23 Ekim 2020

SES KOCAELİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli Üniversitesi hakkında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması için mecliste yazılı soru önergesi verdi

Gergerlioğlu’nun verdiği yazılı soru önergesinde:

 
2019 yılı Kocaeli Üniversitesi Sayıştay Raporlarından edinilen bulgularda:
“Döner Sermaye İşletme Müdürlüğüne Yatırılan Sermayenin Bilançoda Yer Almaması

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ‘Kayıt Zamanı ‘başlıklı 50’inci maddesine göre bütün mali işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve her muhasebe kaydının belgeye dayandırılması gerekir. Ancak Üniversite BütçesindenDöner Sermaye İşletmesi için ayrılan 70.277,97 TL üniversitenin yılsonu bilançosunda 242 Döner Sermayeli Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler hesabına kaydedilmemiştir.

Kişilerden Alacaklar Hesabının Takibinin Yapılmaması

Üniversitenin 140 kişilerden Alacaklar Hesabında bulunan anapara ve faiz alacaklarından bazılarının tahsil süresiningeçtiği ancak tahsil süresi geçen ve zaman aşımına uğrayanalacakların tespitinin yapılmadığı ve sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal işlemlerin başlatılmadığı tespit edilmiştir. Mizanda 3.767.596,33 TL tutarında kişi borcu bulunmaktadır. Bu borçların önemli bir kısmının taşınmaz tahliyesi ile ilgili olduğu bunun yanında şahıs, SGK, hukuk servisi ile ilgili borçlar bulunduğu görülmektedir. Diğer taraftan kişi borçlarıiçinde en eskisi 1999 yılına ait olmak üzere 2 adet 2010 öncesi14 adet kişi borcu olduğu görülmektedir.

Üniversite Bünyesindeki Bazı Birimlerin ÖğrencisiOlmaması Sebebiyle Atıl Durumda Olması

Üniversite bünyesindeki Ulaştırma Yüksekokulu ile Kandıra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun öğrencisininbulunmadığı, lisans eğitiminin yapılmadığı tespit edilmiştir. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun 2010 yılından bu yana öğrencisi olmamış ve fiilen eğitime başlayamamıştır. İhtiyaçlar gözetilmeden fakülte açılması, fiilen atıl duruma gelen fakültenin kapatılmaması ve cari giderlerinin ödenmesine devam edilmesi, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına yol açmaktadır. ” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda;

1) Kocaeli Üniversitesi’nde yukarıda belirtilen kanuna aykırı uygulamaların ve mali usulsüzlüklerin sorumluları ve nedenlerine dair herhangi bir çalışmanız var mıdır?
2) Usulüne uygun bir kiralama sözleşmesi olmaksızın böyle bir tahsisin yapılmasının gerekçesi nedir? Sorumluları hakkında herhangi bir hukuki süreç başlatılacak ya da yasal işlem yapılacak mıdır ya da yapılmış mıdır?
3) Üniversite Bütçesinden Döner Sermaye İşletmesi içinayrılan 70.277,97 TL üniversitenin yılsonu bilançosunda242 Döner Sermayeli Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler hesabına neden kaydedilmemiştir?
4) Üniversitenin 140 Kişilerden Alacaklar Hesabında bulunan anapara ve faiz alacaklarından bazılarının tahsil süresinin geçtiği ancak tahsil süresi geçen ve zaman aşımına uğrayan alacakların tespitinin yapılmadığı ve sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal işlemlerinbaşlatılmadığı tespit edilmmesine rağmen neden soruşturma açılmamıştır?
5) Mizanda 3.767.596,33 TL tutarında kişi borcu bulunmaktadır. Bu borçların önemli bir kısmının taşınmaz tahliyesi ile ilgili olduğu bunun yanında şahıs, SGK, hukuk servisi ile ilgili borçlar bulunduğugörülmektedir. Diğer taraftan kişi borçları içinde en eskisi 1999 yılına ait olmak üzere 2 adet 2010 öncesi 14 adet kişi borcu olduğu görülmektedir. Bu konuda Bakanlığın açıklaması nedir?
6) Üniversite bünyesindeki Ulaştırma Yüksekokulu ile Kandıra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulununöğrencisinin bulunmaması lisans eğitiminin yapılmasının sorumlusu kim ya da kimlerdir? 
7) Ulaştırma Yüksekokulu ile Kandıra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun fiilen atıl duruma gelmesi sebebiyle fakültenin kapatılmaması ve cari giderlerinin ödenmesinedevam edilmesi, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına yol açmasının sorumluları hakkında açılan soruşturma var mıdır?
8) Üniversitelerde mevzuata aykırı yapılan iş ve işlemler hakkında Bakanlığınızca 2019 yılı içerisinde yapılan herhangi bir çalışma ya da başlatılan soruşturmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

Yorumlar