23 Ocak 2020

Yeni Yaşam

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, OHAL Komisyonu’nun 3’üncü yılını doldurduğunu hatırlatarak, hala 28 bin kişinin dosyasının incelenmediğini söyledi. Gergerlioğlu, “OHAL Komisyonu insanları aldatma komisyonudur” dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerinde ve Kanun Hükmünde Kararname’lilerin (KHK) yaşadıkları hak ihlallerine dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Gergerlioğlu, cezaevlerinde son derece ağır hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çekerek, Meclisin komisyonlarının gereken hassasiyeti göstermediğini söyledi. Gergerlioğlu, OHAL Komisyonu’nun yıl dönümü olduğunu da belirterek, “ OHAL uygulamalarını tetkik eden bir komisyon OHAL komisyonu OHAL Türkiye’nin üzerinden silindir gibi geçti hukuksuzluğu yayarak geçti ve kötülük saçarak geçti maalesef. Türkiye’yi tamamen dünya liginin altında dibine düşürdü. Türkiye’de hukuk kalmadı, demokrasi, adalet kalmadı. İnsanların başkasına güveni kalmadı ve insanları Anayasal vatandaşlık hakları ve güvenceleri ortadan kalktı bakın bunlar son derece önemli biz OHAL uygulamalarının yoğun bir şekilde lanetliyoruz çünkü OHAL anayasa dışında uygulandı” dedi.

‘İnsanları aldatma komisyonu’

OHAL sürecinde inanılmaz zalimliklerin yaşandığına ve durumun devam ettiğini belirten Gergerlioğlu, “Sivil ölüm uygulamalarıyla vatandaşlıktan çıkarılma uygulamalarıyla karşı karşıyalar. Türkiye’nin bir an evvel hukuka geri dönmesi gerektiğini söylüyoruz. OHAL Komisyonu güya aylarca mahkemelerden sonuç alamayan 6 ay mahkeme mahkeme dolaşıp sonuç alamayan insanlara çare olacaktı. Ama biz o zaman biliyorduk ki OHAL Komisyonu insanları aldatma komisyonudur, insanları geciktirme komisyonudur ve kötü niyetli bir komisyondur ve komisyon bizim düşüncelerimiz doğruladı. Ben buradan OHAL komisyonu yetkililerine tekrar sesleniyorum. Beni davet edeceğinizi söylediniz, sorduğum yüzlerce dosya konusunda o gün tek bir açıklama yapamadınız ve bizi davet etmediniz. Çünkü korkuyordunuz” şeklinde konuştu.

‘Beraat kararlarını umursamıyorlar’

28 bin kişinin dosyasının hala incelenmediğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Basit bir süre değil. Bu arada binlerce insan mağdur oldu, intihar etti, çeşitli hastalıklara yakalandı. Bir işyeri açması bile bir belediye tarafından engellenebildi, bankada hesap açması, sigorta şirketinden alması gereken parasını alması bile engellendi. Aslında 2 yıl içinde tüm başvuranları 125 bin 600 kişinin sonuçlarını açıklaması gerekiyordu ama 2 yılda bitirmedi, bitirmek istemedi. İade edilmesini beklediğimiz KESK üyelerinin dosyalarını beklettiklerini biliyoruz. Takipsizlik ve beraat alanların hallerini umursamıyor en az 20 bin kişi takipsizlik beraat almış durumda” dedi.

‘Cezaevleri felaket bir halde’

Gergerlioğlu, hasta tutukluların durumlarına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Hasta tutuklular konusu da var cezaevleri çok felaket bir halde. Ramazan Sarıkaya 9 ay önce gözaltına alındı insanları gözaltına alıp tutuklayabilirsiniz evet ama hastalıkları o kişileri ölüme götürüyor ve siz de buna sessiz kalıyor ve onay veriyorsunuz. Ortada olanın adı cinayettir. Bakın bu kişi ölüme doğru gidiyor son derece sıkıntılı bir hali var biz böyle birçok vakayı anlattık ve sonra öldüklerini de size ilettik ve bunun hesabını sorduğumuz zaman da herhangi bir hesap vermek istemediler. 9 ay önce gözaltına alınmış askerdeyken böbreğinin birisi alınmış bir şahıs diğeri yüzde 50 çalışıyor böbreğinin gözaltı ve tutuklulukta yüzde 35’ e düşmüş. Tek böbreğiniz var ve çalışması yüzde 35’ e düşmüş. Doktor diyet uygulanması gerektiğine dair rapor vermiş ama cezaevinde herhangi bir diyet programı uygulanmıyor. Bu insan diyet uygulamazsa o böbreğini de kaybeder. Diyet uygulanmasına dair doktor raporları var ama adama diyet uygulanmıyor cezaevinde ve ölümü için her türlü ortam kolaylaştırılıyor.”

ANKARA

Yorumlar