03 Aralık 2019

Gazete Pencere

Interweb –

SÜLEYMAN Soylu mahkemelerden beraat alan KHK’lıların görevlerine neden dönemediği sorusunu “Elbette güvenmeyeceğim, herkes devletin içine girmek zorunda mı?” diye yanıtladı, “Her şeye Anayasa Mahkemesi’nin gözüyle bakıyor değilim” dedi. SOYLU’NUN sözlerine hukukçulardan tepki var. Prof. Dr. Osman Can “Hukuku ayaklar altına alınca 15 Temmuzlar bitmez zaten” dedi. Turgut Kazan’a göreyse bu sözler “Türkiye’yi bir hukuk devleti olarak tanımıyoruz” anlamına gelir. 5’teSoylu: Anayasa Mahkemesi’nin gözüyle bakmıyorum İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 15 Temmuz sonrası başlayan yargılamalarda beraat edenlerin neden devlet görevine dönemediğine ilişkin soruyu “Her şeye Anayasa Mahkemesinin gözüyle bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın” diye yanıtladı. Kanal 7’de katıldığı programda Soylu’nun açıklaması özetle şöyle: “Çok basit. Biz bir istihbarat örgütünden bahsediyoruz. Bir devleti teslim almaya çalışan bir ” gütten bahsediyoruz. Bu yapının kendine ait bir aklı da var. Bu yapının içerisinde olanların tamamı bir somut belge üretmiş midir? Buna kimse ‘Evet’ diyemez. Elbette ki güvenmeyeceğim. Herkes devletin içine girmek zorunda mı? Türkiye 15 Temmuz gibi bir darbeyle, bir terör eylemiyle karşı karşıya kalmış, devlet temkinli olmayacak mı? Her şeye Anayasa Mahkemesinin gözüyle bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın. Belki onlar 15 Temmuz’u unutmuş, Türkiye’yi başka bir noktaya götürmek istiyor olabilirler. Ama biz 15 Temmuz’u unutmadık.” İçişleri Bakanı Soylu’nun bu açıklamasını hukukçulara sorduk.

‘HUKUK SOYLU’YU DA BAĞLAR’

Prof. Dr. Osman Can: İçişleri Bakanı Soylu’nun ifadesi hukuk açısından kabul edilebilir değil. Bir siyasetçi Anayasa Mahkemesinin baktığı yerden bakmak zorunda değil ama o mahkeme hukuki bir karar verir ve o karar yürütmeyi de bağlar, yasamayı da bağlar, Bakan’ı da bağlar. İçişleri Bakanı hukukla konuşmak zorunda. Bir kişinin kamu memuriyetine dönmesi hukuki bir parametredir, bir temel hak kullanımıdır. Bu hukuki çerçevede bir sorun yoksa politik mülahazanın bir anlamı da yok. 15 Temmuz’u unutmayacağız diye hukuku ayaklar altına almamız mümkün değil. Hukuku ayaklar altına alınca 15 Temmuzlar bitmez zaten.

‘HUKUK TANIMIYORUZ İTİRAFI’

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan: İçişleri Bakanı çok açık biçimde ‘biz hukuk tanımıyoruz, Türkiye’yi de bir hukuk devleti olarak görmüyoruz’ diyor, bu açıklama bunun itirafından başka bir şey değildir. Her yargı kararı, başta kurumlar olmak üzere herkesi bağlar, Anayasa Mahkemesi kararı cumhurbaşkanını da bağlar, bakanları da bağlar, devleti de bağlar. Türkiye’de hukukun esamisi okunmadığı için bir İçişleri Bakanı rahatlıkla bunu söylüyor. Türkiye’de iyi işleyen bir demokrasi olsa sadece bu açıklaması nedeniyle bile hakkında soruşturma açılması gerekirdi. Böyle birinin İçişleri Bakanı olması herkes için çok büyük tehlike.

‘KAPAT GİTSİN MAHKEMELERİ’

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: 0 zaman kapat gitsin mahkemeleri. Bu ne demek? ‘Demokrasi yok, yargının üstündeyim’ demek. Zaten biliyorduk, itiraf etmişler, biz de bu itirafı bekliyorduk. Anayasa Profesörü, CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu: Bu soruyu bir Anayasa profesörüne değil bir vatandaşa sorun, o daha doğru yanıt verecektir. Ben eğer bu soruya yanıt verirsem İçişleri Bakanı’nın bu açıklamasını önemsediğimi, değerli bulduğumu göstermiş olurum, bunu yapmayacağım. Eski MİT’çi Mehmet Eymür’ün, 15 Temmuz darbe girişimin kilit ismi Adil Öksüzün ölmüş olabileceğini söylemesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan dikkat çekici bir açıklama geldi. Soylu, “FETÖ’nün sözde TSK imamı Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz ama bizde kalsın” dedi. Mehmet Eymür, geçtiğimiz hafta katıldığı ‘BiDeBunuİzle’ programında Adil Öksüz’ün ölmüş olabileceğini söylemişti. Adil Öksüz’ün kaçışının normal olmadığını, Öksüz hakkında ‘eleman’ olduğu biçiminde iddialar bulunduğunu anlatan Eymür, “Adil Öksüz’ün bir anda yok olmasını katiyen normal karşılamıyorum. Bir takım ortaya çıkan bilgiler de var. Adil Öksüz’ün angaje formları ortaya çıktı. Deniz Bayrak isminde MİT mensubu olduğunu iddia eden bir ismin iddiaları var. Adil Öksüz’ün eleman olduğunu, kullanıldığını iddia ediyor” demişti. “Kayıp olması çok dikkat çekici değil mi” diye soran Eymür, “Hayatta mı değil mi onu da bilmiyoruz. Ama yurtdışında değildir onu kesinlikle söyleyebilirim. Çünkü konuşabilir yurtdışında olursa orada, yani muhtemelen yaşamıyor olabilir.” yorumunda bulunmuştu.

‘BİZDE KALSIN’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Kanal 7’de yaptığı açıklamada, “Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz. Ama bizde kalsın. Nasıl PKK’ya, DHKP-C’ye biz izleme yapıyorsak aynısını FETÖ’ye de yapıyoruz. Ankesör ve büfe soruşturmalarında yüzde 40 etkin pişmanlık oldu” dedi. ‘FETÖ’nün TSK imamı’ olduğu belirtilen, 15 Temmuz darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz, darbe girişiminin hemen ardından Mürted Hava Üssü’nün civarında jandarma tarafından yakalanmış, mahkemeye çıkartılmış ve sonra da salıverilmişti. Üstelik üstünden çıkan GPS cihazı da iade edilerek. Sonrasında yapılan bütün araştırmalara rağmen Öksüz’ün izine ne yurt içinde ne de yurtdışında ulaşılamadı.

CHP’Lİ KOÇ’TAN YANIT: SİZDE BİR YERLERDEDİR

İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamasına CHP Milletvekili Haluk Koç’tan yanıt geldi. Koç, sosyal medya hesabından “Süleyman Soylu bey; ‘FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz. Ama bizde kalsın’ demiş. Bizde kalacak hali yok ya, Tabii ki bileceksiniz, kesin biliyorsunuzdur, sizde bir yerlerde kalıyordur. İyi koruyor musunuz bari?” mesajını paylaştı. “Nerede olduğunu biliyoruz ama söylemem”

Yorumlar