2019-06-11

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğu’nun AhvalPod’da gündeme getirdiği insan hakları ihlallerinin ikinci ayağında Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri var.

Gergerlioğlu, Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatarak Ramazan bayramının ilk günü Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bir tekstil fabrikasında çıkan yangına dikkat çekiyor. Fabrikanın patronunun AKP’ye yakın olduğu iddialarını gündeme getiren Gergerlioğlu, bu nedenle gerekli denetimlerin yapılmadığını ve hayatını kaybeden işçilerin kaçak bir şekilde çalışan kimliksiz göçmenler olduğunu belirtiyor.

Gergerlioğlu, 30 kişinin çalıştığı Akpınar Tekstil Fabrikası’nda çıkan yangının kaçak işçilerin ikamet ettiği fabrikanın lojistik bölümünde başladığını belirtiyor. Fabrikanın ruhsatsız olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, “Orada bulunan işçiler ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Çünkü muhtemelen fabrika ruhsatsızdı, gereken çalışma izinleri yoktu, orada çalışan çoğu mülteci işçilerin kimlikleri bile yoktu, bırakın çalışma izinlerini, bırakın sigortalarını” diyor.

Dört işçinin hayatını kaybettiği fabrika yangınına ilişkin valiliğin gizlilik kararı getirdiğini söyleyen Gergerlioğlu, şunları söylüyor: 

“Kocaeli Valiliği ve itfaiye halen bir rapor hazırlamış değil. Ancak biz, yaptığımız araştırmalara göre Türkiye’de ihmal edilen işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çok önemli soru işaretlerinin bu yangında olduğunu görüyoruz. Burada kaç kişi çalışıyor, kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kaçı yabancı uyruklu, bu kişilerin isimleri nedir? Kaç gün geçti yangında ölenlerin isimleri bile halen açıklanmadı. Yangında çocuk yaştaki kişilerin hayatını kaybettiği iddiası var, bu konuda hiçbir açıklama yapılmıyor. İtfaiye erlerinin gayri resmi açıklamasına göre bu dört işçiden ikisi birbirine sarılarak bulunmuş bir anne ve kız çocuğuydu. Yanan işyerinin AK Parti’ye yakın bir patrona ait olduğu iddiaları var ve bundan dolayı da denetlemelerin yapılmadığı ve kendisine bir şey olmayacağı düşünülerek gerekli tedbirleri aldırmadığı iddiaları var.”

Gergerlioğlu yangında ölenlerin üçünün Suriyeli, birinin de Afgan uyruklu olduğunun söylendiğini ifade ediyor. Türkiye’de her gün işyerlerinde çok sayıda yaşanan kazanın “katliam” olduğunu belirten Gergerlioğlu, bakanlığa iş cinayetleriyle yönelttiği birçok sorunun yanıtsız kaldığını söylüyor.

Ahval

Yorumlar