13 Temmuz 2020

BİRGÜN / Dilan Esen

Bu yılın ilk 6 ayında 11 yeni cezaevi açıldı. HDP’li Gergerlioğlu, yeni açılan hapishanelerin bir hizmet gibi sunulduğuna dikkat çekerken, İHD’den Yoleri ise bu durumun ülkedeki baskı politikalarıyla ilgili olduğunu söyledi

Ülkedeki cezaevlerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bu yılın ilk 6 ayında ülkede 11 hapishane açıldığını açıkladı.

Ülkede toplam 367 olmak üzere 264 kapalı, 76 müstakil açık, 4 çocuk eğitimevi, 9 kadın kapalı, 7 kadın açık ve 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu bulunuyor. Bu cezaevlerinin toplam kapasitesi ise 236 bin 755. 2010 yılından bu yana da toplam 36 ceza infaz kurumuna ek bina yapıldı.
2015’ten itibaren yeni açılan cezaevlerinin listesi ise şu şekilde:

■ 2015: 18

■ 2016: 38

■ 2017: 12

■ 2018: 15

■ 2019: 26

■ 2020: 11

Bu yıl 4 cezaevi, 2006 yılından bu yana ise toplam 263 cezaevi kapatıldı.

CEZAEVLERİNE FABRİKA GİBİ BAKILIYOR

Her yıl artan cezaevi sayısını BirGün’e değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte mahkûmların da arttığını söyledi. Dolayısıyla yeni cezaevleri yapımlarının da 2016’dan sonra arttığını hatırlatan Gergerlioğlu, “2016’da önümüzdeki 5 yılda 225 yeni cezaevi yapacaklarını söylüyorlardı. Son 3 buçuk yılda da 180 yeni cezaevi yapıldı. Bu yeni cezaevlerini bir hizmetmiş gibi tanıttılar. Aslında AKP iktidarı cezaevlerine bir fabrika gibi bakıyor” dedi.

İktidarın 225 sayısına ulaşmaya çalıştığını vurgulayan Gergerlioğlu, şunları dile getirdi: “Tüm bunlara rağmen cezaevleri yetmiyor. Yeni cezaevleri ise meseleyi çözmüyor. Adli anlamda bir suç ortamı var ve iktidar bunu çözmüyor. Adaletsizliklerin hâkim olmasıyla cezaevlerine doldurulan yüz binlerce insan var. Aslında her bir cezaevinin korkunç masrafı var ama iktidar adalete dönmek yerine, yeni cezaevleri yapmakla meşgul. Oralara gidecek yeni memurlar konusunda da kaygı yok. Nasıl olsa AKP ve MHP’de kadro bekleyen çok insan var. Aslında hepimiz Türkiye hapishanesinde yaşıyoruz.”

AKP’NİN BASKI POLİTİKALARIYLA İLİŞKİLİ

Ülkedeki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Gülseren Yoleri ise mevcut ceza infaz sisteminin büyük hak gaspları içerdiğinin altını çizdi. Cezaevleriyle birlikte tutuklu ve hükümlü sayısının da arttığını vurgulayan Yoleri, şunlara değindi: “AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne, tutuklu ve hükümlü sayısının arttığını görüyoruz. Bu da Türkiye’deki baskı politikalarıyla çok ilişkili. 2023’e kadar yaklaşık 150 bin civarında kapasitesi olan cezaevleri yapılacağı açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından, muhaliflere yönelik baskının arttığını görüyoruz. Tutuklama tali bir müessese gibi uygulanıyor. İktidarın, hak ve özgürlüklere yönelik baskısının ne kadar yüksek olduğunu da görüyoruz.”

Yorumlar