12 Haziran 2019

TBMM

HDP GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; “tren kazası” değil, bir kere baştan bunu konuşalım. Son yıllarda olan, tren faciaları, katliamları, cinayetleri. Bunu çok iyi bir şekilde tespit edelim en başta. Niye bunlar oluyor? Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Apaçık bir sorumsuzluk, acelecilik, tedbir almama ve sonuçta facialar, katliamlar art arda geliyor.
    Cumhuriyetin ilk yıllarında demir yollarına önem veriliyordu, daha sonra Marshall planlarıyla, kapitalist bir anlayışla demir yolları arka planda bırakıldı ve kara yolları geliştirildi, demir yolları sürekli ihmal edildi, kazalar da arttı. Ardından iktidarınız döneminde, özelleştirmeyle, altyapı üstyapı çalışmaları, periyodik kontroller piyasa ekonomisine sunuldu, piyasa şartlarında değerlendirildi. Bakım onarımlar bundan çok etkilendi. Genelden denetlenmesi gereken elektrik hat dağıtımları çok sıkıntı oldu, ölümlü ve yaralı kazalar gerçekleşti. Ardından, 655 sayılı KHK’yle uluslararası sermayeye açtı bu iktidar ve kamusal denetimden de çıkarıldı. “Bu kazalar niye oluyor?” diye soruyorsunuz. İşte bundan, sizin icraatlarınızdan dolayı oluyor. Hızlı tren dendi, tüm bütçe hızlı trene aktarıldı. Konvansiyonel demir yolları ihmal edildi. 2014 yılında iptal edildi ve 2017’de açıldı ama bu üç buçuk yılda doğru dürüst bir teknik destek sunulmadığı için, ardından Çorlu’da büyük bir katliam yaşandı. Ne oldu? Dolguyla yükseltilerek yeni raylar döşendi, mevsimsel şartlar dikkate alınmadı, yağmur geldi, menfezin altı boşaldı, tren geldi ve korkunç bir katliam oldu. Bunun hesabı sorulmadı. Ardından Ankara katliamı geldi, Ankara kazası değil Ankara katliamı geldi. Bunun da hesabı sorulmadı. Bu hesap sormamayla nereye varacağız arkadaşlar?
    Bakın, bugün sivil toplum ayağa kalkmış soruyor. Bugün Anayasa Mahkemesinin önündeydi arkadaşlarımız ve sadece ve sadece bir basın açıklaması yapmak istiyorlar, darp ediliyorlar. Olacak şey mi? Bu insanlar acılı insanlar, yaralı insanlar, bırakın orada bir basın açıklaması yapsınlar. Hayır, darp ediliyorlar. Oğuz Arda Sel’in dedesi darbedilip hastaneye kaldırılıyor. Sosyal medyadan aylardır takip ediyorum, Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz sabah akşam yavrusunu kaybetmiş bir anne olarak feryat ediyor. Feryat ediyor, yürekler dayanmaz buna, kimse umursamıyor. Bu nasıl bir devlet anlamak mümkün değil gerçekten.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Toparlayalım.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Değerli arkadaşlar, siyasi şovlarla yürütüyorsunuz. Bakın, faciadan sonra ne denmiş? Milliyet gazetesi -tabii, o zaman Demirören’de değildi- “Bir şov uğruna öldüler” demiş. Evet, bu şovlar hep yapılıyor ve hakkı olmayanlara göre veriliyor.
    Adam Genel Müdür olmuş TCDD’ye, trene binmiş. Yaşanmış hadise, anlatıyorum bakın. Makas değiştirilip farklı bir yöne gidiliyor, oradaki görevlilere soruyor, diyor ki: “Niye direksiyonu kırdınız?” Ya, genel merkezden makasın değiştirildiğinden bile haberi olmayan adamı genel müdür yapmışsınız çünkü. Personel sayısı azaltılmış ve personelin çalışma motivasyonu kaybolmuş. İnsanlar bu kadar, böyle ahbap çavuş ilişkisiyle göreve gelen insanları gördükten sonra çalışma motivasyonlarını kaybetmişler.
    Değerli arkadaşlar bu facianın üzerinde durulmalı ve mutlak suretle bu önerge kabul edilmeli. Tüm insani duyarlılığımızla bu önerge üzerinde konuşmalıyız.
    Teşekkürlerimi sunuyorum.

YouTube

Yorumlar