16 Mayıs 2020

yeni1mecra

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, kendisine gelen bir mektuptan hareketle Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a KHK’lıların İŞKUR’un İş Başı Eğitimi’nden yararlanıp yararlanmadığını sordu.

Aysu Demirel Özdemir

Adana’da yaşayan Erkan Özdemir adlı yurttaş, 701 sayılı KHK ile kamu görevinden ihraç edildiğini ve hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadığını belirterek TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na bir mektup gönderdi.

2 hafta işbaşı yapıp atıldılar

Özdemir, mektubunda kendisi gibi ihraç edilmiş bir arkadaşı ile birlikte İŞKUR Adana İl Müdürlüğü üzerinden Sasa Fabrikası’na başvurduklarını bildirdi. İŞKUR’un İş Başı Eğitimi kapsamında iki hafta fabrikada çalıştıklarını anlatan Özdemir, “İŞKUR bizi arayıp İş Başı Eğitimi sonlandırdıklarını söylediler” dedi. Özdemir daha sonraki gelişmeyi şöyle aktardı:

Bakanlık talimatı var ama belgesi verilmiyor

“İŞKUR’daki müdürün yanına gittik ve bize Bakanlık tarafından talimat var, KHK ile kamu görevinden ihraç olmuş kişileri alamıyoruz ve beraat kararınız varsa onu da değerlendirmeye alabiliriz, dedi. Talimatın bir belgesi var mı? Var ama onu gösteremeyiz, dedi. Beni ve arkadaşımı bu şekilde mağdur ettiler.”

Başka KHK’lılar da aynı mağduriyeti yaşıyor

Benzer durumda 6 kişi olduklarını ifade eden Erkan Özdemir, “Sonuç itibariyle hakkımızda kesin bir hüküm olmadığı halde İŞKUR’un verdiği eğitimden bile mahrum kaldık. Fabrika haliyle İŞKUR üzerinden 3 ay çalıştırdığı için işimize son verildi” bilgilerini verdi.

Kaç kişi bu şekilde İŞKUR’a başvurdu?

Gergerlioğlu da kendisine ulaştırılan mektuptaki iddiaların doğru olup olmadığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu. Gergerlioğlu, Bakan Selçuk’a “KHK ile işten çıkarılan yurttaşların İŞKUR’da Kurs Programı kapsamında çalıştırılmadığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu. Eğer doğru ise bunun nedeni de soran Gergerlioğlu, son 4 yılda KHK ile işten çıkarılan kaç yurttaşın İŞKUR bünyesinde İş Başı Eğitim Programına başvuru yaptığını da sordu.

Yorumlar