24 Ekim 2020

KRONOS

Gülen cemaati üyesi olduğu iddiasıyla meslekten ihraç edilen ancak soruşturma sonunda takipsizlik verilen öğretmenin işe iade talebi, OHAL Komisyonu tarafından PKK üyesi olduğu gerekçesiyle reddedildi.

ANKARA  – Adalet Bakanlığı’nda öğretmen olarak çalışırken ihraç edilen M.E.’nin başından geçenler, Türkiye’de ‘örgüt üyeliği’ kavramının yargı ve idari merciler tarafından nasıl kullanıldığını gözler önüne serdi.

Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan M.E. isimli öğretmen 3,5 yıl önce OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) mesleğinden ihraç edildi. Kuruma alınmadan önce güvenlik soruşturmasından geçen M.E., ihraç sebebini uzun süre öğrenemedi. İfadesi alınmayan, herhangi bir soruşturma geçirmeyen, tek bir kişinin ne olduğuna dair kendisine bilgi vermediği M.E., uzun uğraşlar sonucunda Gülen cemaati üyeliği iddiasıyla ihraç edildiğini öğrenebildi.

KOMİSYONUN RED KARARI: İMC TV’Yİ BEĞENMİŞ

İhraç gerekçesi ise cemaat üyeliği olarak gösterildi. İki yılın sonunda savcı herhangi bir irtibat ve iltisak bulamayınca takipsizlik aldı. İşe iade için OHAL Komisyonu’na başvuran öğretmen bu kez de geçmişte İMC TV’yi ‘beğenmekle’ suçlanıp ret aldı. Komisyon, İMC TV’nin “PKK/KCK silahlı örgütü ile irtibatlı” olduğunu iddia edip başvuruyu reddetti. M.E., “3,5 yıl sonra örgütüm değişti” diyor. İMC TV 29 Eylül 2016’da KHK’yla kapatılmıştı.

OHAL Komisyonu k M.E.’yle ilgili ret kararında, “UYAP’tan temin edilen belgelerde; Muş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilgili dosyasında başvurucu hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği” ifadesi yer aldı. Komisyon, ‘diğer tespitler’ bölümünde ise bu kez M.E.’nin takipsizlik aldığı kararı es geçerek, yeni bir ‘delil’ buldu.

O bölüm kararda şöyle yer aldı: “Adli soruşturma kapsamında sosyal medyasında yapılan araştırmada PKK/KCK silahlı terör örgütüyle irtibatlı ‘İMC TV’ isimli müzahir televizyonun sosyal medya hesabını beğendiği, başvurucunun PKK/KCK silahlı terör örgütüyle iltisaklı olduğuna dair sosyal çevre bilgisinin bulunduğu…”

BANKA ASYA HESABI YOK, BYLOCK YOK, SGK KAYDI YOK

Kronos’a konuşan ihraç öğretmen M.E., “3,5 yıl önce ihraç edildim. Adalet Bakanlığı’nda kurum öğretmeniydim. Neyden atıldığımı bilmiyordum. İfade dahi vermedim, hiç sorulmadı, suçlama da olmadı. Uzunca bir süre neden atıldığımı öğrenmeye çalıştım. Budur diyeceğim bir şey de bulamadım. İfadem alınmamış. Uzun uğraşlar sonucunda hakkımda bir soruşturma olduğunu, ‘FETÖ’ dosyası olduğunu öğrendim” ifadelerini kullanıyor.

İhraç olduktan ki yıl sonra soruşturmanın sona erdiğini kaydeden M.E., “İki sene sonra soruşturma takipsizlik aldım. Bylock yok, sendika üyeliği yok, SGK kaydı bulunamadı, Bank Asya hesabı yok. Hiçbir irtibat ve iltisak bulunmadı” diyor.

Kendisiyle ilgili PKK/KCK iddiasının da soruşturulduğunu kaydeden M.E., “PKK/KCK’yla da irtibatı yoktur, somut hiçbir delil bulunamamıştır diye belgesi de geldi bana. Öğrenciyken eylemlere katıldım ama hiçbir suç unsuru oktu bu eylemlerde. Savcılık da bakmış bir şey bulamamış. Üstelik kuruma alınırken de güvenlik soruşturmasından geçmiştim. Herhalde atık bu süreç sona erdi diye düşünüp OHAL Komisyonu’na başvurdum ben de” şeklinde konuşuyor.

GEÇMİŞ “BEĞENİSİNİ” ARADI AMA BULMADI

OHAL Komisyonu kararındaki “İCM TV’yi beğenme” ‘suçunu’ merak ettiğini söyleyen M.E., “Acaba beğenmiş miyim diye baktım ama yoktu. Bulamadım ben öyle bir beğeni. Olsa bile suç unsuru olduğuna inanmıyorum. 2016 yılına kadar legal olarak yayın yapan bir kanalmış zaten. Komisyon, somut bir delilmiş gibi red verdi” şeklinde konuşuyor.

“3,5 YIL SONRA ÖRGÜT DEĞİŞTİRDİM”

Yaşadıklarını ‘hukuksuzluk’ olarak yorumlayan ihraç öğretmen M.E., “3,5 yıldır FETÖ mağduru olduğumu sanıyordum, meğer PKK mağduruymuşum. ‘3,5 yıl sonra örgüt değiştirdim kusura bakmayın’ diyorum arkadaşlarıma” diyor.

OHAL Komisyonu’nun red kararını İdare Mahkemesi’ne taşıyacağını kaydeden M.E., “Oradan da adaletli bir karar çıkacağına inanmıyorum ne yazık ki. İnanıyorum ki adalet geldiğinde hepimize, gelmediğinde hiçbirimize gelmeyecek” yorumunda bulunuyor.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında M.E.’nin durumunu gündeme getirerek, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Komisyonun kararına bakıyoruz, kime niyet kime kısmet gibi adeta tombaladan çekmişler kararı. Bana belgeyi gönderen kişi diyor ki ‘Sayın vekilim komisyon sonucu geldi. Soruşturma FETÖ’den açıldı ama şapkadan PKK çıktı. Önceki yıllarda faaliyet gösteren İMC TV’yi bir sosyal medyada beğeni atmış. Sosyal medyada bu olmuş terörist olmamın gerekçesi!’ Bir televizyonun sosyal medyasındaki tweetine beğeni atmış ve daha sonra bu kişi bu beğeniden dolayı ihraç edilmiş. Soruşturma FETÖ’den açılmış, PKK’den sonuçlanmış. Neresinden tutsan elinde kalacak bir komedi ile karşı karşıyayız. Hukuk felç olmuş durumda bu memlekette. İdare her türlü zorbalığı, zebaniliği yapıyor başka bir şey değil.”

Yorumlar