22 Ekim 2020

SES KOCAELİ

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, önceki gün TBMM’de gündem dışı yaptığı konuşmada ilimizin öne çıkan pek çok sorununu açıkça ortaya koydu

Gergerlioğlu, yaklaşık 10 dakika süren gündem dışı konuşmasında ilimizdeki sorunların çözülmek yerine giderek arttığını, Kocaeli halkının pek çok sorunla aynı anda boğuşmak zorunda kaldığını söyledi. Sağlık, trafik, çevre, ticari sıkıntı ve sorunları ön plana çıkartan HDP Kocaeli Milletvekilinin çarpıcı tespitlerine, aynı TBMM’de görev yapan AKP Kocaeli milletvekilleri de hiç yanıt veremediler. Dr. Gergerlioğlu’nun TBMM kürsüsünden yaptığı konuşma aynen şöyleydi:

“Kocaeli’nin önde gelen sorunlarının ilk 3 sırasını hava, çevre kirliliği, pahalılık, ulaşım oluşturuyor”

En fazla iş cinayeti işlenen iller arasında Kocaeli ilk 3 sıradadır. Yoğun sanayi kenti olan Kocaeli de işsizlik ortalaması ve kanser oranlarının yüksek olması dikkat çekmektedir. Çevre kirliliği had safhadadır. En fazla ölüm sebebi %16 ile kalp krizidir. Yıllardır bir göğüs hastalıkları doktoru olarak söylediğim Kocaeli’nin bir meslek hastalıkları hastanesi ve göğüs hastalıkları hastanesi ihtiyacı karşılanmamıştır.

Pandemi sürecinde 25 bin lira kredi kullanan esnaf bu ay taksitlerini ödemek zorundadır ancak okulların, üniversitenin kapalı olması ve kısıtlamalar nedeniyle esnafın durumu çok kötüdür, kapanan işyerleri artmakta, çare, çözüm sunulmayan esnaf ne yapacağını bilememektedir. İl sağlık müdürlüğünde gayri ahlaki skandallar, sağlık müdürünün istifası ile sonuçlanmıştır. Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri yetersizdir. Kocaeli’deki  iş yerleri ve fabrikalarda covid yaygınlaşmış ve gereken önlemler alınmadığı gibi yeterli denetimler de yapılmamaktadır.

Kocaeli’nde eğitim, sıkıntı arz ediyor. Maske ve dezenfektasyon dışında önleme yok, vaka sayısı artıyor. Karmaşaya dönüşmüş değişen ders programları nedeni ile öğretmenler de yoğun iş  temposu altında ezilmektedir. Hala interneti olmayan veya kesik olan mahalleler vardır. Düzeltilmesi için de herhangi bir çalışma yoktur. Kapalı köy okullarının çoğu açılmamış, öğretmen ataması yapılmamıştır.

Plansızlık, rantçılık ve beceriksizlik sonucu sıkışmış şehir rahatlatılmalıdır. Büyük deprem geçirmesine rağmen toplanma yerlerinin ranta peşkeş çekildiği, afete hazırlıksız bir kent vardır. Ana caddelerde kaldırımları işgal etmiş cafeler yayaları rahatsız ediyor, genç nüfusun olduğu Kocaeli’de uyuşturucu tacirleri zehir saçmaktadır. Sanayi kentinde işsizlik artmakta, dökülen halkevi binası için bir şey yapılmamaktadır.  Roma’ya başkentlik etmiş şehir gittikçe yaşanmaz hale gelmektedir

4 göçmen işçinin  Çayırova Akpınar fabrika yangınında ölümü sonrası bilirkişi raporunda büyük ihmaller ortaya çıkmasına rağmen facia nedenleri sümenaltı edilmiş, valilik ve Bakanlık soru önergelerimizi sümenaltı etmiştir,  işveren cezalandırılmamış aksine yeni fabrika açmıştır.

Gebze hormonlu büyümüş, alt yapısı yetersizdir,  Yukarı Hereke’nin  kimsesizliği, ihmali yıllardır devam ediyor.

Büyük bir deprem faciası geçirmiş Kocaeli de kolektif bir afet yönetimi yoktur. , Kentsel Dönüşüm adı altında rant, yaratılan yeni sermaye gruplarına pay ediliyor. Kentin Roma tarihini ortaya çıkarak projeleri geliştirilmemiştir. Kocaeli bir göç kenti haline gelmiştir. Alt yapı üst yapı kentsel güvenlik gibi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir.

