24 Kasım 2020

DEMOKRAT KOCAELİ

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Murat Kürekci yaptığı açıklamada, lastik yakma tesisine yalnızca 3 Kocaeli milletvekilinin karşı çıktığını söyledi. Bu isimler, Tahsin Tarhan, Lütfü Türkkan ve Ömer Faruk Gergerlioğlu

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Murat Kürekci, lastik yakma tesisi ile ilgili bir açıklama daha yaptı. Lastik yakma tesisine yalnızca 3 Kocaeli milletvekilinin karşı çıktığını ifade eden Kürekci’nin açıklamaları şu şekilde: “Kamuoyunun da bildiği üzere, geçen hafta 18 Kasım 2020 Çarşamba gününden itibaren meclisteElektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine görüşmeler yapılmış ve önerilen teklifin ilk 24 maddesi geçmiştir. Bu maddeler arasında gündeme getirilen 6. Madde mutabakatla tekliften kaldırılmış olup özellikle kamuoyuna KAOB ve TMMOB Kocaeli İKK olarak görüşlerimizi belirttiğimiz 13’üncü madde küçük değişiklikler yapılarak kabul edilmiştir. Burada yapılan küçük değişiklik ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) ile plastik çöplerin yakılmasını ve bu kaynaklardan enerji üretilmesini engellememiştir. Bilindiği üzere Kanun’da 2016 yılında yapılan değişiklik ile ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) ve sanayi arıtma çamurları biyokütle sayılarak yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilmişti. Bu kez 13 maddede ki yeni düzenleme ile birlikte ise plastik çöpler ve orman ürünleri attıkları da biyokütle kapsamında, “yenilenebilir enerji kaynağı“ olarak kabul edilerek YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) Desteği alacak iş konuları arasına girmiş olacaktır.

3 İLDE KURULABİLİR

Başta Kocaeli, Düzce ve Erzincan illerinde lastik yakarak elektrik üreten mevcuttaki tesislere ilave olarak bilinen 5 yeni lastik yakma tesisi ile birlikte ülkenin her tarafında gerek lastik yakarak gerekse de çöp yakarak elektrik enerjisi üretmenin önü açılacaktır. Kentimiz zaten havası oldukça kirli bir kenttir. Gerek sanayinin, gerekse de araç trafik yoğunluğunu etkisiyle kanser oranlarının çok fazla olduğu bir kentte yaşamaktayız. Kocaeli bu tür yeni tesisler ile beraber artık iyiden iyiye yaşanmaz bir hal alacaktır. Sadece havanın kirlenmesi değil, bu kirliliğin ikincil etkisi toprak ve suya olacaktır. Dolayısıyla yediğimiz gıdalar,  içtiğimiz su, soluduğumuz hava; daha fazla hastalanmamıza, daha sağlıksız ve daha ölümcül bir yaşama sahip olmamızasebep olacaktır.

DUYARLILIK İSTİYORLAR

TBMM’de görüşmeler devam ederken Kocaeli milletvekillerimiz; Sayın Tahsin Tarhan, Sayın Lütfü Türkkan ve Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu yasa değişikliklerine yönelik Kocaeli’nin ve ülkenin geleceğini gözetmişler, gerek meclis kürsüsünden gerekse de diğer ortamlarda duyarlılıklarını göstermişlerdir. Maalesef diğer milletvekillerimiz kentimizin ve diğer kentlerimizin hava, toprak ve su kirliliğine neden olacak, halk sağlığına olumsuz etki yaratacak ancak rant elde edilmesini sağlayacak olan bu maddeye yönelik şu ana kadar halkın yanında bir duyarlılık geliştirmemişlerdir. Bahsi geçen kanun teklifinin kalan maddeleri ve toplamı üzerinden 25 Kasım 2020 Çarşamba günü itibariyle görüşmelere devam edilecektir.Çevre kirliliğine neden olabilecek 13 maddenin iptal edilmesi, çevre ve halk sağlığının tercih edilmesi yönünde, başta Kocaeli milletvekillerimiz olmak üzere tüm milletvekillerimizden duyarlılık göstermelerini talep ediyoruz.”

Yorumlar