15 Ekim 2020

KRONOS

HDP’li Gergerlioğlu, tek kişilik karantina hücresinde sandalyede hayatını kaybettiği iddia edilen Komiser Yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu’nun ailesiyle görüştüğünü ve ailenin Kabakçıoğlu’nun ‘öldürüldüğünden’ şüphelendiğini açıkladı.

Gümüşhane Cezaevi’nde konulduğu tek kişilik hücrede yaşamını yitiren Komiser Yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümüne ilişkin fotoğraflar kamuoyunda şok etkisi yarattı. Kabakçıoğlu’nun beyaz plastik bir sandalyede başı arkaya düşmüş bir şekilde hayatını kaybettiğine dair fotoğraflar ile konulduğu hücrenin içler acısı durumu yediden yetmişe kamuoyunun büyük tepkisine yol açtı.

Konuyla ilgili TBMM’de basın açıklaması yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gümüşhane Başsavcılığı’nın dün akşam yaptığı açıklamayatepki göstererek, “48 gündür açıklama yapmayan Savcılık, fotoğraflar medyada, sosyal medyada yayılınca ancak açıklama yaptı” dedi. Gergerlioğlu, Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümünün, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ve tek kişilik hücrelerde yaşanan ölümleri açık şekilde gösterdiğini kaydederek, “Mustafa Kabakçıoğlu’nun cezaevinde bu içler acısı ölümü tekrar kral çıplak dedirtmiştir” yorumunda bulundu.

“ÖLMEMİŞTİR, RESMEN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR”

Gergerlioğlu, “Mahsun ve mazlum şekilde bu pis tek kişilik koğuşta ölmemiştir resmen öldürülmüştür. Bunlar büyük ihmallerdir” şeklinde konuştu. Kabakçıoğlu’nun 4 yıl önce sağlıklı bir insan olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “Çok büyük ihlaller yaşadı. Hapishanede Mustafa Kabakçıoğlu günden güne erimiştir. Günlüklerinde ‘hapishanede revirden hastaneye gidecekseniz 5-10 günde gidersiniz gidene kadar sağlığınız daha da bozulur’ diyor. ‘Ben bu konuda kimseden şikayetçi değilim ancak burada ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu göstereceğim’ deyip yazıyor” ifadelerini kullandı.

“KABAKÇIOĞLU, ‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM, ETMEM’ DİYOR”

Kabakçıoğlu’nun günlüklerinden bölümler paylaşan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “3 Mart 2017’de ‘Allah kimseyi suçsuz günahsız cezaevinde yatırmasın diyor. Kalabalık odada nefes alamıyoruz. Bize bunu yaşatanları Allaha havale ediyorum’ diyor. Allah kimseyi buraya düşürmesin. Sık sık hastanelik oluyor. Şeker hastası oluyor Mustafa Kabakçıoğlu. Hakkımı helal etmiyorum etmeyeceğim de diyor” değerlendirmesinde bulundu.

“ZULME UĞRAYANIN ALLAH’I VAR”

Gergerlioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu nasıl iş zulüm zulüm. Aramadan sonra memur koğuş kapısını açıyor bizi tehdit ediyor diyor Mustafa Kabakçıoğlu ve ekliyor ‘Zulme uğrayanın Allah’ı var’ diyor.”

“HASTALIĞIYLA İLGİLİ SÜREKLİ DİLEKÇELER YAZAN BİRİSİ NASIL OLUR DA HASTANEYE GİTMEK İSTEMEZ”

Gergerlioğlu, konuşmasında Kabakçıoğlu’nun yazdığı dilekçeleri ve doktor raporlarını da göstererek, şöyle devam etti: “20 Ağustosta hastaneye gitti deniyor sonra hayır gitmek istemedi deniyor ölümüne 9 gün kalan Mustafa Kabakçıoğlu için. Kovid testi yapılmıyor ve tek kişilik hücreye konuluyor. 27 Ağustosta revire dilekçe yazıyor. Verdiğiniz ilaçlar sol bacağımda ve sol yanağımda şişmelere sebep oldu. Bu şekilde revir doktoruna gidiyor doktor görüyor ve alta not düşüyor acilen hastaneye sevk diyor ama yine Kabakçıoğlu hastaneye hastalığıyla ilgili sürekli dilekçeler yazan birisi nasıl olur da hastaneye gitmek istemez. Burada belli ki gizlenen şeyler var. Doktorun da imzası olan belge işte burada.”

