21 Ekim 2020

YouTube

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kocaeli’nin sorunları hakkında konuşacağım.
    Kocaeli’nin en önde gelen sorunlarının ilk 3 sırasını hava ve çevre kirliliği, pahalılık ve ulaşım oluşturuyor ama bitmiyor, başka sorunlar da var. En fazla iş cinayeti işlenen iller arasında Kocaeli ilk 3 sıradadır. Yoğun sanayi kenti olan Kocaeli’de işsizlik ortalaması ve kanser oranlarının yüksek olması dikkat çekmektedir.
    Çevre kirliliği, maalesef, ilimizde had safhadadır. En fazla ölüm sebebi, yüzde 16’yla kalp krizidir. Yıllardır bir göğüs hastalıkları hekimi olarak Kocaeli’de meslek hastalıkları hastanesi ve göğüs hastalıkları hastanesi olması gerektiğini söylemişimdir, ancak hâlen bu hastaneler yoktur.
    Pandemi sürecinde 25 bin lira kredi kullanan esnaf bu ay taksitlerini ödemek zorundadır, ancak okulların, üniversitenin kapalı olması ve kısıtlamalar nedeniyle esnafın durumu çok kötüdür. Kapanan iş yerleri artmakta; çare, çözüm sunulmayan esnaf ne yapacağını bilememektedir.
    İl Sağlık Müdürlüğünde gayriahlaki skandallar sağlık müdürünün istifasıyla sonuçlanmıştır. Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri yetersizdir.
    Kocaeli’deki iş yerleri ve fabrikalarda Covid yaygınlaşmış ve gereken önlemler alınmadığı gibi, yeterli denetimler de yapılmamaktadır.
    Kocaeli’de eğitim sıkıntı arz ediyor. Maske ve dezenfektasyon dışında önlem yok, vaka sayısı artıyor. Karmaşaya dönüşmüş değişen ders programları nedeniyle öğretmenler de yoğun iş temposu altında ezilmektedir. Hâlâ interneti olmayan veya kesik olan mahalleler vardır, düzeltilmesi için de herhangi bir çalışma yoktur. Kapalı köy okullarının çoğu açılmamış, öğretmen ataması yapılmamıştır. Plansızlık, rantçılık ve beceriksizlik sonucu sıkışmış şehir rahatlatılmalıdır. Büyük deprem geçirmesine rağmen toplama yerlerinin ranta peşkeş çekildiği, afete hazırlıksız bir kent vardır karşımızda. Ana caddelerde kaldırımları işgal etmiş kafeler yayaları rahatsız ediyor. Genç nüfusun olduğu Kocaeli’nde uyuşturucu tacirleri zehir saçıyor, sanayi kentinde işsizlik artmakta, dökülen halkevi binası için bir şey yapılmamaktadır. Roma’ya başkentlik etmiş şehir gittikçe yaşanamaz hâle gelmektedir.
    Dört göçmen işçinin Çayırova Akpınar fabrika yangını ölümü sonrasında bilirkişi raporu büyük ihmaller olduğunu ortaya koymuştur. Soru önergelerinde bu konuyu Bakanlığa sordum ama Bakanlık ve Kocaeli Valiliği maalesef bunları sümen altı ediyor. Hâlen üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen cezalandırılan hiç kimse yok, işveren cezalandırılmadı aksine yeni fabrika açtı arkadaşlar.
    Gebze ilçemiz hormonlu büyümüş durumdadır ve altyapısı yetersiz, son derece insanların mutlu olamadığı bir ilçe hâline gelmiştir. Yukarı Hereke ise kimsesizliğini ihmaliyle yıllardır maalesef dikkat çekmekte. Kentsel dönüşüm adı altında rant yaratılan yeni sermaye gruplarına pay ediliyor. Kentin, Roma tarihini ortaya çıkaracak projeleri geliştirilmemiştir. Kocaeli de bir göç kenti hâline gelmiştir. Altyapı, üstyapı, kentsel güvenlik gibi bir çok sorun da beraberindedir. Büyükşehir belediyesi hâlâ şeffaf bir ulaşım master programı sunmamıştır. Kocaeliler bu ay suya iki üç misli fazla