10 Temmuz 2020

YouTube

HDP GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Çin’deki durum hakikaten çok kötü. 2019’da artan, 3 milyon Uygur Türkünü barındıran, dikenli tellerle çevrilen toplama kampları artık tüm dünyanın bildiği bir gerçek. İnsan Hakları İzleme Örgütü ne diyor? İnsanlar mahkemeye çıkarılmadan götürülüyor. Bakın, mahkemeye çıkarılmadan bir polis devletinde 3 milyon Uygur Türkü toplama kamplarında. Camiler boş. Camilere “Ülkeni sev, yurdunu sev!” afişleri asan bir polis devletiyle karşı karşıyayız. Sakal bırakmak, uzun tesettür giysisi giymek, başörtüsü takmak, namaz kılmak, oruç tutmak toplama kamplarına gitmek için bir neden. Yine telefonların dinlenmesi, kameralarla tüm hayatın izlenmesi apaçık belli; tüm insan hakları kuruluşlarının raporlarına yansıyan bir gerçek. Asimilasyon dini ve kültürel anlamda son hızıyla işliyor. Bakın, Ziynet Gül Tursun, Türkiye’den Tacikistan’a zorla gönderilen ve şu anda Çin zindanlarında olan bir kadın. Türkiye Göç İdaresi bu konuda hesap vermelidir.
    İkincisi, yine bakın, Abdulkerim İsmail, 86 yaşında bir din âlimi, Çin zindanlarında hayatını kaybetti. Türkiye’de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini bitiren Ekrem Mehmet, Çin zindanlarında işkence altında öldü. Biz bunları uzun süredir takip ediyoruz. Genel Kurulda bu konu üzerine iki konuşma yaptım ve Çin Büyükelçiliği yetkilileri 2 defa bizi ziyaret ederek açıklama yapma ihtiyacı duydu. Ben kendilerine Çin zindanlarındaki 325 aydının hâlini sordum; cevap veremediler, diğer sorularımıza cevap veremedikleri gibi. Başka nasıl cevap veremiyorlar? Bakın, Çin Büyükelçisi Deng Li geçen gün Deutsche Welle’ye konuştu; birçok gerçeğin üstünü örtemeye çalıştı ama 3 konunun üstünü örtemedi. 1’incisi: Toplama kamplarına zorla götürülenlerin geri çıkma hakkı yok. 2’ncisi: Dinî aşırılığı Çin belirliyor, “dinî aşırılık” ne demekmiş Çin belirliyor ve terbiyeyi de Çin yapıyor. 3’üncüsü de: Kayıp Uygurlar var. Bu 3 konuya cevap veremedi ve kabul etmek zorunda kaldı. Gerçi Türkiye’de de kayıp insanlar var, iktidar bu konuda bir açıklama yapmıyor; Çin’den farkı kalmadı anlaşılan, o belli.
    Ve bakın, bizim tespitlerimize göre, şu anda, bir yıldır Türkiye’den bir heyetin…
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Buyurun, toparlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Geçen sene temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Çin ziyaretinde bir anlaşma yapıldı, 50 milyar dolarlık bir anlaşma ve ondan sonra, Çin siyaseti konusunda tıs, ses seda yok. Cumhur İttifakı -AK PARTİ ve MHP- tek kelime eleştiri yapmıyor. Neden? 50 milyar dolar anlaşma var. Ve sonrası: Bir yıldır güya -o ziyarette belirlenmişti- bir Türk heyeti Çin’e giderek toplama kamplarını inceleyecekti; bir yıldır gitmiyor arkadaşlar, takip ediyorum, bir yıldır gitmiyor. Ve biz, gittiği zaman da Çin’in gösterdiği yerleri değil, her yeri gezmesi gerektiğini söylüyoruz; bir yıldır gitmiyor. Şu anda biz Halkların Demokratik Partisi olarak Kürtlerin de, Uygur Türklerinin de hakkını savunan bir partiyiz ve iktidarın Uygur Türklerini sattığını düşünüyoruz. AKP PARTİ ve MHP’siyle, 50 milyar dolar için bu satışın gerçekleştiğini net bir şeklide söylüyorum. Varsa hamaset dışında bir sözleri cevap versinler. (HDP sıralarından alkışlar)

Yorumlar