04 Eylül 2020

ÖZGÜR KOCAELİ / ADEM TURGUT

Bu sürecin bitmesi ile AK Parti rahatlayacak

Parti içi seçimler elbette demokrasinin bir parçası… Solda daha çetin ve çatışmalı biçimde geçen o süreç tek adayla gidilse bile sağ partilerde de kolay yaşanmıyor. Çünkü teşkilat başkanını performansıyla değerlendirildiği o süreçte yönetimlerdeki değişim oranları, mahallelere kadar uzanan tercih değişiklikleri ile heyecan çok yükseliyor. CHP pandemiden hemen önce kongreler sürecini tamamlamıştı. İYİ Parti stadyumda yapıp durumu kurtarmıştı. MHP çok hızlı çıktı ve meseleyi halletti. Ama Ak Parti’de 10 ilçede kongreler yapılamamıştı.

VEKİLLERİN YILLIK ÇALIŞMA RAPORLARI NE DURUMDA

Bu sürecin bitmesi ile AK Parti rahatlayacak Vekillerin yıllık çalışma raporları ne durumda Parti içi seçimler elbette demokrasinin bir parçası… Solda daha çetin ve çatışmalı biçimde geçen o süreç tek adayla gidilse bile sağ partilerde de kolay yaşanmıyor. Çünkü teşkilat başkanını performansıyla değerlendirildiği o süreçte yönetimlerdeki değişim oranları, mahallelere kadar uzanan tercih değişiklikleri ile heyecan çok yükseliyor. En basiti her ne kadar kendinizden emin olursanız olun isminiz açıklanana kadar tereddütler verimliliğinizi etkiliyor.

İKİ İLÇE İLE BAŞLIYOR

CHP pandemiden hemen önce kongreler sürecini tamamlamıştı. İYİ Parti stadyumda yapıp durumu kurtarmıştı. MHP çok hızlı çıktı ve meseleyi halletti. Ama Ak Parti’de 10 ilçede kongreler yapılamamıştı. Takvim sık sık değişti ve son güncelleme ile artık başlama noktasında. 10 ilçede yapılacak kongreler Derince ve Körfez teşkilatları ile başlayacak. Kongreler, 20 Eylül’de İzmit ve Gebze ilçe kongreleri ile bitecek. Yaklaşık 2 yıldır Derince İçe Başkanlığı yapan Selçuk Çakıroğlu kongrede aday değil. Pandemi öncesi ilçe binasında yapılan temayülde ve genel merkezin mülakatında, Siyasi ve Hukuki İşleri Başkanı Koray Merdan aday olarak gösterildi. Körfezde ise AK Parti Genel Merkezi, İlçe Başkanı Ramazan Tuna ile devam kararı aldı.

21 EYLÜLDEN İTİBAREN…

AK Parti’de kongreler, 20 Eylül’de İzmit ve Gebze ilçe kongreleri ile bitecek. Tabi kimler gidecek kimler kalacak… Merak ötesi bir stresin nedeni… Bence son dönemde hiç belli etmese de AK Parti teşkilatlarının en ciddi meselesi kongrelerin tamamlanmamış olmasıydı. Bu arafta yaşama hali pandemi gibi zorlu bir süreçte çalışmaları iyice zorlaştırmıştı. Mehmet Ellibeş tecrübeli bir siyasetçi, bunları aştı ama her koşulda kongrelerin yapılmamış olması sıkıntı oluşturuyordu. Pandemiye dikkat edilerek yapılacak kongrelerin bitmesiyle 21 Eylül’den daha da efektif bir AK Parti teşkilatı göreceğiz diye düşünüyorum. Eskiden Milletvekilleri İzleme Komiteleri vardı. MİKOM kısaltmasıyla anılan komiteler vekillerin performanslarını çıkartır ve yayınlardı. Şimdi yapılıyor mu bilmiyorum. Yapılıyorsa da son yıllarda ben görmedim. İş hayatına giren performans değerlendirme artık özel sektörün vazgeçilmezi… Kamuda çok sağlıklı işlemese de tatbik edilmeye çalışılıyor. Siyasiler konusunda karne çıkarma işi bağımsız kuruluşlardan çok partilerin kendi iç işi gibi duruyor. Biliyorum Ak Parti kendi kriterleri ile vekillerini, belediye başkanlarını ve teşkilat yöneticilerini değerlendiriyor; karne notu veriyor. Ama bunun dışarıya objektif şekilde anlatıldığı ve açıklandığı yok. CHP ve diğer partiler de ise böyle bir değerlendirme yapıldığını da hiç sanmıyorum.

YILLIK ÇALIŞMA RAPORU

Asıl olan vekilin kendi performansını kamuoyuna açıklamasıdır. Bu da bizim ülkemizde çok mümkün görünmüyor. Zaten çoğu ortalarda olmayan vekillerin kendi karnelerini ortaya koymaları reel olarak zor… Ama bu durumun bir istisnası var: Ömer Faruk Gergerlioğlu… Gergerlioğlu kendi performansını yıllık çalışma raporu olarak kağıda döktü. Bu rapordan bir kopyayı da partisinin yöneticileri ile birlikte bana da getirdi. Teşekkür ediyorum. Aslında 15 gün önce getirecekti ama ben bir türlü uygun olamadım. Ancak raporu verdiği meslektaşlardan da biraz takip etmiştim. Raporu bana verince de hemen okudum. Dikkatimi çeken ilginç veriler var.

GERGERLİOĞLU SOSYAL MEDYADA ÇOK İYİ

Örneğin Gergerlioğlu’nun sosyal medya performansı… İnstagram takipçi sayısı 8 bin 500 iken şimdi 18 bin 400’e çıkmış. Bunun önemli bölümü de son ayda gerçekleşmiş. Tvvitterda 157 bin olan takipçi sayısı da inanılmaz artarak 284 bine ulaşmış. Tvveet görüntülenme sayısı da son 28 günde 34 milyon, son 90 günde de 126 milyon olmuş. Günlük ortalaması 1.4 milyon kişi…

DÖRT BASLIĞIN ÜÇÜNDE LÜTFÜ TÜRKKAN ÖNDE

Ve gelelim asıl performansa… İktidar vekillerini bir kenara bırakıp muhalefete bakalım. Çünkü iktidarın kendi kendine soru önergesi vermesi biraz tuhaf olurdu. Gergerlioğlu’nun raporuna göre Kocaeli ile ilgili en çok soru önergesi veren kişi İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan… Kocaeli ile ilgili 202 soru önergesi bulunan Türkkan’ı 117 önerge ile Gergerlioğlu, 28 önerge ile Tahsin Tarhan ve 13 önerge ile Haydar Akar takip ediyor. Türkkan 24 kanun teklifi ve 39 araştırma önergesi ile bu alanlarda da önde. Gergerlioğlu ise 2 bin 374 bütün soru önergesi ile bu alanda açık ara önde…

HEPSİ BENZER ÇALIŞMA YAPMALI

Uzatmayalım, bu yıllık çalışma raporlarının hazırlanıp tüm vekiller tarafından şeffaf bir şekilde basınla paylaşılması gerekmez mi? Eğer onlar yapmıyorsa bu amaçla kurulmuş STK’ların tüm vekillerin karnelerini açıklaması gerekir.

Yorumlar