15 Temmuz 2020

ARTI GERÇEK

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde Artı TV’ye açıklamalarda bulunun HDP’li Gergerlioğlu toplumun farklı kesimlerine bir araya gelme çağrısı yaptı.


15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL döneminde yayınlanan KHK’lar ile ihraç edilen isimler arasında yer alan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Artı TV’de yayınlanan Gün Başlıyor programında Nazım Alpman’ın konuğu oldu.

Darbe girişimi sürecinde yaşananların yeterince aydınlatılamadığına dikkat çeken Gergerlioğlu, darbe gecesi yapılan pazarlıkların bilinmediğini söyledi. İlan edilen OHAL ile birlikte binlere insanın mağdur olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Bir gece darbe yapılmaya çalışıldı, ama darbenin devamı dört yıl sürdü” dedi.

‘EN ÇOK ZARAR GÖRENLER DEMOKRATLAR OLDU’

15 Temmuz gününe ait HTS kayıtlarının ortaya çıkarılmadığını ve darbenin yeterince araştırılmadığını vurgulayan Gergerlioğlu’nun değerlendirmelerinden önce çıkan başlılar şöyle:

“15 Temmuz 2016 gecesi lanetli bir geceydi. Sonrasında da yüzbinlerce kişinin mağdur olduğu bir geceydi. Demokrasi ve hukukun sadece o gece değil, daha öncesinden ayaklar altına alındığı, darbe mekaniğinin başlatıldığı bir dönemi yaşıyorduk. İktidar ve kol kola girdiği ilişkiler ve gelişen gerginlikler 15 Temmuz’u getirdi. 15 Temmuz’da hukuk ve demokrasiye yönelik darbe sesi vardı. Bizler iktidarı eleştirsek de iktidarın askeri yollarla düşürülmesini ilk andan itibaren karşı çıktık ve darbeyi lanetledik. Sonrasında ise darbeden en çok zarar görenler demokratlar, hukuka inanalar oldu.”

‘OHAL İLE DEMOKRASİ YERE SERİLDİ’

“15 Temmuz 2016’da bir darbe girişimi yapıldı, ama darbenin karanlıkta kalan yönleri oldu. Cuma günü saat 14:00 ile 20:00 arasındaki HTS kayırları ortada yok ve aydınlatılamayan çok nokta var Kamuoyu vicdanı rahat değil, ne gibi pazarlıklar o aşamada yapıldı bilen yok; ama önemli şüpheler ve iddialar var.”

“İlan edilen OHAL ve sonrası ise bir başka darbe dönemini yaşattı. 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşandı, 20 Temmuz’da ise bir başka darbe yapıldı. OHAL ile beli kırık olan demokrasi yere serildi. Zorbaca uygulamalar yapan iktidarın niyetinin ne olduğu ortaya çıktı. Darbe tartışması üstünde kendi iktidarını sağlamlaştırmaya çalışan bir iktidarın olduğunu son dört yılda görmüş olduk. İktidar her kendisini eleştireni ‘vatan haini, darbeci’ diye niteledi. Hukuk ayaklar altına alındı. Hukuku ayaklar altına alanlar cezalandırılmalıydı, ama bu hukuksuz bir biçimde yapıldık. Anayasaya aykırı olan KHK’lar ile kurumlar kapatıldı, insanlar ihraç edildi ve çaresiz bırakıldı.”

‘BÜTÜN TOPLUM KAYBETTİ’

“HDP’nin kazandığı belediyelerden sadece 10 belediye kaldı. Kimisi kamudan ihraç edildiği için mazbatası elinden alındı kimisine kayyum atandı. Toplumun her kesimine yönelik hukuksuzluk furyası başladı. Ellerine büyük bir gerekçe ve Allah’ın lütfu geçmişti. Bunu da gülerek dile getirmişlerdi. Bir gece darbe yapılmaya çalışıldı, ama darbenin devamı dört yıl sürdü.”

“Türkiye tarihinin en büyük beyin göçünün yaşandığı zamanları yaşadık. Akademi de ihraçlar ile iktidarın denetimindeki kuruma dönüştü. Üniversiteler üniversite olmaktan çıktı. Hukuk fakültesine veteriner dekanlar atanmaya başlandı. Bilim üretimi yüzde 30 oranında düşüş gösterdi. Sadece OHAL mağdurları ve yakınları kaybetmedi, bütün bir toplum kaybetti. Toplumda önemli bir depremin yaşandığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihin en büyük cezaevi doluluk oranları bu dönemlerde gördük. Türkiye’de 120 bin kişilik kapasite olmasına rağmen, 300 bin kişinin cezaevlerine doldurulduğunu gördük. İnsanların cezaevlerine istiflendiğini gördük.”

“Tüm topluma ‘İktidarın hukuksuz uygulamalarına karşı bir araya gelelim’ diyoruz. Bunlar KHK Platformları kurduk ve her kesimden insanların katıldığı platformlar oldu. Bizler bir demokrasi mücadelesi veriyoruz ve herkese ‘Kendi mahallelerinizden çıkın’ diyoruz. Bunların yapılması ile bu karanlık günlerin geçeceğine inanıyoruz. Bizim çağrımız bir demokrasi çağrısıdır, ön yargıları bırakıp birbirimize temas etmeliyiz diyoruz. İstikbale yönelik umutsuz bakmıyoruz ve umut doluyuz.”

Yorumlar