2008-05-02 00:00:00

“Gizli TSK hükümeti mi var?”Yazı boyutunu büyütmek için :    Ordudan atılanların mali haklarının düzenlenmesi için AK Parti ve CHP tarafından hazırlanan önerge Genelkurmay'ın müdahalesiyle geri çekilmiş.

Vakit'in, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde hiçbir gerekçe gösterilmeksizin ordudan atılanların mali haklarının düzenlenmesi için AK Parti ve CHP tarafından hazırlanan önergenin son dakikada askerin müdahalesiyle geri çekildiğini duyuran haberi, ordudan atılan mağdur askerlerin tepkisine neden oldu.

Mağdurlar “Demokrasi linç edildi” dediler.

Vakit'in, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde hiçbir gerekçe gösterilmeksizin ordudan atılanların mali haklarının düzenlenmesi için AK Parti ve CHP tarafından hazırlanan önergenin son dakikada askerin müdahalesiyle geri çekildiğini duyuran haberinin ardından, ilişikleri kesilen eski TSK mensupları asker müdahalesini doğrulayarak tepkilerini dile getirdiler.

YAŞ kararlarıyla ordudan atılan binbaşı Şahin Akdoğan, görüşmelerde kendisinin de bulunduğunu ve siyasilerin kendilerine, “asker böyle istedi” dediklerini belirterek, “Biz sürecin direkt içindeydik. 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat mağdurları olarak AK Parti ve CHP'ye ziyaretlerde bulunduk. Derdimizi anlattık ve onlar da bizim ortak hazırladığımız önergeyi alıp verme sözü verdiler. Maalesef sonrasında vekillerimiz, 'Genelkurmay'dan temsilciler bizleri ziyaret etti. Rahatsız olmuşlar. Özellikle 28 Şubat mağdurları konusunda uyarıldık. Sizlere yardımcı olamadık' dediler. Bu bizi şoke eden bir durum oldu. Hiçbir gerekçe gösterilmeksizin atılmamız yetmiyormuş gibi hakkımızı aramamıza da izin verilmiyor” dedi.

GİZLİ TSK HÜKÜMETİ Mİ VAR?Bu müdahalenin, siyasi iradeye, Yasama ve Yürütmeye açık bir darbe olduğunu kaydeden Akdoğan, “Yıllardır Müslümanların mahalle baskısı yaptığı iddialarının yalan olduğu, bu ülkede dindarların nasıl bir baskı ve zulme maruz kaldıkları bir kez daha ispatlanmıştır. Demokrasi linç edilmiş ve milli irade hiçe sayılmıştır. Partilerimiz ise dik duramamışlardır. Bu Meclis dışında gizli bir partinin olduğunun göstergesidir. Biz zaten çok ağır darbelere maruz kalmışız. Halen bu işleri kan davası gibi gütmenin ne anlamı var” diye tepkisini dile getirdi. YAŞ kararlarını “yargısız infaz”a benzeten Akdoğan, “YAŞ bir yargı organı değildir. Yıllardır hukuk çiğnenmektedir. Açılsın dosyalarımız, hodri meydan diyorum; suçumuz neymiş tüm millet görsün. Artık hükümet YAŞ kararlarına şerh koymaktan vazgeçsin ve söz verdiği sivil anayasa ile mağduriyetleri sona erdirsin. Meclis'te atılan geri adım ve askerin müdahalesi darbezedelere yapılan yeni bir darbedir” dedi.

“HAKLARIMIZA MÜDAHALE EDİLDİ”12 Eylül darbesiyle TSK'dan atılan üsteğmen Rahmi Yıldırım da tüm gelişmelerin canlı tanığını olduğunu belirterek, “Biz uzun soluklu bir nabız yoklaması yaptık. Meclis'te olumlu bir yaklaşım gördük. YAŞ mağduru arkadaşlar ile birlikte ortak bir çalışma yaptık ve bunu CHP ve AKP'ye sunduk. Çok olumlu karşılandı. Her iki parti temsilcileri de önerge olarak sunacaklarını kaydettiler. Önerge günü gelip çattığında ise olan oldu. Bir el geldi haklarımıza müdahale etti ve yarı yolda kaldık” diye konuştu.

“ASKER BÖYLE İSTEDİ” DEDİLER Neden önergenin geri çekildiği konusunda milletvekilleri ile görüştüklerini vurgulayan Yıldırım, “Meclis'te görüştüğümüz parlamenterler ise son dakika Genelkurmay temsilcilerinin kendilerine, rahatsızlıklarını dile getirdiklerini ve bu işin olmayacağını belirttiler. İşte ülkemizde demokrasi anlayışının geldiği nokta budur. TBMM'nin iradesi açıkça engellenmiş ve siyasiler geri adım atmıştır. Kabul edilir bir durum değildir” dedi.

MAZLUM-DER: MUHTIRADAN FARKSIZ Mazlum Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, yaşanan olayın muhtıradan farksız olduğunu belirterek, “Siyasi alana açık bir müdahale var. Bu kabullenir bir durum değildir. Düşüncesi ne olursa olsun yargısız bir şekilde ordudan atılanların haklarını araması ve Meclis'te çözüm bulmaya çalışması en büyük demokratik haktır. Bu hakkın engellenmesi ise inanılmaz bir durumdur. Hayatları dram dolu bu insanların halen peşinde olmak ve tüm haklarının engellemek evrensel haklara aykırıdır. Söz konusu görüşmeler sonrasında ise her iki parti tarafından da geri adım atılmasını öğrenmemiz çok üzücü bir durumdur” diye konuştu.

“ADİL YARGILANMA HAKLARI”YAŞ kararlarının bağımsız yargıya açılmasını isteyen Gergerlioğlu, “YAŞ kararları hukuksuz ve insan haklarına aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. Maddesi'ndeki 'temel insan hakkı' olan 'Adil Yargılanma' hakkı açıkça ihlal ediliyor. YAŞ kararları ile disiplinsiz denilerek binlerce subay ve astsubayın görevlerine son verilmesi, haklarında hiçbir soruşturma yapılmadan, savunmaları alınmadan karar verilmesi anayasaya, kanuna aykırıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilenlere adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma hakkı verilmelidir” diye konuştu.

Vakit

Yorumlar