Gazete Pencere

Interweb –

Selçuk Mızraklı görevine iade edilsin’ Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklfnın bugünkü duruşması öncesinde 70 aydın ortak bildiri yayımladı. Bildiride “Selçuk Mızraklı’nın tutuklanarak yerine yine iktidarın idari-siyasi bir memurunun atanması darbede ısrarı gösteren Anayasal suçlardır” denildi, Mızraklı’nin serbest bırakılması ve göreve iade edilmesi istedi. Bugünkü duruşma öncesi Selçuk Mızraklfya STK’lardan, yazar, gazeteci ve akademisyenlerden destek geldi. Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ile Diyarbakır’daki Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, İHDJİHV, Hak İnisiyatifi, TMMOB, KESK ve DİSK gibi sendika, meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Mızraklı’nın serbest bırakılması çağrısı yaptı. 70 aydın, yazar, gazeteci ve akademisyenin altına imza attığı basın metnini Prof. Dr. Baskın Oran okudu.

‘HUKUK DIŞI TASFİYE OPERASYONU*

“‘Atama’, ‘görevden alma’, ‘kayyım’ gibi hukuksal kavramların arkasına saklanılarak gerçekleştirilen bu hukuk dışı siyasal tasfiye operasyonu, her şeyden önce seçme ve seçilme hakkını hedef alan, Anayasal suç niteliği taşıyan siyasal bir darbe ir. Her iki seçim döneminde de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi öncelikle hedef alınmış, önceki Başkan Gülten Kışanak tutuklanarak yerine kayyım atanmıştır. Darbeyle gelen kayyımı 31 Mart’ta seçimle gönderen Başkan Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın da tutuklanarak yerine yine iktidarın idari-siyasi bir memurunun atanması darbede ısrarı gösteren Anayasal suçlardır”

‘FARKINDAYIZ VE SUSMAYACAĞIZ’

“Biçimsel demokrasinin en temel ilkelerinin dahi açıktan ve bu kadar açık biçimde çiğnenmesi; bizzat iktidar tarafından tabulaştırılmış seçim sandıklardan çıkan istenmedik sonuçların işine gelmediği zaman çöpe atılması; sokaklarda, meydanlarda savunulmayan demokrasinin seçim sandıklarında korunamayacağını göstermektedir. Farkındayız ve susmayacağız. Seçilenler görevlerine iade edilinceye kadar kayyımlara ve tutuklamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” Metne imza atanlar arasında Akın Birdal, Aydın Engin, Ayşe Hür, Ayşe Öncü, Eşber Yağmurdereli, Ferhat Tunç, Fikret Başkaya, Gençay Gürsoy, İsmail Beşikçi, Nesrin Nas, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, RagıpZarakolu, Rıza Türmen, Selçuk Erez, Şanar Yurdatapan, Ümit Biçer yer aldı.

Yorumlar