11 Kasım 2020

BOLD MEDYA

HDP Milletvekili ve insan hakları savunucu Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün gece cezaevinde hayatını kaybeden KHK’lı Ahmet Kaplan’ın ölümünün adım adım işlenmiş bir cinayet olduğunu söyledi.

BOLD – İskenderun T Tipi Cezaevinde dün gece hayatını kaybeden 4. evre akciğer kanseri Ahmet Kaplan (48) için HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kaplan ölmeden önce iki soru önergesi verdi. Kaplan’ın ölümünün adım adım işlenen bir cinayet olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, bu cinayetin peşini bırakmayacağını söyledi. Gergerlioğlu, Ahmet Kaplan’ın başvurulara rağmen ısrarla tahliye edilmediğini de belirtti.

Cemaat soruşturmaları kapsamında 4 yıldır tutuklu olan KHK’lı polis memuru Ahmet Kaplan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çaptırıldı. 4 ay sonra denetimli serbestlikle bırakılacak olan Ahmet Kaplan’a 16 Ekim 2020’de akciğer kanseri teşhisi konuldu. Tedavi için ara ara İskenderun Devlet Hastanesi’ne götürülen Kaplan, kanser 4. evreye gelince hastanede tedavi görmesi gerekti ancak tutuklu odası olmadığı için cezaevine geri gönderildi. En yakın hastane olan Adana Şehir Hastanesi’ne de sevk edilmedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevapması için ilk önergeyi 24 Eylül 2020’de veren Gergerlioğlu, kendisine gelen bir mektupta yazılan iddiaları gündeme getirdi. Gergerlioğlu, Ahmet Kaplan’ın bir arkadaşından gelen ve “Ailesi cuma günü (18 Eylül) görüşe gitti. Durumunun iyi olmadığını söyledi. Telefonla görüşe dahi gidemediğini söylemiş. Merdivenleri inemiyormuş. Tek kişilik revir koğuşunda kalıyormuş. Akciğerleri su toplamıştı, bundan dolayı tedavi görmüştü. Durumunda değişiliklik yok. Kalan infaz süresince tedavisinin daha iyi yapılmasını istiyoruz.” ifadelerinin yer aldığı mektupta yazılanların doğru olup olmadığını sordu.

Bir ay içinde kendisine herhangi bir cevap verilmediğini belirten Gergerlioğlu, 27 Ekim 2020’de ikinci kez önerge verdi ve bu kez Ahmet Kaplan’ın sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda yaşadığı hak ihlallerini de gündeme getirdi.

BÖBREĞİNE DE SIÇRAMIŞTI

Yine Ahmet Kaplan’ın arkadaşından gelen mektupta yazıldığına göre Kaplan, İskenderun Devlet Hastanesi mahkum servisine ihtiyacı oldukça gidip gelip tedavi oluyordu. İskenderun Devlet Hastanesi onkoloji servisinde kanser taraması yapıldığı gün tümörün böbreğine sıçradığı ve hastalığın 4. evreye geldiği ortaya çıktı. Tedavi için hastaneye yatması gereken Kaplan, İskenderun Devlet Hastanesi’nde mahkum koğuşu olmadığı için cezaevine geri gönderildi. En yakın hastane olan Adana Şehir Hastanesi’ne ise sevki yapılmadı. Geçen ayın sonunda infaz erteleme için verilen dilekçelere de cevap verilmedi. 20 Ekim 2020 İskenderun T Tipi Cezaevi İnfaz Savcılığı’na tekrar dilekçe verildi. Ancak yine bir sonuç olmadı.

Gergerlioğlu, bu iddiaları tekrar gündeme getirerek Abdülhamit’e Gül’e şu soruları sordu:

  1. Ahmet Kaplan isimli yurttaşın hasta bir şekilde İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olduğu iddiası doğru mudur?
  2. Bu iddialar doğruysa Ahmet Kaplan isimli yurttaşın hastalığı ne durumdadır?
  3. Bu iddialar doğruysa 5275 sayılı kanun çerçevesinde tahliye edilmeme gerekçeleri nelerdir?
  4. Ahmet Kaplan isimli yurttaşın 4. Evre kanser hastası olduğu iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Ahmet Kaplan isimli yurttaşın tedavisi ne şekilde yürütülmektedir?
  5. İskenderun Devlet Hastanesi’nde mahkum koğuşu olmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Ahmet Kaplan isimli yurttaşın Adana Şehir Hastanesi’ne sevk edilme durumu var mıdır?
  6. Ahmet Kaplan isimli yurttaşın infaz ertelemesi için İnfaz Savcılığı’na başvurduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Ahmet Kaplan isimli yurttaşın infaz erteleme başvurusunun akıbeti nedir?
  7. 24.09.2020 tarihli Bakanlığınıza göndermiş olduğum soru önergem ile ilgili tarafınızca hangi çalışmalarda bulunulmuştur?
  8. Cezaevleri koşullarını iyileştirmek için Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?
  9. Son 3 yılda ağır hasta tutuklular için yapılmış çalışmalar nelerdir?
  10. Son 5 yılda cezaevlerinde hayatını kaybeden yurttaş sayısı kaçtır?
  11. Son 10 yılda hastalığı nedeniyle tahliye edilen yurttaş sayısı kaçtır?

İKİ ÇOCUK BABASIYDI

Ancak bu sorulara da cevap verilmedi. Teşhis konulduktan sonra tahliye de edilmeyen Ahmet Kaplan dün gece hayatını kaybetti. Meslek hayatı boyunca Hakkari, Batman ve İstanbul’da görev yapan yapan Kaplan, 2003 yılında Erzincan İl Emniyet Müdürü olarak atanmış, 2006’da ise Yalova’da görev yapmıştı. Kaplan evli ve 2 çocuk babasıydı.

Yorumlar