11 Ocak 2020

İleri Haber

Emre Orman – @eemreorman

Veysel Avunan’ı ziyaret eden HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “İnfaz erteleme alması lazım, durumu hiç iyi değil. Sağlık kurulu ve adli tıp kararıyla bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin kamuoyuyla paylaşıldığı F Oturması eylemlerinin 407’nci hafta konusu, hasta mahpus Veysel Avunan idi. Taksim’deki İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “Hasta mahpus Veysel Avunan serbest bırakılsın” yazılı pankartlar açan insan hakları savunucuları, hapishanelerdeki birçok hasta mahpusun fotoğrafını da taşıdı.

İHD Hapishane Komisyonu adına açıklamayı okuyan Mehmet Acettin, Siirt E Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta iken tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren 74 yaşındaki hasta mahpus Nebi İlhan’ı anarak yakınlarına başsağlığı diledi. 

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKAR ÇIKMAZ HAPİSHANEYE GERİ GÖTÜRÜLMÜŞ

Geç sağlanan tedavi hizmetinin geç gelen adalet gibi olduğuna değinen Acettin, hastalığı nedeniyle hapishanede kalamayacak hale gelen Veysel Avunan’ın durumu ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Veysel Avunan 2 yıl önce tutuklanıp, 6 yıl 3 ay hüküm aldı. 15 Eylül 2017’den beri tutulu bulunduğu Bingöl T Tipi Hapishanesi’nde zatürre, verem ve sonrasında menenjit hastalığına yakalandığı teşhis edilmiş, tedavisi için Elazığ’a gönderilmiş ve Elazığ T Tipi Hapishanesi’ne sevki yapılmıştır. Burada da, ta ki hapishanede bayılana kadar gerekli tedaviye başlanmamıştır. Bayılması sonrasında kaldırıldığı Elazığ Devlet Hastanesi’nde beyninde gelişen enfeksiyon nedeniyle komada olduğu tespit edilmiş, sonrasında Kayseri Şehir Hastanesi’ne götürülmüştür. 21 gün Kayseri’de yoğun bakımda bilinci kapalı halde tutulmuş, bilinci açıldıktan sonra iyileşmesi beklenmeksizin tekrar Elazığ Devlet Hastanesi’ne getirilmiştir. Doktoru, 12 ay hastanede tedavi görmesi gerektiğine dair rapor verdiği halde yoğun bakımdan çıkar çıkmaz tekrar hapishaneye gönderilmiştir. ‘Kullanacağın ilacı hapiste de alabilirsin’ denilerek önce Bingöl T Tipi Hapishanesi’ne geri gönderilmiştir. Kısa bir süre sonra durumu yeniden ağırlaşan Avunan, tekrar Elazığ T Tipi Hapishanesi’ne getirildi ve halen bu hapishanede tutulmaktadır.”

HDP’Lİ GERGERLİOĞLU: KOĞUŞA GİDİNCE TÜYLERİMİZ ÜRPERDİ
 
Hapishane Avunan’ın görüşüne gelen kız kardeşinin basına yansıyan beyanında “Açık görüşe gittik, o hafta abim iyiydi. İkinci açık görüşte yürüyemiyor, ayaklarını basamıyordu, kollarından tutarak arkadaşları getirmişti. Arkadaşları sırtlarına alıp alt kata tuvalete, yemeğe götürüp getiriyorlar. Şimdi tekrar Elazığ’a götürdüler, bir aydır orada” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Acettin, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun “TBMM İnsan Hakları Komisyonu olarak Elazığ ve Diyarbakır hapishanelerini ziyarete gittik. Daha önce durumundan haberdar olduğum iki hastanın koğuşunu özellikle görmek istedik, karşılaştığımız manzara karşısında tüylerimiz ürperdi” şeklindeki beyanını da ekledi. 

‘ARKADAŞLARINA MAHKUM YAŞADIĞI İÇİN ÇOK MAHCUPTU’

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Gergerlioğlu’nun ziyaret ettikleri iki hasta mahpustan biri olan Veysel Avunan için “Tedavisi ihmal edildi. Şimdi ayakları tutmayan Avunan, tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu” İfadelerini kullandığını aktaran Acettin, yoğun bakımda yaklaşık bir ay kalan Veysel Avunan’ın kendini biraz toparlayınca tekrar cezaevine gönderildiğini ifade eden Gergerlioğlu’nun beyanlarına şöyle devam etti: 

“Kendisiyle konuştuk. Bilinci yerinde değil, ‘birçok şeyi unutuyorum’ dedi. Maalesef ihmallerden dolayı 2 bacağı da tutmuyordu. Kalkıp yürüyemiyordu. Koğuş arkadaşları ‘Yukarıda yatağından alıp aşağıya tuvalete indiriyoruz, onun için ortası delik bir sandalye yaptık. Sandalyeye oturtuyoruz. Büyük abdestini yaptıktan sonra bir kişi altını temizliyor. Sonra sırtımıza alıp odasına tekrar çıkarıyoruz, arkasından tuvaleti temizliyoruz.’ diyor. İnfaz erteleme alması lazım, durumu hiç iyi değil. Veysel Avunan da çok mahcuptu. Arkadaşlarına mahkûm yaşıyor. Avunan’ın sağlık kurulu ve adli tıp kararıyla bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor.” 

Tahliyesine bir yıl kalan Veysel Avunan’ın tahliye olmadan tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizen Acettin, “Ailesi yoğun bakımda kaldığı dönemde ceza ertelemesi istemiş; Avunan’ı heyete çıkarmışlar ve heyet ‘hapishanede kalabilir’ raporu vermiştir” diyerek tüm hasta mahpusların tedavilerinin gereğine uygun şekilde yapılmasını talep etti.

Açıklamanın ardından “Veysel Avunan serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla eylem sona erdi.

Yorumlar