17 Mayıs 2020

Evrensel

HDP’li Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine kayyum atanması ve belediye eş başkanlarının gözaltına alınmasına tepki yağdı.

 GÜNCELLENDİ

HDP Iğdır Eş Başkanları gözaltına alınırken

Yerel seçimlerde halkın oyuyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) adaylarının kazandığı Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine kayyum atanmasına tepki yağdı. Kurumlar ve temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda yapılan darbe olarak nitelendi.

MİTHAT SANCAR: BU BİR DARBEDİR, DEMOKRASİYİ TANIMAMADIR

Kayyum atamalarına dair parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İktidar sözcüleri bir süredir kamuoyunu darbe söylemi ile oyalıyorlar. Meğer kendileri bir darbe planı peşindeymişler. Bu sabah bu planın hayata geçirmesine tanık olduk” dedi.

Sancar “İktidar 5 belediyemize kayyım atadı, yani darbe yaptı. 31 Mart’tan bu yana 65 belediyeden 45’i kayyum darbesiyle gasbedildi. 8 belediyemiz de KHK darbesiyle gasbedildi. Bu bir darbedir, demokrasiyi tanımamadır. Toplumun demokrasi inancını ortadan kaldırmaktadır. Kayyum uygulanmasının bir diğer adı halk düşmanlığıdır” ifadelerini kullandı.

İktidarın CHP’li belediyeleri de kayyum şantajıyla terbiye etme yoluna gittiğini ifade eden Sancar “İnsanlık koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, insanlık bu tehlikeyle dayanışma yoluyla baş etme yolunu seçmişken iktidar dayanışmayı halkın kendi örgütlenmesini ortadan kaldırma planlarının peşinde olmuştur” dedi.

Demokratik zeminde mücadele etmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Sancar, bütün demokrasi güçlerine, “Gelin bir arada duralım, birlikte mücadelenin yollarını genişletelim” çağrısında bulundu.

HDP DERSİM İL ÖRGÜTÜ: HALK İRADESİNİ ORTADAN KALDIRIYORLAR

Kayyum atamaları Dersim'de protesto edildi.
Fotoğraf: Evrensel

Kayyumları Sanat Sokağı’nda protesto eden HDP Dersim İl Örgütü de darbe vurgusu yaptı.

İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Halkın dayanışma duygusunu çökertip çaresiz kılmak isteyen tekçi rejim, bütün engellemelere rağmen halkın yanında yer alan belediyelerimize darbe dönemlerini aşan bir biçimde el koymuştur” dedi.

Bir kayyum rejimi inşa edildiğini ve bunun kalıcı hale getirilmek istendiğini belirten Yeşil “İktidarın kayyum rejimi ranta, israfa, zorbalığa, hukuksuzluğa, çalmaya ve çırpmaya dayalıdır. Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya Dersim Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, EMEP, ESP, SMF ve Partizan temsilcileri de katıldı.

HDP ADANA İL ÖRGÜTÜ: BU FAŞİZAN UYGULAMAYA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

HDP Adana İl binası önünde toplananlar (sağda) ve bir polisin kafası (solda)
Fotoğraf: Evrensel

HDP Adana İl Örgütü de kayyum atanmasını protesto etti.

İl binası önünde yapılmak istenen açıklamaya izin vermeyen polis, binanın giriş ve çıkışlarıyla bina önünü ablukaya aldı. Salgını gerekçe gösteren polis, partililere bina içinde açıklama yapılmasını istedi.

Binanın giriş koridorunda yapılan açıklamada HDP İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, “Belediyelerimiz kayyumlar aracılığıyla gasbedilmiştir. Bu faşizan politikalara hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Açıklamaya EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, ESP İl Başkanı Osman Kara, HDK il sözcüleri ve İHD yöneticileri de katıldı.

EMEP BÖLGE ÖRGÜTÜ: TEK ADAM İKTİDARININ DEMOKRASİ VE HALK KARŞITLIĞININ GÖSTERGESİ

Emek Partisi (EMEP) Bölge Örgütü, konuya dair açıklamasında “Bu zorlu günlerde bile hiçbir hukuki gerekçesi olmadan atanan kayyumlar halka meydan okumaktır, iktidarın her fırsatta karşı çıktığı ve dilinden düşürmediği ‘darbe’nin ta kendisidir” denildi.