Büyükşehir Belediyesi hala şeffaf bir ulaşım master programı sunmamıştır. Kocaeliler bu ay 2-3 misli su faturası ödemiştir. Ulaşımda öncelikle deniz, ikincil olarak raylı sistemden yararlanılmalıdır. Deniz ulaşımı yetersizdir. Gebze Darıca metro hattı ihale bedelinin yüksekliği dikkat çekmektedir. Deniz yolu ile yük taşınma kapasitesi her geçen gün artmakta,  fakat liman Demiryolu bağlantısı yeterli değildir. Osmangazi köprüsü kullanılmamaktadır, yük Kocaeli’ne binmektedir. Gölcük İzmit arasında raylı sistem yapılmalıdır. D-100 karayolu kentin havasını aşırı derecede kirletmektedir. D-130 Karayolunun hali gittikçe kötüleşiyor. Başiskele sahili limanında açılan yeni limanlar yüzünden artan trafik, tırlar, tankerler yüzünden iyice güvensiz hale geldi. Her zaman olduğu gibi kapasitenin üstünde yük bindirilmiş bu yol tehlike saçıyor. D-100’den geçmemesi gereken tırlar tankerler denetlenmediği için şehir içi trafikte oldukça tehlikeli bir haldedir. Kimse bunu denetlemiyor, yönetmelik uygulanmıyor,  denetleyen yok.

İzmit Körfezinin her yerinde zehirli maddelerle dolu patlamaya hazır konteynırlar var. Bütün dünya İzmit’ten para kazanırken yükü İzmitlinin sırtına kalıyor. Karamürsel çıkışındaki battı çıktının ne zaman biteceği belli değil. Gölcük’ün içinde adım başı kırmızı ışık trafiği işkenceye dönüyor, güya tünel  yapılacaktı. Bundan sonra D-130’daki trafik kazalarından yöneticiler mesuldür. Şaibeli izinlerle oluşan yeni limanlar bölgedeki yaşamı gayri insani hale getirdi. ,yerleşim yerleri bu aç gözlü ve rantçı anlayış yüzünden iyice tıkandı. Bağçeşme’den Perşembe pazarına bir teleferik bile yapılamadı. Bu yapılamayınca Kartepe için 2017de teleferik iddiası ortaya atıldı. Anlı şanlı törenler yapıldı ancak ortada hiçbir şey yok. Oysa Büyükşehir Belediyesinin 1 senede reklama harcadığı para Kartepe’ye yapılacak teleferik parası kadardır.

İstanbul’da istenmeyen tesisler Kocaeli ye taşınmış ve ilimiz kirletilecek, tüketilecek kent olmuştur. Çöp depolama alanları yeniden belirlenmeli ve şehre uzak yerlere yapılmalıdır. Alikahya Mah. süresi ve kapasitesi çoktan dolmuş olması çöp fabrikası nedeniyle kokuyor. Yahya Kaptan,  baca filtrelerini çalıştırmayan fabrikalar yüzünden kokuyor. Pakmaya tesisleri yıllardır Köseköy ve Yahya Kaptan olmak üzere bu şehre kokudan başka bir şey vermemiştir

Dilovası Kömürcüler OSB Dilovası’nın talihsiz kaderi olmuştur ve halkın isteğine rağmen kaldırılacağa benzemiyor. Aslanbey OSB koku saçmaya devam ediyor. Para babalarının hırsı uğruna koca kent mahvoluyor ve Büyükşehir Belediyesi seyrediyor.

Derince ilçemiz limanla yol arasına sıkışmış yapısı nedeni ile kıpırdayamaz halde. Güney Marmara Otoyolunun hala bir projesi bile yok. İzmit Karamürsel arasındaki trafik yükü vapur seferleri ile azaltılabilir ama bu konuda da hiçbir gelişme yok.

Kandıra ilçemizde turizm yeterince geliştirilemiyor. Kandıranın verimli tarım arazileri Kandıra köylüsünün elinden alınıp satılıyor. Burada kendisini yönlendiren bir tarım yetkilisi olmayınca arazisini satarak. Kandıra yolu üzerindeki verimli tarım arazileri üzerinde Kandıra OSB kuruluyor dendi ancak başlayan bir inşaat yok ve ne olacağı belli değil. Kandıranın temiz hava içeren doğası da belli ki yakın sürede kirlenecek. Asırlık çınarlarımızın kesilmesi fayda yerine zarar getirmiştir. Terk edilmiş Kocaeli fuarı, işlevini göremeyen uluslararası Fuar Merkezi ve hayal kırıklığı oluşturan Cengiz Topel Havalimanı çalıştırılmıyor.

Kocaeli valiliği her demokratik gösteriyi yasaklamaktadır. Gazeteci ve siyasileri gözaltı ve tutuklamalar son hızıyla devam etmektedir.”

Yorumlar