16 Mart 2020

Meridyen Haber

Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Corona Virüs’ün cezaevleri üzerindeki etkisini Adalet Bakanına Sordu.

Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan Corona Virüs’ün cezaevlerini tehdit etmesi üzerine Adalet Bakanına Soru Önergesi, Hükümlü ve Tutuklu Hakları Komisyonuna acil toplantı talepli dilekçe ve TBMM Başkanlığına Hasta Mahpuslar ve Hamile / yeni doğum yapmış annelerin derhal 1 yıl süreyle tutuklulularının ve hükümlülerin infazlarının ertelenmesi için kanun teklifi vermiştir!

Dr. Gergerlioğlu:

Corona Virüsü ile mücadelede vücut direncini yükseltmek gerekir. Bol sıvı alınarak dinlenilmelidir. Burada tabi dikkat edilmesi gereken noktaların başında Türkiye’de Cezaevlerinin durumu gelmektedir. Allah korusun bu hastalık önlem alınmazsa cezaevlerine yayılırsa çok feci durumlara sebep olacaktır. Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül cezaevleriyle ilgili açıklamalarında: “Cezaevlerinde Corona Virüsü ile mücadelede durumun sürekli olarak takip edildiğini gereken önlemleri aldıklarını belirtmiştir!”. Sayın bakan bu açıklamaları yapmıştır ancak Adalet ve Kalkınma Parti, Cumhuriyet Halk Parti, Halkların Demokratik Parti, Milliyetçi Hareket Parti ve İyi Parti’nin yaptığı son 4 cezaevi ziyaretinde mahpusların sağlık durumunu anlatan raporlar kendisini yalanlamaktadır. Görüldüğü üzere cezaevleri bırakın herhangi virüsle mücadele etmeyi mevcut bir hastalık varsa daha hızlı yayılması için uygun ortamlar haline dönüşmüştür. Halkımızın ister cezaevinde isterse de cezaevi dışında olsun onların sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Bugün cezaevleri dediğimiz yerler 8 kişilik koğuşlarda 30-40 kişinin kalmak zorunda olduğu sağlıksız alanlardır. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun son 4 ziyareti (Elazığ, Diyarbakır, Bakırköy ve Silivri Cezaevleri) raporlarının komisyon toplantısında da onaylanmış ilgili kısımları aynen şu şekildedir:  

Elazığ Ceza İnfaz Kurumları Raporundan Aynen Alıntılanmıştır: “Kurum revirine haftada ancak çıkılabildiği, bazı dönemlerde revire çıkmanın daha uzun süreleri bulabildiği, hastaneye yapılan sevklerin ayları bulabildiği, sağlık hizmetinden hızlı ve yeterli bir şekilde faydanılmadığı, kronik rahatsızlığı bulunanların hastane sevklerinin düzenli aralıklarla yapılmadığı, diş doktoruna dahi gidilemediği, diş hekimlerinin dönüşümlü olarak gelmesinden dolayı diş tedavisi için 4-5 ay kadar beklendiği.”

Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Raporundan Aynen Alıntılanmıştır: “Sağlık konusunda ciddi sorunlar yaşandığı, yeteri katar sağlık personelinin bulunmaması nedeniyle gerek revire çıkışların gerek dış hastane sevklerinin çoğunlukla ihtiyaç duyulan zamanlarda gerçekleştirilemediği, özellikle dış hastane sevklerinin kimi durumlarda birkaç ayı bulabildiği,”

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Raporundan Aynen Alıntılanmıştır: “Hastaneye sevklerde sorunlar yaşandığı, hastane sevklerinin bazı durumlarda 3 ila 4 ayı bulabildiği, revire çıkmada problemlerin olduğu, muayene ve tedavilerin kelepçeli yapılmasının rahatsızlık verici olduğu ve insan onuru ile bağdaşmadığı, kronik hastalığı bulunanların tedavilerinin düzenli olarak yapılmadığı”

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Raporundan Aynen Alıntılanmıştır: “Başta diş muayenesi ve tedavileri olmak üzere sağlık konusunda ciddi sorunların yaşandığı, kurum revirine ve kampüs içinde bulunan Devlet Hastanesine gidişte dış hastanelere sevke göre nispeten daha az sıkıntı yaşanmakla birlikte sorunlar yaşandığı, özellikle dış hastanelere sevk gerektiği durumlarda sevke nezaret edecek personel (jandarma personeli) sayısındaki belirgin azalmanın da etkisiyle ciddi sorunlar yaşandığı,
Hastane sevklerinde çift kelepçe (zincir) uygulamasının yapıldığı hatta bu uygulamanın kampüs içerisinde yer alan hastaneye götürülürken dahi uygulandığı, kampüs içinde bu uygulamanın yapılmasının izah edilebilir bir tarafının olmadığı, bu uygulamaya tepki olarak sevkin reddedilmesi nedeniyle ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı ve bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiği”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e Sorular;

1.     Herhangi bir cezaevlerinde Corona Virüs vakasına rastlanılmış mıdır? Eğer böyle bir vaka yaşanmışsa hangi cezaevlerinde yaşanmıştır, hastaların son durumu nasıldır?

2. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun alt komisyonu olan Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonunun raporları göz önüne alındığında Cezaevinde yaşanacak herhangi bir salgınla mücadele edilebilecek bir cezaevi sağlık sistemi var mıdır?

3. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun alt komisyonu olan Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonunun raporlarında belirtilen bazı durumlarda hastane sevklerinin 3-4 ayı bulabildiği ifadesi doğrultusunda kuluçka süresi 14 gün olan bir virüs salgını ile nasıl mücadele edilecektir?

4.   Bazı semptomlarının Nezle ve Grip ile karıştırıldığı göz önüne alındığında Corona Virüs ile etkin mücadelede Cezaevlerinde hangi önlemler alınmıştır?

5.     Mahpusların ifadelerinde belirttiği üzere cezaevi revirine bile gitmek haftalar alırken Corona Virüsü tahlilleri nerede ve nasıl yapılacaktır?

6.     Kelepçeli muayene uygulaması devam etmekte midir? Eğer bu uygulama devam ederse kelepçeli muayene sebebiyle haklı olarak bu uygulamayı reddeden mahpusların ve koğuşlarındaki diğer mahpusların sağlığı nasıl korunacaktır?

7.     Doğru ve tarafsız bir bilgiye erişim için TBMM Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu cezaevlerindeki sürecin koordinasyonuna dahil edilecek midir?

8.     Ağır hasta mahpuslar ve hamile / yeni doğum yapmış anneler cezaevinde kalmaya devam edecek midir? Bu yurttaşların tahliyesi için yapılan çalışmalar var mıdır?

9.     Cezaevlerinden tarafımıza ulaşan en büyük şikayetlerden biri de yemeklerin kalitesizliğidir. Bu bağlamda cezaevindeki yemeklerin mahpusların bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi için tekrar düzenlenecek midir?

10.  Adliyedeki devlet görevlileri, avukatlar ve yurttaşların sağlığı ve mahkemeye çıkamamak suretiyle mağduriyet yaşamaması için hangi önlemler alınacaktır.

11.  Mevcut salgın tehdidi de göz önüne alındığında hükümetinizin sürekli gündemde tuttuğu kapsamı genişletilmiş “Yargı Affı” TBMM Gündemine gelecek midir?

Yorumlar