“KABAKÇIOĞLU’NUN AİLESİ ‘ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR’ DİYOR”

“Ben ailesi ile konuştum. Eşi, ‘Mustafa 4 ay kalmıştı çıkışana. Hanım çıkacağım maddi zorluklarımız bitecek’ diyor. Eşi diyor ki ‘Bu adam nasıl tedaviyi kabul etmez’. Aile diyor ki bu kişi öldürülmüş olabilir. Böyle iddialar da var.”

“FOTOĞRAFLAR ÇIKINCA MI SORUŞTURMA AÇILDI?

Gümüşhane Savcılığı’nın açıklamasına da değinen Gergerlioğlu, “Savcılık dün açıklama yaptı ama açıkça söylüyoruz. Ölümden sonra Kovid testi negatif çıktı. Peki siz bu insanı neden tek kişilik hücreye koydunuz. Bu fotoğraflar çıkınca mı soruşturma açıldı? Aile şimdi mi soruşturma açıldı, bizim değerimiz yok mu diyor.”

“BU YAŞADIKLARIM BANA DERS, SİZE DERT OLSUN” DEMİŞ

Gergerlioğlu, Kabakçıoğlu’nun günlüğüne “Bu yaşadıklarım bana ders size de dert olsun” dediğini de aktararak, olaya ilişkin koğuşu gören kamera kayıtları ile ölüm sonrası müdahalede bulunan 112 ekiplerinin tespit tutanaklarının bulunmadığını kaydederek, “Ölüm anında son görüntüsü bu mu bilmiyoruz ancak aradan 48 gün geçmiş koridor kamera kayıtları yok. 112 tespitleri tutanaklar yok. Değerli arkadaşlar bu konunun sonuna kadar üstüne gideceğiz” dedi.

HALİME GÜLSU, GÖKHAN AÇIKKOLLU, MUSTAFA ÖZCENGİZ…

Gergerlioğlu, Kabakçıoğlu’yla ilgili açıklamasının son bölümünde cezaevlerinde daha önce yaşamını yitiren isimleri hatırlatarak, şöyle devam etti: “Muzaffer Özcengizi sorduk biz cevap verilmiyor. Gökhan Açıkkollu için de aynı şey yaşandı. Bugün Mustafa Kabakçıoğlu aynı şeyleri yaşadı. Tarsus Cezaevinde Halime Gülsu ihmaller sonucu hayatını kaybetti her yerde gündem ettim cevap verilmedi. Biz defalarca hasta insanların Mustafa Kabakçığlu gibi neden öldüğünü sorduk cevap verilmedi. Halime Gülsu, Muzaffer Özcengiz, Gökhan Açıkkollu gibi Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümünü de sümenaltı etmeye çalışıyor.”

“HESABINI KİM VERECEK”

Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi önünde esas yönünden inceleme için bekleyen İnfaz Yasası değişikliğini de hatırlatarak, “İnfaz yasası ile siyasi mahpuslar içeride tutuldu ve bu insanların ölümü oldu. Bunun hesabını kim verecek. Hasta mahpusların içeride tutulmasının hesabını kim verecek sorarım. Ben TBMM de siyasi mahpusların içeride tutulması konusunda ‘Şahit ol Ya Rab’ diyerek bu ayrımcı infaz yasasını rabbime şikayet etmiştim. İnsanları soykırıma uğratılmış bir hale getirdiniz hala dosyaları incelemiyorsunuz. OHAL Komisyonuna tekrar sesleniyorum. Bu insanlar hala yargıya ulaşamadılar önlerinde engel olduğu için” açıklamasında bulundu.

Yorumlar