20 Kasım 2020

BursaMuhalif.com / Haber Merkezi

Koronavirüs salgını cezaevlerinde mahkumları vuruyor. Mahkumlara birer adet dağıtılan yıkanabilir maskeler ve ihmaller zinciri ölüm haberleri getiriyor.

Bursa H Tipi Cezaevi’nde tutuklu Hüseyin Özen 14 Kasım’da COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Özen’in hayatını kaybetmesinin sebebini cezaevinde yeterli önlemlerin alınmaması olarak değerlendiren aile, önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Konuyu gündeme taşıyan HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Bursa Muhalif’e açıklamalarda bulundu. Gergerlioğlu, “Bursa Cezaevi’nde 20 – 25  gündür COVİD vakaları var ama cezaevinden de Adalet Bakanlığı’ndan da bir açıklama gelmiş değil. Vakalar var ama gecikmeler, ihmaller de var. Cezaevinde doktor olmadığı bilgisine sahibiz, ara sıra gelip bir doktor hastaları dolaşıyor. Hastalara müdahalede gecikme yaşanıyor.” dedi.

7 – 8 aydır aynı maskeyi yıkayıp kullanıyorlar

Mahkum yakınlarından cezaevinde neler olup bittiğine dair haber aldıklarını belirten Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nın hastalığı sümen altı etmeye çalıştığını ifade etti. Farklı koğuşlara hastalığın yayıldığına dair duyumlar aldıklarını ifade eden Gergerlioğlu, “Cezaevlerinde maskelerin yetersiz olduğunu biliyoruz. Silivri Cezaevi’nde mahkumların 7 aydır aynı maskeyi defalarca yıkayarak kullandıklarını da biliyoruz. 10 kişilik olması gereken koğuşlara 25 kişi koyarsanız ve önlemleri almazsanız sonuçlar böyle olur.” şeklinde konuştu.

E – Nabız sonuçlarından hastalığı öğrendik

Cezaevinde hayatını kaybeden Hüseyin Özen’in kardeşi Ahmet Özen, “Pandemi boyunca ziyaretler kısıtlıydı, biz sonradan abimin hastaneye yatırıldığını öğrendik. Diğer mahkumların telefon görüşmelerinde ailelerine koğuşlarından birkaç kişinin hastaneye gönderildiğini söylemesi üzerine haberimiz oldu. Zaten her mahkuma birer adet polyester maske vermişler, yıkayıp yıkayıp kullanıyorlardı.” dedi.

Mahkumların hastalığın yayılması üzerine maske talebinde bulunduğunu ve dağıtım yapıldığını duyduklarını söyleyen Özen, “Cezaevi yönetimi abimin ölümünden sonra eşyalarını bize verdiler. Abim cezaevine girdikten sonra gün gün yaşadıklarını not almış. 22 Ekim ise son not aldığı gün, sonrasında herhangi bir şey yazmamış. Eşiyle de 21 Ekim’de konuştuğunda öksürdüğünü söylüyor. Eşi de doktora görünmesini söyleyince, ‘Doktor mu var?’ şeklinde cevap veriyor.” diye konuştu.

Abisinin hastalığını E – Nabız sisteminden öğrendiklerini, verilen ilaçları orada gördüklerini ifade eden Ahmet Özen, abisinin tekrar cezaevine getirildiğinde ağırlaştığını ve diğer mahkumların “Açın kapıları, adam ölüyor” şeklinde tepki göstermesine cezaevi yönetiminin tecritle cevap verdiğini de söyledi.

Cezaevi yönetimi, “Bu haberler tamamen karalama”

Yaşananlara dair görüştüğümüz Bursa H Tipi Cezaevi yönetimi, iddiaları yalanladı. Cezaevi yöneticisi, “Bu iddialar tamamen karalama amaçlı, hastalık her yerde şu an. 70 bin maske dağıtımı yapıldı, gerekli önlemleri aldık.” dedi.

Yorumlar