“Kayyum, tek adam iktidarının demokrasi ve halk karşıtlığının göstergesidir” vurgusu yapılan açıklamada “İktidarı bu politikasından vazgeçmeye çağırıyor, gözaltına alınan ve halen cezaevinde olan belediye eş başkanlarının derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Emekçi halkımızı tek adam politikalarına karşı demokrasi, barış ve özgürlük için mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

SEVİL ARACI: GÜN DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BÜYÜTME GÜNÜDÜR

Salgın döneminde muhalif belediyelere kayyum atamanın halk sağlığını ve iradesini dikkate almamak olduğunu belirten EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı da “Gün bu baskıcı, antidemokratik politikalara teslim olmadan demokrasi mücadelesini büyütme günüdür. Tek adam ve tek parti rejimine karşı daha çok demokrasiyi savunmak ve mücadeleyi ortaklaştırmak ihtiyacı ortadır. Partimiz HDP ile dayanışma içinde olacak bu baskıcı uygulamalara karşı mücadeleden geri durmayacaktır” dedi.

BAROLARDAN ORTAK TEPKİ: DEMOKRASİYE AĞIR BİR HASAR VERİYOR

Baroların yaptıkları ortak açıklamada “Belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtmek isteriz” denildi.

Açıklamada “Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararının dikkate alınarak gözaltına alınan belediye başkanları serbest bırakılması ve derhal görevlerine iade edilmesi çağrısı yapıldı.Reklam

Ortak açıklamaya imza atan baro başkanları şöyle: Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, Adıyaman Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan, Bingöl Barosu Başkanı Hanifi Budancamanak, Bitlis Barosu Başkanı Fuat Özgül, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Kars Barosu Başkanı İbrahim Baştimar, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Muş Barosu Başkanı Feridun Taş, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Tunceli Barosu Başkanı Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar.

DİYARBAKIR BARO BAŞKANI: HUKUK DEVLETİ VARSA KAPI ÇALINIR

Öte yandan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, gözaltına alınan belediye eş başkanlarının evlerinin kapısının polislerce kırılmasına tepki gösterdi.

Kırılan kapıların fotoğraflarını paylaşan Aydın, “Kapısı bacası kırılan bu evden gözaltına alınan, halkın iradesiyle seçilmiş Siirt Belediyesi Eş Başkanımız Berivan Helen Işık’ın olduğunu biliyor musunuz” diye sordu.

Aydın, “Demokrasi, hukuk, adalet ve hukuk devleti varsa kapı çalınır. Kapıları kırdılar çünkü hukuk yok, adalet yok, hukuk devleti yok, halk iradesinin hiçbir önemi yok” dedi.

DİH: BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN

Demokrasi İçin Hukukçular belediyelere kayyum atanmasını protesto edip belediye başkanlarının görevlerine iadesini istedi. AKP’nin, bu icraatları ile bundan sonra demokratik bir şekilde, halkın rızasını kazanarak iktidarını sürdürebileceğine inanmadığını gösterdiği ifade edilen açıklamada; “Kaybettiği belediyeleri yeniden alamayacağından ve ilk seçimde iktidardan düşeceğinden korkan AKP, kayyum hukuksuzluğuna başvurmaktadır. Siyasi iktidar, pandemi şartlarında çok sayıda yurttaşın evine hapsolmuş olmasını, insanların birbirleri ile ve muhalif siyasi partilerle, sendikalarla olan irtibatını sınırlı düzeyde sürdürmek durumunda kalmasını, demokratik kazanımlara yönelik saldırı için fırsat olarak görmektedir” denildi.

Hukukçular olarak, siyasi iktidarın yerel yönetimlere yönelik tüm hukuksuzlukları karşısında demokrasi ve özgürlükleri savunmaya devam edileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi “Gözaltında bulunan belediye başkanlarının serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmesi için başta hukukçular olmak üzere tüm halkımızı dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.Reklam

GERGERLİOĞLU: MİLLETİN İRADESİNE DARBE

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da “İşte darbe! Milletin iradesine iktidar darbesi bu! Bize darbe yapacaklar diyenler milletin iradesine darbe yaptı yine. Yazıklar olsun! Niye seçim var ki? Iğdır, Siirt il ve Kurtalan ve Baykan ilçe Belediyelerine kayyım atandı. Belediye Eş Başkanlarımız gözaltına alındı” paylaşımı yaptı. 

Ömer Faruk Gergerlioğlu@gergerliogluof

İşte darbe..!

Milletin iradesine iktidar darbesi bu..!

