25 Haziran 2020

Umut Gazetesi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Gergerlioğlu konuşmasında OHAL sonrası yaşanan kaçırılma olayları, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutsaklara değindi.

Türkiye’de insanlar kaçırılmakta ve gayri resmi bir şekilde işkence görmekte

OHAL sonrası yaşanan kaçırılma olaylarına işaret eden Gergerlioğlu, “İstediğiniz kadar işkenceyi örtbas etmeye çalışın, işkence bir gün ortaya çıkar çünkü işkence bir insanlık suçudur. İşkence zaman aşımına uğramaz. Beyaz Torosların yerini şimdi siyah Transporterlar aldı. Türkiye’de insanlar kaçırılmakta ve gayri resmi bir şekilde işkence görmekte. İçişleri Bakanı çıkıp bununla ilgili bir açıklama yapmamakta. Benim için 2019’un en önemli olayları insanların güpegündüz kaçırılmasıydı, bu herkes için en önemli gündem haline gelmeli” dedi.

‘İnsanlar cezaevinde cinayete kurban gidiyor’

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ve hasta tutsakların durumuna da değinen Gergerlioğlu şunları söyledi: “İnsanlar cezaevlerinde büyük bir mağduriyet yaşıyor. Yargıtay’ı göreve çağırıyorum. Cezaevlerinde gözlem kurulları keyfi bir şekilde denetimli serbestliğe çıkacak kişilere izin vermiyor ve bir yıl fazla içerde tutuyor. Bu son yapılan infaz düzenlemesiyle birlikte bu kurulların keyfiliği daha da arttırıldı. İnsanlar denetimli serbestliğe çıkıp rahatlığa erişecekken yönetimsel kararlarla cezaevinde kalıyorlar, bu kararlar yargısal değil, yönetim altını çizmek istiyorum”

“Sabri Kaya, ağır bir hasta tutukluydu ve bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) çağrı yaptı ama bu insan tahliye olması gerekirken, cezaevinde yaşamını yitirdi. Cezaevinde takibi edilecek hastalıkları yok dememize rağmen bırakılmadı. Bu normal bir ölüm değil, Sabri Kaya, ihmaller sonucu öldürülmüştür. İnsanlar cezaevinde cinayete kurban gidiyor. Bu cinayetin peşini bırakmayacağız. Sabri Kaya’nın hakkını aramaya devam edeceğiz”

Yorumlar