12 Şubat 2020

HDP GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Trump planı Birleşmiş Milletler kararlarını ayaklar altına alıyor; Kudüs’ü İsrail’e teslim ediyor ve maalesef, Filistin devletinin kuruluşunu zorlaştırıyor ve en önemlisi, Filistinli mülteciler meselesini çözümsüzlüğe itiyor.
    Değerli arkadaşlar, siyonist ve ırkçı İsrail siyonist bir tarih teziyle hareket ediyor ve Kudüs’te Hristiyan ve Müslümanları dışlayarak, Mescid-i Aksa’nın altını kazarak yeni bir Siyonist tarih oluşturmaya çalışıyor. Biz buna şiddetle karşıyız, insanlık da karşı olmalı.
    Kudüslü Filistinliler statüsü vardır ama İsrail, bunu elinden geldiği kadar azaltmaya çalışmakta, Kudüs’te olmak kolay değil, Kudüslü Filistinliler statüsünü her gün daha da kısmaya çalışmakta, çeşitli gerekçelerle Kudüslüleri cezalandırmaktadır. Filistinliler çeşitli yollarla Kudüs’ten uzaklaştırılmaktadır.
    Buna karşı “one minute” diyen, meydanlarda kükreyen iktidar ne yapıyor? Sayın Erdoğan ne yapıyor bir de buna bakalım. Şiddetle eleştiren iktidarın ticaret hacmiyle ilgili Ticaret Bakanlığının belgesini sunuyorum: Bakın, 2009’da Gazze katliamı oldu. “One minute” feryatları göklere çıktı ama bakın, 2 milyar 600 milyon dolarlık İsrail-Türkiye hacmi şu anda, 2019’da 6 milyar dolara çıkmış durumda. Ticari anlaşmalar güya iptal edilecekti; 2,6’dan 6 milyar dolara çıkmış. Daha başka ne oluyor? Vize, İsraillilere vize uygulanmazken Filistinlilere vize uygulanıyor.
    İktidarın Trump planıyla ilgili ciddi herhangi bir diplomatik adımını görmedik, lafta birtakım sözler var, ciddi bir şey yok. Bunu biz evveliyatından da biliyoruz, 2009’da Gazze katliamı olduğu zaman, bununla ilgili -daha önceki konuşmamda da söylemiştim- bir suç duyurusu yapmıştık ve bu iktidarın Adalet Bakanlığı, Siyonist İsrail’e gereken dersi verecek, bu suç duyurusu evrensel ceza ilkesine göreydi. Katliam yapan Siyonist İsrail yetkililerinin yargılanmasını engelledi. Kim engelledi? AK PARTİ iktidarı engelledi. Bununla kalmadı, bakın, ardından, bundan cesaret alan İsrailliler, Mavi Marmara’da 10 vatandaşımızı katletti. Daha sonra mesele bir anlaşmayla bitirildi. Neydi o anlaşma? İşte, bakın, anlaşma burada, 20 milyon dolara Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik yetkisi ayaklar altına alındı, yargı baypas edildi ve 20 milyon dolardan tek bir kuruş daha fazla isteyemezsiniz diyor anlaşma. Bakın, resmî anlaşmayı gösteriyorum.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Tamamlayın sözlerinizi lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – İşte ben soruyorum: Trump planına kim karşı çıkabilecek? Gazze katliamında meydanlarda kükreyen Sayın Erdoğan mı ve daha sonra Gazze katliamıyla ilgili gereken işi yapmayanlar mı? Mavi Marmara’yı 20 milyon dolara satanlar mı? Ve ardından “Gazze ablukasıyla ilgili adımlar atılacak.” denilmişti, şu anda abluka daha da artırılmış durumda. 2005’te Erdoğan, Yahudi Cesaret Ödülü’nü almıştı; tüm bu yaşananlara, Gazze’ye, Mavi Marmara’ya rağmen Yahudi Cesaret Ödülü’nü iade etmeyen bir Erdoğan var. Bütün bunlardan sonra tabii ki Trump tüm Amerikan şımarıklığıyla bu planı getirir ve dayatır. Hamasi laflarla işler olmuyor beyler. Yapmanız gereken İsrail’e karşı ciddi bir duruş sergilemektir ve bunu da yapmadınız, kaybettiniz, bundan sonra söyleyeceğiniz tüm sözler boş sözlerdir.
    Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

YouTube

Yorumlar