14 Ekim 2020

DÜNYA

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım’ın sosyal medya hesabından “ışıklar yanıyor” mesajı paylaşması tepkilere neden oldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım, dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararına uymamasının birkaç saat ardından sosyal medya hesabından “Işıklar yanıyor” paylaşımında bulunurken bu paylaşım hükümet kanadından “vesayet” çağrısı ve “tehdit” olarak nitelenerek tepki gördü.

Yıldırım ise hükümetten gelen bu tepkileri “maksadını aşan yorumlar” olarak değerlendirdi.

Medyada yer alan haberlere göre bugün saat 14.00’te Anayasa Mahkemesi’nin toplanması, saat 17.00’de ise AK Parti’nin basın toplantısı yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün 12.30’da partisinin TBMM grup toplantısında konuşacak.

AYM’nin geçtiğimiz günlerde aldığı Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanması kararına, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi uymadı.

Bu kararın dün açıklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk tepkiyi gösterdi ve “AYM’nin aldığı karara alt yargı organı uymuyor… Ben AYM kararına uymayacağım diyor. Bir üst mahkemenin kararına bir alt mahkeme uymuyorsa burada bir sorunumuz var… Kime gideceğiz o zaman AYM kararına uymuyorum deniyorsa? Tüm milletvekillerinden istirhamımdır kendi anayasamıza sahip çıkalım.” dedi.

AYM Üyesi Yıldırım’ın paylaşımının yerel mahkemenin 
AYM’nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı: Işıklarımız hiç sönmüyor

Bunun ardından AYM Üyesi Yıldırım’ın dün gece Twitter hesabından yaptığı paylaşımda AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” ifadesini paylaştı. Bu paylaşıma hükümet tarafından sert tepki geldi ve “vesayet özlemi” ve “tehdit” olarak yorumlandı.

İçişleri Bakanlığı ise buna karşılık “Işıklarımız hiç sönmüyor” diyerek paylaşım yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, Twitter hesabından, “Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır” derken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tepkilere katılarak AYM’nin, kendi üyesinin anayasal düzeni lağveden darbeci bir tarihe atıf yapmasına müsaade etmemesi gerektiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bir AYM üyesinin anayasal düzeni tehdit etmesi hukuksuzluktur. Türkiye’nin demokrasiyi korumakla görevli kurumları görevlerinin başındadır. Demokrasimiz her türlü tehditten daha güçlüdür. Demokrasimizi koruma konusunda kararlılığımız kesindir. Milletimiz adına demokrasimizi korumaya yeminliyiz. Demokrasimizi kimse tehdit edemez. Bir Anayasa Mahkemesi üyesi, Türkiye’nin hukuk güvenliğini ihlal edemez. Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz. Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz.”

“Maksadı aşan yorumlar”

Tepkilerin ardından ise Yıldırım daha sonra şu paylaşımda bulundu:

“Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eylül ayı sonunda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) son zamanlarda verdiği kararların “sancılı ve sakat” olduğunu söyleyerek AYM’nin yeni hükümet sistemine uygun baştan yapılandırılmasını istemişti. Bahçeli söz konusu kararların ne olduğunu ise belirtmemişti.

HDP milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yürütme AYM’ye karşı mücadele veriyor, en temel hukuki normları ayaklar altına alarak hem de… Aslında demokrasinin köküne balta indiriyor, devrilen ağaç milletin tepesine düşüyor!” dedi.

Berberoğlu’nun yeniden yargılanması talebine ret

Kaynak: Reuters

Yorumlar