01 Nisan 2020

pirha.net

PİRHA-  HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, koronavirüs salgınının cezaevlerine yayılma tehlikesini ve infaz düzenlemesini değerlendirdi. Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığının da önlem almak konusunda Sağlık Bakanlığı gibi yetersiz kaldığını belirterek, cezaevlerinin boşaltılması çağrısı yaptı. Gergerlioğlu, BM’nin “af” çağrısının da hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Koronovirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir çok ülke salgının etkisini azaltmak ve olası toplu ölümleri durdurmak için cezaevlerinde bulunanlar için “af” yasaları çıkartıp cezaevlerini boşaltıyor.

Dünya genelinde en çok tutuklunun bulunduğu ülkelerden biri olan ve doluluk oranı kapasitenin 3 katına yaklaşan Türkiye de ise uzun zamandır konuşulan ve “kısmi af” olarak da lanse edilen yargı paketi, AKP tarafından meclis gündemine getirildi.

Koronavirüs salgınının ilk duyulduğu günden bu yana çağrılar birbiri ardına yapılırken, Adalet Bakanlığı cezaevlerinde gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

“ÇÖZÜM CEZAEVLERİNİ BOŞALTMAK”

Konuya dair PİRHA’ya konuşan Halkların Demokratik Partisi ( HDP ) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nın tıpkı Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı gibi önlemleri zamanında alma konusunda geç kaldığını ve cezaevlerinden gelen bilgilere göre koronavirüs testi pozitif çıkan mahpusların olduğunu söyledi.

Gergerlioğlu, cezaevlerinde karantina koğuşlarının kurulduğunu ancak bu durumun bilime aykırı bir şekilde yapıldığını belirtip, taşıyıcı olması muhtemel infaz koruma memurlarının da gerekli tedbirleri almadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Sayımlarda, aramalarda sıkıntı yaşanıyor. Haftalık ve avukat görüşlerini erteleyerek, infaz koruma memurlarını cezaevinden çıkarmayarak, bu tehlike ortadan kalkmaz. Hala Adalet Bakanlığı taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyor. Geçici formüllerle çözüm bulunamaz. Çözüm cezaevlerini boşaltmak ya da doluluk oranlarını en aza indirgemekten geçiyor.”

“BM TARAFINDAN YAPILAN ÇAĞRININ GEREĞİ MUTLAKA YAPILMALI”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri  Michelle Bachelet’in, cezaevlerindeki kalabalığın azalması için hükûmetlere cesaretli olup siyasi ve düşünce tutuklularını serbest bırakma çağrısında bulunduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, bu çağrının bazı ülkeler tarafından karşılık bulduğunu ve genel yada kısmi afla cezaevlerini boşalttığını hatırlattı. Gergerlioğlu, “Bu çağrının ülkemiz yetkilileri tarafından duyulması gerekiyor. Mevcut tablo çok kötü. Hamile, çocuk, yaşlı, hasta olan binlerce mahpus var. Bunların bir an önce bırakılması gerekiyor. BM tarafından yapılan bu çağrı aklın yolunun bir olduğunu gösteriyor. Bu çağrı gecikmeden mutlaka yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

PİRHA/MERSİN

Yorumlar