18 Ocak 2020

Ahval

İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hak ve Hukuk’ta, Burdur’da 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı’nda yaşanan uyuz ve verem vakalarını gündeme getiriyor.

Gergerlioğlu, şunları söylüyor:

“Burdur’da 58. Piyade Alayı’nda haddinden fazla asker var. Her bir bölümde en az 500’e yakın asker, toplamda 2 bine yakın asker var. Askerler sağlıkla, hizmetle ve hijyenle ilgili şikâyetlerini iletti. 21. yy’da Türkiye Cumhuriyeti’nde Burdur’da uyuz ve verem vakaları başlamış. Çünkü haddinden fazla askeri bir araya koyarsınız sonuç bu olur. İki asker uyuz,  iki asker veremden dolayı karantina altında. Sabah 04.30’da sıraya giriyor askerler. Su miktarı az, 2 bin kişilik yerde çamaşırhane olmadığı yönünde şikâyetler var. Askerler duş alamıyordu. Biz harekete geçtik, soru önergesi verdik. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na kışlayı beraber inceleme önerisinde bulunduk. Bir hafta içinde 200 askerin hastaneye gittiğini söylüyordu askerler. Konunun kamuoyuna yansıması sonrası alayda ciddi bir temizlik gerçekleştiriliyor. Alay komutanının ciddi tehditleri var askerlere karşı. Uzun dönemli askerlere temizlik yaptırılıyor. Bedelli askerlerden duş aldıklarına dair ifade vermeleri isteniyor. Sanırım fazla para tahsilat yapmak amacıyla bu kadar asker buraya sıkıştırılmış. Salgın hastalıklar böyle toplu yaşanılan yerlerde çok hızlı yayılır. 21. yy’da böyle bir temizlik susuzlukla ilgili hadise yaşanması, bu çağa ait olmayan hastalıkların çıkması son derece tedirgin edici.”

Gergerlioğlu, 19 Ocak 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in ölüm yıldönümüne ilişkin de “13 yıldır herkes bu cinayeti birbirine yıkıyor. ‘Ergenekon yaptı’ dendi, ‘Gülen cemaati yaptı’ dendi ama bir türlü adalet ortaya çıkmadı. Herkesin göz yumduğu bir şekilde Hrant Dink öldürüldü” diyor.

Gergerlioğlu son olarak da yarın (19 Ocak) saat 13.00’da Ankara Güvenpark’tan İstanbul’a adalet talebiyle yürümeye başlayacak olan Melek Çetinkaya’nın eylemi için destek çağrısı yapıyor:

“Evladı müebbet hapis cezası yemiş Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya mağdur olan herkes için adalet talebinde bulunacak.”

YouTube


 

Yorumlar