüntüsünden kalp krizi geçirdi ve vefat etti. Annem 70 yaşında, ayaklarından ameliyatlı, kronik hastalıkları var. Çocuklarım şu an maddi ve manevi zorluk yaşıyor. Kayınpederim destek oluyordu. O da eşim içeri girdikten sonra üzüntüsünden akciğer kanseri oldu. Eşimin içerde olmasına dayanamadı. Onu da 7 Haziran’da kaybettik.”

“ÜZÜNTÜDEN FELÇ GEÇİRMEKTEN KORKUYORUM”

Leyla Karaman’ın mektubu şöyle devam etti: “Ben cezaevinde hem babamı hem kayınpederimi kaybettim. Cenazelerine bile gidemedik. Birbirimize hasret gittik. Bu olaylar beni çok etkiledi, üzüntümden dolayı ‘hipertansiyon’ hastası oldum. Şu an cezaevi doktorlarının yazdığı tansiyon ilaçlarını kullanıyorum. Kullanmazsam tansiyonum 18’e çıkıyor. Beyin kanaması geçirmekten korkuyorum. Burada hayatımı kaybetmekten veya üzüntüden felç geçirmekten korkuyorum.”

“ÜÇ ÇOCUĞUM DA DEPRESYON İLACI KULLANIYOR”

“Sayın vekilim sizlerin vicdanına sesleniyorum: Benim için bir şeyler yapabileceğinize inanıyorum. Çocuklarım hem annesi hem de babasızlar. Çocuklarım çok zeki olmalarına rağmen hak ettikleri eğitimi alamıyorlar. Ortanca oğlum 16 yaşında, en küçük oğlum 12 yaşında. Üç çocuğum da şu anda depresyon ilacı kullanıyor. Bu yaşta bu ilaçları kullanmalarını istemiyorum. Hiç olmazsa ben yanlarında olsam bu ilaçlara ihtiyaçları olmayacak. Sayın vekilim, hem kendim, hem eşim hem de çocuklarım için çok endişeleniyorum.”

Yorumlar