ÜLKELERİNDEKİ İÇ SAVAŞ VE EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE 'UMUT' YOLCULUĞUNA ÇIKAN BİNLERE MÜLTECİ, TÜRKİYE'NİN AÇIK KAPI POLİTİKASI UYGULAMASININ ARDINDAN EDİRNE'YE AKIN ETTİ. FARKLI ÜLKELERDEN YAKLAŞIK 5 BİN MÜLTECİNİN 'TAMPON' BÖLGEDEKİ UMUTLU BEKLEYİŞLERİ SÜRÜYOR. (İSMAİL COŞKUN/EDİRNE-İHA) Ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik kriz nedeniyle 'umut' yolculuğuna çıkan binlere mülteci, Türkiye'nin açık kapı politikası uygulamasının ardından Edirne'ye akın etti. Farklı ülkelerden yaklaşık 5 bin mültecinin 'tampon' bölgedeki umutlu bekleyişleri sürüyor.

25 Haziran 2020

Edirne sınırında yaşananlara ilişkin alt komisyon raporu görüşüldü

candan yıldız

T24 / Candan Yıldız

Suriye’nin İdlib şehrinden gelen şehit haberlerinin ardından Türkiye’nin şubat ayında sınır kapılarını açmasıyla Edirne’ye akın eden sığınmacıların durumlarıyla ilgili TBMM Göç ve Uyum Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapor görüşmelerinde ‘siyasette yalan’ tartışması yaşandı.

Komisyonun HDP’li üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu hazırlanan taslak rapora şerhlerinin olduğunu dile getirerek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “o süreçte yaklaşık olarak 150 bin sığınmacı Türkiye’yi terk ederek Avrupa’ya geçti” sözlerinin ‘yalan’ olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Komisyon’un AKP’li üyesi Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Dış politikada “İçişleri Bakanı yalan söyledi” söylemi doğru olmuyor” dedi.

O diyalog şöyle gelişti

Ömer Faruk Gergerlioğlu (Kocaeli) – Burada bakın, bu raporu konuşuyoruz sizin, benim değil. Bu rapor üzerine ben konuşuyorum. Devam ediyorum. 142 bin sayısı şimdi, Yunanistan’dan başka ülkelere toplu geçişler olsaydı Sayın Bakanın bu rakamı yalan doğru değil. Neden yalan çünkü…

Radiye Sezer Katırcıoğlu (Kocaeli) – Yalan kelimesini kullanmayın bence.

“Türkiye-Yunanistan Sınır Bölgesindeki Sığınmacı Geçişlerinin Yerinde İncelenmesine İlişkin Rapor” Göç ve Uyum Komisyonu görüşmelerinin sonları ise kayıtlara şöyle geçti:

Radiye Sezer Katırcıoğlu (Kocaeli) – Şimdi bir kere bunun altını çizelim. Eğer biz, bunları düşünüyorsak bu söylem dilinden vazgeçmemiz gerekiyor. Yani, dış politikada “İçişleri Bakanı yalan söyledi” söylemi doğru olmuyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (Kocaeli) – Yalana yalan denir.

Radiye Sezer Katırcıoğlu (Kocaeli) – Denmez. Eğer biz siyasetçiysek onun bir sürü fraksiyonları var, onları kullanabiliriz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (Kocaeli) – Çok açık bir şekilde denir.

Komisyon görüşmelerinde Gergerlioğlu, Yunanistan’a geçişlerle ilgili  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği 150 bin rakamının astronomik bir rakam olduğunu belirterek “Yunanistan iki üç binden bahsediyor. Büyük ara var” diye konuştu. 

Gergerlioğlu’nun ifadelerine karşı çıkan başka bir isim de AKP’li Komisyon Başkanı Atay Uslu oldu. Atay Uslu “ Ömer Bey, 150 bin sayısına “yalan” diyemezsiniz” dedi.

Yorumlar