25 Eylül 2020

MEZOPOTAMYA

ANKARA – Valiliğin helikopterden atılan Osman Şiban ve Servet Turgut’la ilgili gerçekleri örtbas ettiğini belirten Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, valiliğin açıklamasını kabul etmeyeceklerini ve olayın peşini bırakmayacaklarını belirtti. Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül’de operasyona çıkan askerlerce gözaltına alındıktan sonra işkence edilen Servet Turgut ve Osman Şiban’ın, hastane raporuyla helikopterden atıldıkları kanıtlandı. Olayın açığa çıkmasının ardından Van Valiliği’nden yapılan gecikmeli açıklamada, “Servet Turgut adlı şahsın dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı gözlemlenmiş, mukavemet göstermesine rağmen yakalanıp usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır” denildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şiban ve Turgut’un işkenceye uğrayarak helikopterden atılmasının “polis devleti” uygulamaları olduğunu belirterek, valiliğin yaptığı açıklamanın gerçekleri örtbas etmeye dönük olduğunu söyledi.  

YALAN VE YANLIŞLARLA DOLU 

Şiban ve Turgut’un yüksekten düştüğü ve helikopterden düşme şikayetiyle hastaneye getirildiklerini hatırlatan Gergerlioğlu, “Bunlar mutlaka doktora söylenmiştir ki doktor bunları kağıdına yazmıştı. Çok büyük bir tepki oluştu sivil toplumda. Van Valiliği’ne bu konuda sorular soruldu. Uzun süredir bir bekleyiş yaşanıyordu ve daha sonrasında valilik açıklama yapmak zorunda kaldı. Ama açıklama her zaman olduğu gibi gerçekleri yansıtmaktan uzaktı. Yalan ve yanlışlarla doluydu. Sanki sıradan bir vaka olmuş ve devlet kendisine itiraz edene haddini bildirmiş gibi bir görüntü vermeye çalıştı yetkililer. Oysa öyle değildi. Belli ki sadece bir helikopterden atılma meselesi değil, öncesinde de bir işkence olayı var. Korkunç olaylar bunlar” şeklinde konuştu. 

GERÇEKLER ÖRTBAS EDİLİYOR  

Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “90’lı yıllarda böyle aleni şekilde insanlar kaçırılıp, işkence ediliyor ve ortadan kaldırılıyordu, buharlaştırılıyordu. Şimdi de alenen tüm köylülerin gözü önünde, köyünden alınan kişilerin götürüldüğü görülmesine rağmen valilik açıklamasında, ‘Çatışma alanında yakaladık kayalıklardan düştü’ gibi ifadeler kullandı. Diğer yaralı hakkında bir açıklama yapılmadı. Oysa apaçık herkesin gözü önünde sapasağlam bir şekilde götürülen iki kişi günler sonra hastanede yoğun bakımda bulundu, bu normal bir şey mi? Valilik maalesef gerçeği örtbas etmeye çalışıyor. Belki helikopterden çok yüksekten atılmadı, belki daha az bir mesafeden atıldı bunu bilemiyoruz ama vücudunda kırıklar olan ve ağır yaralı durumda olan iki kişinin mutlaka bir muameleye uğradığı açık. Çünkü bu kişiler gözaltına alınıp götürüldü.” 

POLİS DEVLETİ UYGULAMALARI  

Türkiye’de son zamanlarda işkence ve kötü muamele ile insan kaçırma olaylarının arttığını dile getiren Gergerlioğlu, “İnanılmaz bir şekilde hukuksuzluk, polis devleti uygulamaları var gücüyle devam ediyor. Bu uygulamalar muhalif olan herkese yönelik devam ediyor. Ama Kürtler çok eskilerden beri bu işkencelere maruz kalıyor ve şu anda mağdur olmaya devam ediyor. Ve Kürt oldukları için katbekat daha fazlasına maalesef uğruyorlar. Bu işkenceler can alıyor, toplumsal barışı ve kardeşliği bozuyor; insan hakları ve barış konusundaki ümitlerimizi kırıyor. Büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor” dedi. 

‘OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’ 

Sakarya ve Afyon’daki ırkçı saldırılar sonrası valiliklerin benzer açıklamalar yaptığını hatırlatan HDP’li vekil Gergerlioğlu, Kürtlere yönelik saldırılarda valiliklerin gerçeği örtbas eden açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti. Olayın peşini bırakmayacaklarını ve takipçisi olacaklarını kaydeden Gergerlioğlu, “Biz vatandaş ve milletvekilleri olarak valiliklerin açıklamalarını kabul etmek zorunda değiliz. Valilikler devlet adına yalan atıyor olabilir ama bu gerçekleri ortaya çıkarmak biz siyasetçilerin, sivil toplumun ve medyanın görevi” ifadelerini kullandı.  

MA / Diren Yurtsever 

Yorumlar