Bize darbe yapacaklar diyenler milletin iradesine darbe yaptı yine

Yazıklar olsun!
Niye seçim var ki???

Iğdır, Siirt il ve Kurtalan ve Baykan ilçe Belediyelerine kayyım atandı.
Belediye Eş Başkanlarımız gözaltına alındı1.75709:11 – 15 May 2020Twitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik942 kişi bunun hakkında konuşuyor

BEŞTAŞ: KAYYUM EN BÜYÜK DARBE PRATİĞİDİR

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da “Darbecisiniz. Kayyum en büyük darbe pratiğidir” paylaşımında bulundu.

Meral Danış Beştaş@meraldanis

Bu sabah Siirt, İğdır, Kurtalan ve Baykan Belediye’lerine kayyım atanarak, belediye eş başkanlarımız gözaltına alındı. Darbecisiniz. Kayyım en büyük darbe pratiğidir.3.10708:44 – 15 May 2020Twitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik811 kişi bunun hakkında konuşuyor

HAKVERDİ: KAYYUM DARBEDİR

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Twitter hesabından “Kayyum sandık iradesine ve demokrasiye darbedir” mesajını paylaştı.

Ali Haydar Hakverdi@ahhakverdi

Kayyum, sandık iradesine ve demokrasiye saray darbesidir.
#BirHayaletDolasiyor
#KayyumDarbedir20910:42 – 15 May 2020Twitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik49 kişi bunun hakkında konuşuyor

KAFTANCIOĞLU: DARBECİ ZİHNİYET

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Halkın iradesine ipotek koyan darbeci zihniyet, gece yarısı operasyonlarıyla devam ediyor. Atanmış askerlerle, seçilmişlerin ve halkın hakkı gasbediliyor.”

Canan Kaftancıoğlu@Canan_Kaftanci

Halkın iradesine ipotek koyan darbeci zihniyet gece yarısı operasyonlarına devam ediyor..
Atanmış askerlerle seçilmişlerin ve halkın hakkı gasp ediliyor#Kayyumdarbedir https://twitter.com/evrenselgzt/status/1261167259172712451 …Evrensel Gazetesi@evrenselgzt#SonDakika | İçişleri Bakanlığının talimatıyla görevden alınan Siirt, Baykan ve Kurtalan belediye başkanları gözaltına alındıhttps://evrn.sl/51itUJ?a=6b3b7 15,6 B10:16 – 15 May 2020Twitter Reklamları’na ilişkin bilgiler ve gizlilik10 B kişi bunun hakkında konuşuyor

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ: DEMOKRASİNİN TEMELLERİNİN İNANILIRLIĞI TEHLİKE ALTINDA

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Twitter hesabından yaptığı payşalımda “Daha önce Avrupa Konseyi’nin de belirttiği gibi, Türk yetkililere belediye başkanlarını görevden almayı bırakma çağrısından bulunuyorum” dedi.

Amor, “Yerel konseylere en azından geçici belediye başkanı belirleme hakkı verilmelidir. Demokrasinin temellerinin inanılırlığı tehlike altında” ifadelerini kullandı.

PES: KAYYUM DARBESİ VE GÖZALTI DALGASINI KINIYORUZ

Avrupa’daki tüm sosyal demokrat partilerin çatı partisi olan Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) başkanından HDP’li belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili kınama geldi.

HDP’li belediyelere yönelik saldırıların, Erdoğan’ın “İktidarı elinde tutmak için her yolu denemesi, demokrasi inkarı ve hukukun ihlali” olarak nitelendiren PES Başkanı Sergei Stanishev, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Demokratik olarak seçilmiş muhalif belediye başkanlarının görevden alınması da dahil olmak üzere iktidarı elinde tutmak için her yöntemi kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrasiye yönelik bir başka saldırısına daha şahit oluyoruz. Bu demokrasi inkarı ve hukukun üstünlüğünün ihlalini en sert biçimde kınıyoruz.

PES, Erdoğan rejimi tarafından tutulan tüm belediye başkanları ve HDP milletvekilleri ile dayanışma içerisindedir. Yalnız değilsiniz, dünyadaki tüm demokratlar bu adaletsizliği görüyor. Avrupa’nın ilerici siyasi ailesi sizinle birlikte ve bizler haklarınız ve demokrasiye saygı gösterilmesi için mücadele ediyoruz.” (HABER MERKEZİ) 

Yorumlar