12 Kasım 2019

TBMM

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU     (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Sayın Bakanın muhalefetin sözlerini dikkatle dinlemesini isterim çünkü geçen sene bu zamanlar biliyorsunuz Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi gelmişti ve orada binlerce doktoru kapı önüne kayacak bir teklif vardı ve muhalefet buna direnmişti. Sonunda Komisyondan geçse de Genel Kurulda bu kıyımın önüme geçilmişti, kısmen geçilmiş. Hâlen dört yüz elli gün güvenlik soruşturması nedeniyle bekleyen binlerce doktor var maalesef. Haksızlık yine devam ediyor. Ama bu vesileyle, muhalefetin sözlerine kulak kabartmaları gerektiğini şu anda da bu büyük yanlışlıktan dönmüş olduklarını bildiklerini tahmin ediyorum.
    OHAL dönemi bitti ama ihraçlar devam ediyor. Sessiz sedasız, haksız hukuksuz ihraçlar devam ediyor maalesef. Bunları kınıyoruz.
    Yine, KHK’lilerin özel hastanelerde acil tıp uzmanı olarak çalışmasına izin verilmiyor.
    Güvenlik soruşturması sonucu eczacıların medula ekranları çok kolay ve hukuksuz bir şekilde kapatılıyor.
    KHK’li eczacıların eczane açamaması sorunu büyük bir sorun. Bini aşkın eczane bu sorunu yaşıyor.
    Sağlık Bakanlığının düzenlediği GETAT kurslarına katılım şartında kamuda çalışmasına engel bir şey yoktur deniyor ama ihraç hekimler zaten böyle bir hakka sahip değil ve baştan eleniyorlar. Böyle bir mevzuat getirilmesi son derece yanlış.
    Yine, güvenlik soruşturması nedeniyle atanamayan çok doktorumuz var. Yıllarca çalışıyorlar ve güvenlik soruşturması ya muhalif bir partiden birisinin yönetim kurulunda olması nedeniyle çocuğunun güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi. Buna biz HDP’de çok rastlıyoruz. KHK’li insanların çocuklarının güvenlik soruşturmaları genellikle olumsuz geliyor.
    Yan dal uzmanlarını çok uzun süre sorunlar yaşadı. Bunu Bakanlıkla da çok konuştuk. Daha çok okuyan daha çok cezalandırıldı.
    KHK’liler genel sağlık sigortası ancak yaptırabiliyor, yeşil karttan faydalanamıyor. Aç susuz durumda sokağa atılmış doktor ve hemşireler böyle büyük bir zulüm yaşadılar.
    Yine, KHK’liler ve yakınlarının engelli raporu almasında sorunlar yaşandı.
    Şimdi, Sağlık Bakanlığıyla ilgili bu sorunlarda güvenlik soruşturması olumsuz gelen doktorlar Sağlık Bakanlığına ulaşmaya çalışıyor, her taraf kapı duvar. Bana gelip söylüyorlar. “Sağlık Bakanlığında her taraf kilitlenmiş, biz yetkililere ulaşamıyoruz.” diyorlar.
    Büyük yanlışlıklar yapılıyor. Mesela size bir örnek vereyim. Erzurum’dan beni arayan bir hekim, 2011 yılında üniversite sınavında 1’inci olduğu için dershanesi tarafından bir araba parasıyla hediyelendiriliyor ve maalesef ki parayı gidip Asya Banka yatırıyor. Bu arada da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu doktor hanımı arayıp tebrik ediyor 1’inciliğinden dolayı ve okul bitiyor. Geçen Erzurum’dan beni aradı, iki gözü iki çeşme. Güvenlik soruşturması olumsuz gelmiş, bir buçuk yıldır doktorluk yapamıyor. İnanılmaz bir şey. Yıllar önce Başbakanın tebrik ettiği bu doktor hanım bir buçuk yıldır doktorluk yapamıyor değerli arkadaşlar.
    Bunun gibi vicdan sızlatıcı başka olayları söyleyelim. Bülent Uçar. Sanırım Sayın Bakanın vicdanı sızlıyordur bu ismi duyduğu zaman çünkü KHK’yle ihraç ettiği bir sağlık çalışanıydı. Hiçbir gerekçe yoktu. Ben de inceledim, eşiyle de görüştüm. Sonrasında bu kişi yaşadığı büyük stres, sıkıntı sonrasında gencecik yaşında, 42 yaşında bir kalp krizi sonucu bu dünyaya veda etti.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU     (Kocaeli) – Sayın Başkan, bir dakikada bitiriyorum.
    BAŞKAN – Tamamlayınız lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU     (Kocaeli) – Bülent Uçar daha sonra, bu vefat etmiş KHK’li iade edildi. Devlet, Sağlık Bakanı “Pardon” dedi ama geriye büyük bir vicdan hesabı kaldı.
    Yine, bunun gibi Sevgi Balcı 3 çocuk sahibi bir hemşire hanımdı, anneydi. Hamileliğinde ihraç edildi ve depresyondan çıkamadı. Bebeği sekiz buçuk aylıkken evinin tavanına kendini asarak intihar etti.
    Bu haksız hukuksuz ihraçların vicdan hesabında bir karşılığı olmalı diye düşünüyorum. Bu dünya geçicidir. Bu dünyada hesabını verilmezse öte dünyada bunun hesabı mutlak surette sorulacaktır.
    Teşekkür ediyorum Değerli Başkan.

YouTube

Yorumlar