23 Ekim 2020

KARAR

Bahçeli ile muhalefeti karşı karşıya getiren ‘askıda ekmek’ tartışmaları için HDP’li Gergerlioğlu “Askıya alınan aslında bu ülkede demokrasidir, adalettir, hukuktur. Demokrasiyi, adaleti, hürriyeti askıya alırsanız sonuçta ekmek de askıya düşer” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ‘askıda ekmek’ tartışmasını değerlendirdi, “Demokrasiyi, adaleti, hürriyeti askıya alırsanız sonuçta ekmek de askıya düşer” dedi. 

Basın toplantısında cezaevlerinden kendisine gönderilen mektupları okuyan Gergerlioğlu, tutuklu ve mahkumların cezaevi koşullarından ve kendilerine yapılan muamelelerden şikayetçi olduğunu belirterek “Cezaevlerinde tutuklu ve mahkumlara karşı insan hakları ihlalleri yaşanıyor” dedi. 

“İNSAN HAKLARI KOMİSYONU GİBİ ÇALIŞMIYORLAR”

İnsan hakları ihlallerine ilişkin şikayetleri TBMM  İnsan Hakları Komisyonuna ulaştırdığını ancak hiçbir işlem yapılmadığını belirten Gergerlioğlu, “TBMM İnsan Hakları Komisyonu, insan hakları ihlalleri komisyonu gibi çalışıyor. Komisyonda oy çokluğu Cumhur İttifakı’nda ve şimdiye kadar tek bir insan hakkı ihlali kararı dahi vermediler” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerine ilişkin bazı fotoğraflar gösteren Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nın iddialarla ilgili etkin bir tavır ortaya koyamadığını söyledi. OHAL Komisyonunu da eleştiren Gergerlioğlu, komisyonun Anayasa’ya aykırı davrandığını, KHK ile atılan vatandaşların dosyalarının uzun süre bekletildiğini, bu nedenle de mağduriyetler yaşandığını söyledi. 

“ASKIDA OLANLAR DEMOKRASİ VE ADALET”

Askı ekmek tartışmaları için Gergerlioğlu şunları kaydetti: “Son günlerde önemli bir polemik konusu olan bir konudan bahsedeceğim. Askıda ekmek konusu. Devlet Bahçeli ‘Askıda ekmek uygulamasına geçilsin’ dedi ama şu karikatürde de apaçık görülüyor ki; askıya alınan, Filistin askısına alınan aslında bu ülkede demokrasidir, adalettir, hürriyettir, hukuktur. Askıda olanlar bunlardır. Bunu herkes görsün, siz bu demokrasiyi, adaleti, hürriyeti askıya alırsanız sonuçta ekmek de askıya düşer işte. Olay budur. Bu kadar utanç dolu maddi ve manevi bir halde hala kendi suçlarının farkında değiller ve umurlarında değil.

“AYM İLE DİDİŞEN BİR YÜRÜTME ORGANI GÖRÜYORUZ”

İdare Anayasa Mahkemesi’ne karşı savaş açmış, adeta topluma karşı savaş açmış çünkü Anayasalar güçlü devlet aygıtına karşı toplumu koruyan, toplumsal sözleşmelerdir. Anayasa Mahkemesi ile didişen, çekişen, kavga eden bir yürütme organını görüyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin birçok özgürlükçü kararına karşı idarenin, yürütmenin son derece haksız, hukuksuz karşı çıkışlarını görüyoruz.Değerli arkadaşlar Anayasalar bir toplumsal sözleşmedir. Güçlü devlet aygıtına karşı toplumu koruyan bir toplumsal sözleşmedir. Zaten bu vakidir. Yürütme organları, idare organları toplumda muhalif gördüğü kişileri ezmek için her türlü uygulamaya imza atabilir. İşte bunun için zaten Anayasa var.

“SON DERECE ÜZÜCÜ VE HUKUK DIŞIDIR”

Bunun için Anayasa Mahkemesi var ve idarenin aldığı kararları tetkik eder Anayasa açısından ve buna göre kararlar verir ama bakıyorsunuz ki; idare Anayasa Mahkemesi’ne karşı savaş açmış, adeta topluma karşı savaş açmış çünkü Anayasalar güçlü devlet aygıtına karşı toplumu koruyan, toplumsal sözleşmelerdir. Bunun altını net bir şekilde çiziyoruz ve bu yüzden bu tartışmada Anayasa’nın hükümlerinin hâkim olması için tüm toplumun gayret etmesi gerektiğini söylüyoruz. Apaçık bir şekilde yürütmenin gerek Anayasa Mahkemesi ile gerekse de bir takım yargı organlarını ilk derece yargı organlarını baskı altına alarak yapmış olduğu fiiller son derece üzücüdür. Hukuk dışıdır.”

‘ASKIDA EKMEK’ TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI?

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısıyla, Türkiye genelinde ‘Askıda Ekmek Kampanyası’ başlatıldı.

Bahçeli, ‘Askıda Ekmek Kampanyası’nı “Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Bu sebeple ‘askıda ekmek’ projesini başlatıyorum” sözleriyle duyurdu.

Daha sonra MHP teşkilatları, sosyal medya üzerinden ‘Askıda Ekmek Kampanyası’ başlattıklarını fotoğraflarla ilan etti.

Fotoğrafların da sosyal medyada yayılması ile birlikte muhalefet hem Bahçeli’ye hem de hükümete ‘askıda ekmek’ fotoğraflarını paylaşarak tepki gösterdi.

Yorumlar