14 Ekim 2020

AHVAL

KHK ile ihraç edilen komiser yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu dört yıldır tutuklu bulunduğu Gümüşhane Cezaevindeki karantina hücresinde yaşamını yitirdi.

Kabakçıoğlu’nun plastik sandalye üzerindeki cansız bedeni gardiyanlar tarafından bulundu. 44 yaşındaki Kabakçıoğlu’nun astım hastası olduğu, cezaevinde kaldığı süre zarfında ise şeker hastalığına yakalandığı öğrenildi. 

Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın özel haberine göre, Kabakçıoğlu’nun sandalyede ölüp ölmediği ailesi tarafından şüphe ile karşılanıyor.

20 Ağustos 2020 Perşembe günü  öksürüğü arttığı için korona şüphesiyle karantina hücresine kapatılan Kabakçıoğlu’nun, Trabzon Adli Tıp Kurumunda yapılan test sonucu ise negatif çıktı.

Kabakçıoğlu’nun daha önce hücrede iki kez düşüp şuurunu kaybettiği ve  birçok kez dilekçe yazıp hastaneye gitmeyi talep etmesine rağmen sağlık hakkına erişiminin engellendiği belirtildi. 

Mustafa Kabakçıoğlu yaşamını yitirmeden iki gün önce yazdığı 27 Ağustos 2020 tarihli dilekçede, ilaçların yan etki yaptığını söylüyor: 

“Vermiş olduğunuz ilaçları düzenli olarak kullanmaktayım. Ancak ilaçların yan etki yaptığını düşünüyorum. Özellikle sol ağzım, sol bacağımda aşırı ŞİŞME oldu. Yürüyüş ve konuşma sıkıntısı yaşıyorum. Bu dilekçeyi yazarken kolumda uyuşukluk yaşıyorum. Bel altı hareket özgürlüğümü sağlayamıyorum. Hiçbir işlemimi yapamıyorum. Saygılarımla arz ederim.”

dilekçe cezaevi

Kabakçıoğlu’nun son dilekçesini yazdığı ve sağlık durumunun kötü olduğunu belirttiği gün, kurum doktoru, sağlık memuru ve iki infaz koruma memuru, Mustafa Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmek istemediğine dair tutanak tutup imzalıyor. Öte yandan o gün ailesiyle haftalık telefon görüşmesi yapması gerekiyor, ancak ailesini de aramıyor. 

Bunun üzerine Kabakçıoğlu, 28 Ağustos cuma günü Gümüşhane Cezaevini arayarak “Dün eşimin telefon günüydü. Bizi aramadı” diye soruyor, fakat bilgi alamıyor. Ertesi gün ise  eşinin ölüm haberini alıyor. 

Öte yandan gazeteci Sevinç Özarslan, sosyal medya hesabı üzerinden Kabakçıoğlu’nun günlüğünden notlar paylaştı. Notlarda,  “Sağlık kontrollerimi yaptıramıyor ve sağlıklı yaşayamıyorum” ifadesi dikkat çekiyor. 

Gümüşhane Başsavcılığı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kabakçıoğlu’nun her seferinde kendi isteği ile hastaneye gitmeyi reddettiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, Kabakçıoğlu’nun yaşamını yitirmesi ile ilgili yapılan haberlerin ‘infial yaratmak’ amacıyla yayınlandığı ileri sürüldü:

“Kabakçıoğlu’nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma ile ilgili bazı bilgi ve belgelerin basına ve sosyal medya platformlarına sızdırılması ile ilgili soruşturmanın gizliliğini ihlal ve TCK’nın sair hükümleri doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup, bu tip haberlerin kasıtlı ve marjinal gruplar tarafından toplumda infial yaratmak amacıyla yapıldığı değerlendirilmektedir. “

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden Gümüşhane Başsavcılığı’na tepki gösterdi:

“Gümüşhane başsavcısı açıklama yapmış ama açıklayamadığı husus çok! “Hastaneye gitmek istemedi” dediği Kabakçıoğlu’nun bu yönde bir isteğine dair imzası yok Böyle bir belge gösteremeyenler bu ölümü, avukata verilmeyen kamera kayıtlarını, sürekli kötüleşmesini açıklayamıyor.”

Yorumlar