17 Kasım 2020

TBMM

YouTube

    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Sayın Bakana Maliye Bakanlığındaki skandal cevaplarla ilgili önemli sorular soracağım, lütfen not alsın ve yeni Bakan döneminde böyle cevaplar bize gelmesin lütfen. Maliye Bakanlığına 37 soru önergesi vermişim ve gerçekten çok ciddiyetsiz cevaplar gelmiş. Bakın, KHK’yle ihraç edilen kamu görevlilerinin bankalarda çok ağır bir şekilde hakları ihlal ediliyor, hesap açamıyorlar, kredi alamıyorlar, hatta yurt dışından gelen paralarını bile tahsil edemiyorlar. Ben, bakın şu 37 tane soru önergesiyle size bunları sordum ama bana gelen cevaplarda ya “Bankacılık sırrıdır.” ya işte “Mevzuat öyledir.” dendi ve hatta bir link gönderildi. İnanılmaz arkadaşlar, link gönderiyor, falanca linki. Ya, o linki ben de bilirim, sana soruyorum ama bana link gönderiyor.
    Bakın, örnekleri vereyim size: Şimdi, kişi kredi talebinde bulunuyor, eşi KHK’li diye -KHK’yle ihraç diye- banka kredi vermiyor. Mesela TEB bankası yaptı, Vakıfbank yaptı bunları. Yine, komşusunun aidatını ödeyecek, bankaya gidiyor, kendi TC numarasını girince “Senin işlem yapman mümkün değil.” deniliyor, reddediliyor. Biz bunu Maliye Bakanlığına soruyoruz “Bankacılık sırrı.” diye bize cevap geliyor. Kişi, sigorta şirketine ödeme yapıyor, arabası pert oluyor -kaza yapıyor- sigorta şirketi “Sen KHK’yle ihraç edilmişsin pert parasını ödemem.” diyor. “Allah Allah nasıl ödemezsin?” “Ödemem işte.” diyor. “KHK’yle ihraç edilmişsin.” Ondan sonra bazen de sigorta şirketi ödese banka ödemiyor. Hatta bir keresinde Doğa Sigorta -adını da vereyim, birçok sigorta şirketi bunu yaptı- pert arabanın parasını vermedi, biz bunu soru önergesiyle Maliye Bakanlığına sorduk, Maliye Bakanlığı bize “Mevzuata uygundur.” cevabını verdi ama Doğa Sigorta daha sonra kamuoyu baskısı dolayısıyla ödemeyi yaptı. Yani Maliye Bakanlığı Doğa Sigortanın âdeta avukatı pozisyonuna düşmüş oldu burada.
    Yine, bir keresinde de Garanti Bankası böyle bir KHK’li kişiye hesap açmadığı için sonunda özür dilemek zorunda kaldı, biz bu soruyu Maliye Bakanlığına sorduk, Maliye Bakanlığı “Bankacılık sırrı.” diye cevap veridi. İnanılmaz yani, 37 soru önergemin hiçbirine de “Burada ihlal var.” cevabı vermediniz; özel şirketler, bankalar geri adım attı, Maliye Bakanlığı ihlallerine devam etti.
    Devam ediyorum, bir keresinde de -bakın Vakıfbank, bunu birçok kez yaptı- KHK’li akademisyen beraat etmiş, iade edilmemiş, bankaya gidiyor yurt dışından kendisine gönderilen para var onu çekecek “Hayır, parayı sana veremeyiz.” “Ya, niye veremezsiniz bana? Hesabıma gönderilmiş bir para var.” “Veremeyiz, işte KHK’li olduğunuz için biz size bu ödemeyi yapamıyoruz.” dendi. Biz size bunu soru önergesiyle sorduk “Bankacılık sırrıdır, mevzuata uygundur.” diye cevaplar verdiniz. Yani bunlar inanılmaz bir şey.
    Sayın Berat Albayrak bize sık sık link gönderdi. Ben isterdim ki kendisi de burada olsaydı, istifa etmeseydi, yüzüne sorsaydım bu inanılmaz Alman Nazi uygulamalarını nasıl yaptığını. Nasıl onların altına imza attı, bunlar inanılmaz şeyler ama sadece sizin Bakanlığınızda değil birçok Bakanlıkta da bunlar devam ediyor.
    Yine, bir başka örnek -hepsi bakın, soru önergelerimde var, o cevaplamadığınız soru önergelerinde var- Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmasını iptal ettiği hâlde Maliye Bakanlığı kişiye atama yaptırmadı. Güvenlik soruşturması AYM tarafından iptal edildiği hâlde bunun gibi birçok sıkıntı oldu. Yine, serbest mali müşavirlik sınavına girecek olan kişi KHK’yle ihraç edilmiş bir kişiyse “Hayır, sen bu sınava giremezsin.” deniliyor. Ya, değerli arkadaşlar, bunlar olacak iş mi? Yani kişiyi işinden ihraç etmişsin, pasaportunu iptal etmişsin, özel sektörde çalıştırmak istemiyorsun, özel sektöre girdiği zaman maaş için hesap açacak, bankaya gidiyor, banka diyor “Sen KHK’yle ihraç edilmişsin, açma.” Ne yapsın yani? Ölsün mü? Ölsün mü? Bir devlet bunu mu yapar değerli arkadaşlar? Bunu size sormak isterim. Bakın böyle biz birçok uygulamaya denk geldik.
    BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Sayın Gergerlioğlu, toparlayabilir misiniz. Süreniz doldu.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Tamam, toparlıyorum efendim.
    Yine, 15 Temmuz öncesi, kişi bir okula çocuğunu kaydettirmiş, Bank Asya’ya para yatırmış, hesap bloke olmuş ve daha sonra Bank Asya’daki para Vakıf Katılıma geçmiş ve o sırada dolar hesabı TL’ye o günkü kurdan çevrilmiş ve daha sonra kişi beraat edip blokesi kaldırıldığı hâlde Vakıf Katılım kendisine bu parayı vermiyor. Bakın, bunların hepsinin ayrıntısı burada Sayın Bakan. Bu skandal soru önergelerini size de takdim edeyim.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Lütfen toparlayalım Sayın Gergerlioğlu.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bu inanılmaz cevaplar nasıl verildi? Bunun altına bir Bakan nasıl imza attı? Bunları anlamak mümkün değil. Ben size hepsini de vereceğim şimdi. Çoğunda cevap ver ve inanılmaz cevaplar. Türkiye Cumhuriyeti devletinde bir Bakanlık link göndererek cevap veriyor.
    BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Teşekkür ediyoruz.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – “Bankacılık sırrı” diyor, o banka daha sonra bu konuda geri adım atıyor. Pert olmuş arabanın parasını sigorta şirketi ödemiyor.
    BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Sayın Gergerlioğlu…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bitiriyorum.
    Bunlar olacak işler değil ama özel şirket ödemeyi yapıyor, Maliye Bakanlığı bu durumu savunuyor.
    Teşekkür ediyorum.

Yorumlar