25 Haziran 2020

Mezopotamya Ajansı

ANKARA – İçişleri Komisyonu’nda “güvenlik soruşturmasına” dair yasa tasarısının görüşülmesine tepki gösteren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “AKP Anayasa ile mücadele ediyor” dedi. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 2016 yılında ilan edilen OHAL sonrası yaşanan kaçırılma olaylarına işaret eden Gergerlioğlu, “İstediğiniz kadar işkenceyi örtbas etmeye çalışın, işkence bir gün ortaya çıkar çünkü işkence bir insanlık suçudur. İşkence zaman aşımına uğramaz. Beyaz Torosların yerini şimdi siyah Transporterlar aldı. Türkiye’de insanlar kaçırılmakta ve gayri resmi bir şekilde işkence görmekte. İçişleri Bakanı çıkıp bununla ilgili bir açıklama yapmamakta. Benim için 2019’un en önemli olayları insanların güpegündüz kaçırılmasıydı, bu herkes için en önemli gündem haline gelmeli” dedi.  

‘CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ’ 

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen Gergerlioğlu, “İnsanlar cezaevlerinde büyük bir mağduriyet yaşıyor. Yargıtay’ı göreve çağırıyorum. Cezaevlerinde gözlem kurulları keyfi bir şekilde denetimli serbestliğe çıkacak kişilere izin vermiyor ve bir yıl fazla içerde tutuyor. Bu son yapılan infaz düzenlemesiyle birlikte bu kurulların keyfiliği daha da arttırıldı. İnsanlar denetimli serbestliğe çıkıp rahatlığa erişecekken yönetimsel kararlarla cezaevinde kalıyorlar, bu kararlar yargısal değil, yönetim altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

 ‘SABRİ KAYA ÖLDÜRÜLDÜ’ 

Gergerlioğlu, hasta tutukluların sağlık durumlarına da işaret ederek, “Sabri Kaya, ağır bir hasta tutukluydu ve bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) çağrı yaptı ama bu insan tahliye olması gerekirken, cezaevinde yaşamını yitirdi. Cezaevinde takibi edilecek hastalıkları yok dememize rağmen bırakılmadı. Bu normal bir ölüm değil, Sabri Kaya, ihmaller sonucu öldürülmüştür. İnsanlar cezaevinde cinayete kurban gidiyor. Bu cinayetin peşini bırakmayacağız. Sabri Kaya’nın hakkını aramaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘AKP ANAYASA İLE MÜCADELE EDİYOR’

 İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’ne dair de konuşan Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin güvenlik soruşturmasına dair iptal kararını hatırlattı. AKP için “Anayasa ile mücadele ediyor” diyen Gergerlioğlu, şunları ifade etti: “AKP iktidarı Anayasa mahkemesi ile, halkın iradesiyle mücadele ediyor. Anayasaya uygu olmadığı belirtilmesine rağmen yeni düzenlemeler yapılarak yeniden gündeme getiriliyor. Yasaya muğlak ifadeler getiriyorlar. Yarın bir gün bu muğlaklıktan fırsat bularak herkese güvenlik soruşturması yapacaklar. Bununla da kalmayacaklar, bu kabul edilemez. Suç şahsidir ama suç işlediği ileri sürülen kişi tek değil yakınlarının da işe girmesi engellenecek. Bunu dayatıyorlar, bunu kabul etmedik etmeyeceğiz sonuna kadar buna karşı mücadele edeceğiz. AYM bu hukuksuzluğu kabul etmedi, bir oyun yapı tekrar geçirmeye çalışıyorlar. Halkımıza söz veriyoruz, bu yasayı genel kurulda geçirmeyeceğiz.”Paylaş:

Yorumlar