20 Kasım 2019

Birgün

Interweb –

AÜ’de Rektör İbiş’in katılımı nedeniyle sempozyuma girişlerine izin verilmeyen öğrencilere özel güvenlik ve faşistler saldırdı O ANKARA Üniversitesinde düzenlenen ‘Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu’na girmek isteyen öğrenciler özel güvenlik tarafından joplarla darp edildi. İki öğrenci başına aldığı darbeyle yaralandı. Öğrencilere özel güvenliğin ardından gerici faşist gruplar da saldırdı. Gerici saldırıyı engellemek isteyen 3 öğretim görevlisi de yaralandı. 6’daİbiş protestosuna güvenlik saldırdı Ankara Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin Cebeci yerleşkesinde düzenlenen Mektebi Mülkiye Sempozyumu’na alınmadı. Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in katılımı nedeniyle sempozyuma girişlerine izin verilmeyen öğrenciler, özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı. Güvenlik görevlilerince darp edilen öğrenciler, saldırılara tepki gösterdi NKARA Üniversitesinde düzenAlenen ‘Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mektebi Mülkiye Sempozyumu’na girmek isteyen öğrenciler özel güvenlik tarafından coplarla darp edildi. 2 öğrenci başına aldığı cop darbesiyle yaralanırken daha sonra gerici gruplar tarafından da öğrencilere saldırı gerçekleştirildi. Gerici saldırıyı engellemek isteyen 3 öğretim görevlisi yaralandı. Güvenlik görevlileri, öğretim görevlilerine de saldıran faşist gruba geç müdahale etti. Uğradıkları saldırıya ilişkin açıklama yapan öğrenciler, “Ortada hiçbir şey yokken bir anda toplanıp saldırdılar. Güvenlik görevlilerinin ve kapının önünde bekleyen polislerin ne kadar geç geldiğini herkes gördü. Bu okulu savunmak hepimizin boynunun borcu” ifadelerini kullandı. “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mektebi Mülkiye Sempozyumu” Ankara Üniversitesi Aziz Köklü Konferans Salonu’nda dün başladı. Öğrencilerin sempozyuma girmesine izin verilmedi. Özel güvenlik görevlilerinin öğrencilere saldırısı sürerken okul önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi ve gözaltı aracı getirildi.

MÜLKİYEYİ MÜLKİYE YAPAN KOLEKTİF ÜRETİM VE PAYLAŞIMDIR

Saldırıların ardından Mülkiyeliler Birliği’nin yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Mülkiye’yi Mülkiye yapan kolektif üretim ve paylaşımdır. Bugün söz konusu sempozyumu izlemek, belki de Mülkiye tarihine ilişkin fikirlerini ifade etmek isteyen, bu kolektif üretim ve paylaşımın asli bileşenlerinden olan öğrenciler, fakülte yönetimi tarafından sempozyumun düzenleneceği salona alınmak istenmemiştir. Ardından yaşanan ve Mülkiye tarihine şimdiden geçmiş olan görüntüleri ne yazık ki hep birlikte izledik. Mülkiye tarihine Mülkiye’nin tasfiye edilme sürecinin faili olarak geçmiş bir Rektöre, önemli pozisyonlarda görev yapmakta olan mezunlarımız ile öğrencilerimizi buluşturmak istediğimizde bu isteğimizi geri çeviren fakülte yönetimi tarafından ardına kadar açılan kapılar, fakültemizin öğrencilerinin yüzüne kapanmıştır. Üstelik tüm bunlar yetmezmiş gibi öğrencilerimiz Ankara Üniversitesi’nin özel güvenlik görevlilerinin fiziki saldırısına uğramıştır.” Açıklamayı okuyan Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dr. Dinçer Demirkent şöyle konuştu: “Mülkiye’nin 160 yıllık tarihi, Mülkiye’nin yaşadığı tasfiyeler, 73 yıllık mezun cemiyeti Mülkiyeliler Birliği, öğrencilerin Mülkiye tarihindeki yeri gibi birçok önemli konunun adı dahi anılmadan, Rektör Erkan İbiş’in himayelerinde yeniden yazılmak istenmiştir.” Basın açıklamasına CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Mehmet Rüştü Tiryaki ile Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent ve Ankara İnsan Hakları Derneği de öğrencilere destek verdi.

DEKAN ORHAN ÇELİK VE YÖNETİMİN İSTİFASI İSTENDİ

Yapılan açıklamada Mülkiye değerlerine, birikimine, akademik özgürlüklere ve üniversite öğrencilerine yapılan saldırılar kınandı. Açıklamada öğrencilere ve hocalara fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkında soruşturma açılması talep edilerek SBF Dekanı Orhan Çelik ve yönetimin istifası istendi. Sempozyuma rektör Erkan İbiş’in de katılacağını öğrenen öğrenciler sempozyumdan 1 gün önce “Mülkiye düşmanlığı olan ve akademide kıyıma giden bir rektörün yıkmak istediği kürsüde konuşma yapması kabul edilemez” diyerek yazılı bir basın açıklaması yapmıştı. Öğrencilerin hazırladığı bildiriye Ankara Üniversitesi Aydınlanma ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Topluluğu, Ankara Üniversitesi Sosyalist Düşünce Topluluğu, Ankara Üniversitesi Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Emek Topluluğu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Edebiyat Topluluğu, Sine-i Tüllab imza atmıştı.

Yorumlar