2013-08-21 00:07:30

Akil insanlar İzmit'teydi



Akil insanları İzmit'te konuk ettik. İşçi Partili ve MHP'li bazı gruplar provakatif gösteriler yaptılarsa da akil insanlar barış mesajını verdiler. Dinlemekten ziyade bağırıp çağırmayı tercih eden başkasının sözünü kesmeyi marifet sayan , akillerin arabasını yumruklayan bu grupları gördükçe barış çabasının ne derece gerekli ve değerli olduğunu tekrar anladım.

Her şeye rağmen barış süreci başarı ile yürüyecek inşaallah.


Çağdaş Kocaeli gazetesinde konu ile ilgili haber:


Akiller güvercin uçurdu

Akil İnsanlar heyeti, ilimizdeki yoğun programlarına Emex Otel’de Kent Konseyi, Özsar Restaurant’ta ise sivil toplum kuruluşu buluşmalarıyla devam etti.

Gün ortasında Sabri Yalım Parkı’nda barışın temsilcisi beyaz güvercin uçuran Akil İnsanları burada da MHP ve İşçi Partisi protestocular yalnız bırakmadı

 

Akil insanlar heyetinin ilimizdeki yoğun ziyaret trafiği Emex Otel ve Özsar Restoran’la sürdü. Emex Otel’de Kent Konseyi ile bir araya gelen Akil İnsanlar heyeti, buradan sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek üzere Özsar Restoran’a geçti. Özsar’da STK’larla bir araya gelen heyet, yoğun sorular karşısında ter dökerken, toplantı beklenenden uzun sürdü. Bu yüzden Sabri Yalım Parkı’nda gerçekleştirilmesi planlanan güvercin uçurma programına heyetin sadece 3 üyesi Mithat Sancar, Levent Korkut, Ali Bayramoğlu katılabildi. Akil İnsanlar burada da protestolara maruz kaldı.

‘DEMOKRATİK HAKTIR’

Marmara Bölgesi Akil İnsanlar heyeti, Yürüyüş Yolu ve Fethiye Caddesi ’nde yaşanan protesto gösterilerinin ardından esnaf turunu yapamadan Kocaeli Kent Konseyi ile Emeks Otel’de bir araya geldi. Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyetini oluşturan Deniz Ülke Arıboğan, Ahmet Gündoğdu, Yücel Salman, Mithat Sancar, Levent Korkut ve Ali Bayramoğlu ve Hülya Koçyiğit, Kent Konseyi Genel Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Kurum ve yürütme kurulu üyeleri tarafından ağırlandı. Sohbet havasında gerçekleşen toplantıda konuşan Heyetin Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, “Az önce esnaf turu yapamadık. Biz bunlardan etkilenmiyoruz. Sonuçta protesto da demokratik bir haktır” dedi.

‘TERÖR BİTSİN İSTİYORUZ’

Ali Bayramoğlu da, Kent Konseyi üyelerine yönelik yaptığı konuşmada, “Ülke bölünüyor. Herkesin sorumluluk bilincinde olması lazım. Yeniden yapılanma aynı zamanda yeni bir dilin üretimidir. Türkiye kendi tarihinin en kritik noktasını yaşıyor” açıklamasında bulundu. Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, “Biz bir araya terör bitsin diye geldik. Çözümün paydaşı olduğumuzu algılamak lazım. Bir PKK ve terör sorunu var. Bu bir güvenlik sorunu ve devletin işidir. Biz farklı yapılanmalardan bir araya geliyoruz ama hepimiz terör bitsin istiyoruz” dedi.

GÜVERCİN UÇURDULAR

Akil İnsanlar heyeti Emex Otel’in ardından, Seka Park 2. