27 Haziran 2020

BİA Haber Merkezi

Açık havadaki tek kişilik, bir saatlik “İşimi istiyorum” eylemi pandemi gerekçesiyle yasaklanıp her gün gözaltına alınan mimar Alev Şahin’in durumuna dair önergeler verildi, Meclis İnsan Hakları Komisyonuna başvuru yapıldı.

Düzce’de 3,5 yıldır “İşimi istiyorum” eylemi yapan mimar Alev Şahin’e yönelik yargı ve polis baskısıyla ilgili Meclis’e iki ayrı önerge verildi, ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonuna başvuru yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığına verdikleri önergelerde, barışçıl bir eylemin neden yasaklandığını sordu.

“Salgın gerekçesiyle gözaltına alınıyorum”

Mimar Şahin, komisyona verilen dilekçede, maruz kaldıklarını şöyle anlattı:

“679 Sayılı KHK ile Mimar olarak çalıştığım Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden atıldığım 30 Ocak 2017’den bugüne Düzce’de Anayasal hakkım olan oturma eylemi yapıyorum. Eylemime ilk yıl hiçbir müdahale olmazken ikinci yıl AKP önündeki oturma eylemimden sonra hukuksuz müdahaleler başladı.

“Kabahatler Kanununa muhalefet etmekten para cezası aldım ancak bu cezalar Düzce 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından iptal edildi.

“Salgın nedeniyle eylemimi saat 13.00-14.00 arasında yapmama, maske ve mesafe kurallarına uyumama rağmen 22 Nisan’dan bu yana salgın gerekçesiyle her eylem yaptığım gün yani haftanın ilk dört günü gözaltına alınıyorum. Gerekçe, Düzce Valiliği Olağanüstü Umum Hıfzıssıhha Meclisinin 22 Nisan tarihli ve 2020/25 sayılı ilde eylem yasaklayan kararı.

“Tedbirlerin rafa kaldırıldığı bir ortamda, yanımdan yüzlerce insan geçerken, AVM’ler, kafeler, yemek salonları, kara ve hava ulaşımı açıkken, fabrikalar hiç kapanmamışken benim tek kişilik eylemimin engellenmesi, her gün salgın gerekçesiyle onlarca polisle gözaltına alınmam, pandemi hastanelerine rapor için götürülmek ve hem Umumi Hıfzıssıhha Kanununa hem Kabahatler Kanununa muhalefetten para cezası kesilmesi hem de TCK 195. Maddeden işlem yapılması kabul edilemez.

“Olağanüstü İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı, demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırılık teşkil ediyor. Anayasal hak kullanımının önüne geçen keyfi sınırlandırmalara dayanan gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, bildiri dağıtma, imza kampanyası düzenleme, oturma eylemi yapma hususundaki durdurma kararı kaldırılmalıdır.”

Açık havadaki tek kişilik eylem neden yasaklandı?

Soru önergelerinde de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu soruları yanıtlaması istendi:

* Anayasa Madde 34 ile koruma altına alınan: “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı” barışçıl bir eylem yapan Alev Şahin’e neden yasaklandı?

* Hükümetin normalleşme söylemleri devam edip pek çok toplu mekân açılırken açık havada bir protesto hangi tehlike gözetilerek yasaklandı?

* Tek kişilik eylem engellenerek, her gün salgın gerekçesiyle onlarca polis tarafından gözaltına alınarak pandemi hastenelerine darp cebir raporu için götürülen ve hem Umumi Hıfsızıhha Kanununa hem Kabahatler Kanununa muhalefetten para cezası kesilmesi hem de TCK 195’ten işlem yapılmasının izahı nedir?

* Düzce Valiliği Olağanüstü Umumi Hıfzısıhha Meclisi’nin ilde gösteri ve yürüyüşleri, basın açıklaması, stant açma, bildiri dağıtma, imza kampanyası düzenleme, oturma eylemi yapma yasağı Anayasanın hangi maddesine dayanıyor?

* Mimar Alev Şahin’in protestoları sırasında kendisine kötü muamelede bulunduğunu iddia ettiği kamu görevlileri ile ilgili hangi işlemler yapıldı? Görevden alınan personel var mı? (AS)

Yorumlar