fatura ödemiştir. Ulaşımda öncelikle deniz, ikincil olarak raylı sistemden yararlanılmalıdır. Deniz ulaşımı yetersizdir. Gebze Darıca Metro hattı ihale bedelinin yüksekliğiyle dikkat çekmektedir. Deniz yolu ile yük taşıma kapasitesi her geçen gün artmakta fakat liman demir yolu bağlantısı yeterli değildir. Osmangazi Köprüsü aşırı fiyatlar nedeniyle kullanılmamakta, yük Kocaeli’nin üstüne binmektedir. Gölcük-İzmit arasında raylı sistem yapılmalıdır. D100 Kara Yolu kentin havasını aşırı derecede kirletmekte D130 Kara Yolu’nun hâli ise gittikçe kötüleşmektedir. Başiskele Sahili limanında açılan yeni limanlar yüzünden artan trafik tırlar, tankerler yüzünden iyice güvensiz hâle geldi. Her zaman olduğu gibi kapasitenin üstünde yük bindirilmiş bu yol, tehlike saçıyor. D100’den geçmemesi gereken tırlar, tankerler denetlenmediği için şehir içi trafik tehlikeli bir hâldedir. Kimse bunu denetlemiyor, yönetmelik uygulanmıyor. İzmit Körfezi’nin her yerinde zehirli maddelerle dolu patlamaya hazır konteynerler var. Bütün dünya İzmit’ten para kazanırken yükü İzmitlinin sırtına kalıyor.
    Karamürsel çıkışındaki battıçıktının ne zaman biteceği belli değil. Gölcük’ün içinde adımbaşı kırmızı ışık, trafiği işkenceye dönüştürüyor. Güya tünel yapılacaktı, söz verilmişti, yapılmadı. Bundan sonra D130’daki trafik kazalarından yöneticiler sorumludur. Şaibeli izinlerle oluşturulan yeni limanlar, yerleşim yerlerinde açgözlü ve rantçı anlayış yüzünden iyice şehrin tıkanmasına yol açmıştır. Bağçeşme’den Perşembe Pazarına bir teleferik bile yapılamamıştır. Bu yapılamayınca Kartepe için 2017’de teleferik iddiası ortaya atıldı, anlı şanlı törenler yapıldı ancak ortada hiçbir şey yok. Oysa büyükşehir belediyesinin bir senede reklama harcadığı para Kartepe’ye yapılacak teleferik parası kadardır.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Buyurunuz.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – İstanbul’da istenmeyen tesisler Kocaeli’ne taşınmış ve İlimiz; kirletilecek, tüketilecek bir kent olmuştur. Çöp depolama alanları, yeniden belirlenmeli ve şehre uzak yerlere yapılmalıdır. Alikahya Mahallesi süresi ve kapasitesi çoktan dolmuş çöp fabrikası nedeniyle kokuyor. Yahyakaptan, baca filtrelerini çalıştırmayan fabrikalar yüzünden kokuyor. Pakmaya tesisleri, yıllardır Köseköy ve Yahyakaptan Mahallelerimizi kokutuyor. Dilovası; Kömürcüler OSB, Dilovası’nın çok büyük bir sorunudur ve yıllardır kaldırılmamıştır, sözler verilmiştir ve bu gidişle de kaldırılmayacaktır. Arslanbey OSB, koku saçmaya devam etmektedir. Para babalarının hırsı uğruna koca kent mahvoluyor ve büyükşehir belediyesi seyrediyor. Derince ilçemiz, liman ile yol arasına sıkışmış yapısı nedeniyle kıpırdayamaz haldedir. Güney Marmara Otoyolunun bir projesi bile yoktur. Kandıra İlçemizde, turizm yeterli gelişmiyor ve verimli tarım arazilerini köylüler satmaktadır. Asırlık çınarlarımız kesilmiştir. Terkedilmiş Kocaeli Fuarı, işlevini görmeyen Uluslararası Fuar Merkezi ve hayal kırıklığı oluşturan Cengiz Topel Havalimanı çalıştırılmıyor ve Kocaeli Valiliği her demokratik gösteriyi yasaklıyor. Gazeteci ve siyasileri tutuklamaya, gözaltına almaya devam ediyor.
    Teşekkür ediyorum. (HDP sıralarından alkışlar)

Yorumlar