25 Temmuz 2020

AKTİF HABER

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Osman Kavala’nın 998 gündür tutuklu olduğunu söyleyerek, “İnanılmaz bir süreç yaşatıldı, utanç verici bir süreçtir bu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’de düzenlediği basın toplantısında 998 gündür tutuklu olan Osman Kavala’ya ilişkin açıklama yaptı.

Kavala’nın haksız ve hukuksuz şekilde tutuklu olduğunu belirten Gergerlioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Osman Kavala’yı cezaevinde tutmak için uydurmadıkları suç kalmadı. Önce Gezi olaylarının finansörü sonrasında da 15 Temmuz darbe girişiminden suçlandı, Osman Kavala sadece bir sivil toplum aktivistidir.

Osman Kavala, ne olduğu belli olmayan bir şekilde tutuklu inanılmaz bir hikâye var ortada. Osman Kavala ne yaşadı? 18 Ekim 2017’de Osman Kavala tutuklandı.

Gezi olaylarının finansörü diye tutuklandı. Dosya içeriği hakkında bilgisi yoktu ve 19 ay boyunca bu içeriğe de ulaşamadı. Medya bu içerikleri ifşa ediyordu ve ne olduğu belli olmayan bir şekilde 19 aylık bir süreç geçti. Sonunda bu süreç içinde ne yaşandı? 3 kez mahkeme heyeti değişti. Beraat isteyen mahkeme başkanı değiştirildi.

Bütün bunlara rağmen beraat kararı alındı. Gezi olaylarının finansörlüğü 312. TCK’nın maddesinden beraat etmesine rağmen, tutukluluğunun bitmesine rağmen, bu sefer 309. Maddeden yani Darbeye teşebbüsten bir tutukluluk kararı çıkarıldı. Bu da boş bir karardı çünkü önceki mahkemelerde bu karar hakkında da tahliye kararı vardı.

Bunun üzerine iktidar bir başka yola başvurdu ve sonuçta casusluk suçlamasıyla Osman Kavala hakkında tekrar bir tutuklama kararı verildi. İnanılmaz bir süreç yaşatıldı, bakın burada size bu süreç ile ilgili bilgilerde vermek isterim, utanç verici bir süreçtir bu.

19 ay hakim karşısına çıkarılmadı, suçunun ne olduğunu bile bilmiyordu ve bu arada Anayasa Mahkemesi tutukluluğa itiraz ile ilgili bir ret kararı vermesine rağmen ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi haksız bir tutukluluk olduğunu söyledi.

Bu karar 10 Aralıkta alındı ve Mayıs 2020 yılında kesinleşti ama buna rağmen Osman Kavala halen içeride, inanılmaz bir şekilde hangi suçtan yattığı, suçunun delillerinin ne olduğu bile belli değil ve bu şekilde devam ediyor, inanılmaz bir süreç, 1000 gündür bir insanın özgürlüğü gasp ediliyor.

Osman Kavala bir sivil toplum aktivistidir. Her demokrasi ve hukuk yanlısının sevdiği, saydığı, insan haklarından yana olan bir insandır ve bütün bu tırnak içinde suçlarından dolayı cezalandırılmaktadır.

Tüm dünya nezdinde Türkiye’nin prestijini sıfır eden bir karardır Osman Kavala’nın tutukluluğunun devam etmesi 1000. gününe giriyor, biz haykırıyoruz Osman Kavala bu haksız, hukuksuz tutukluluktan kurtulsun.”

Yorumlar