05 Haziran 2019

Birkan BULUT
Ankara

Cezayir’de inşaatta çalışan Türkiyeli işçiler, taşeron şirketin ülkeyi terk etmesi üzerine ortada kaldı. İşçilerin ülkeye dönüşüne izin verilmiyor.

İnşaatta çalışmak için Cezayir’e giden işçiler, taşeron firmanın ülkeyi terk etmesi nedeniyle ortada kaldı. Ücretlerini ana firmadan aldıklarını ama Türkiye’ye dönmelerine izin verilmediğini anlatan işçiler, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Cezayir’e konut inşaatında çalışmak için giden 57 işçi, firmanın kaçması sebebiyle geri dönemedi. İşçiler Ramazan Bayramı’nı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçirmek zorunda kaldı. Yaşadıklarını Evrensel’e anlatan işçi Mehmet Taşdelen, inşaatta çalışmak için 3 aylık vizeyle ESTA adındaki taşeron firma tarafından Cezayir’e getirildiklerini söyledi. Pasaportlarının alınarak 3 ay sonra vize sürelerinin uzatılacağının söylendiğini anlatan Taşdelen, şirkete inanarak çalıştıklarını ama taşeron firmanın iflas gerekçesiyle Türkiye’ye kaçtığını söyledi. Ardından ana firmaya giderek ücretlerini alabildiklerini belirten Taşdelen, ancak Türkiye’ye dönemediklerini dile getirdi. Havaalanına gittiklerinde pasaportlarına da el konulduğunu anlatan Taşdelen, “Sonra bizi 3 gün oradaki nezarethanede beklettiler. Mahkemeye çıkarıldığımızda saatlerce hakimin gelmesini bekledik ama hemen gelip geri gitti. Burada 57 işçi mahsur kaldık. Bayramı ailemizden uzak geçirdik ve hâlâ memleketimize dönemiyoruz. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

‘İŞÇİLER AÇ SUSUZ BEKLETİLDİ Mİ?’

İşçiler, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ya da ulaştı. Olaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ya soru önergesi veren Gergerlioğlu, işçilerin dile getirdiği iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Bu konuda bakanlığın bir girişimde bulunup bulunmadığı sorusuna da yanıt isteyen Gergerlioğlu, Bakana şu soruları yöneltti:

  • Söz konusu şirketlerin çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti garantisi var mıdır?
  • Bu garanti varsa halen bu mağduriyet neden devam etmektedir?
  • Cezayir de bu mağduriyeti yaşayan yurttaş sayısı kaçtır?
  • Cezayir de toplam kaç işçimiz çalışmaktadır?
  • Şirketlerin sahipleri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
  • Şirket sahiplerinin AK Parti’ye yakın kişiler olduğu iddiaları doğru mudur?
  • Cezayir’de işçilerin gözaltında aç susuz bekletildiği iddiaları doğru mudur?

Evrensel

Yorumlar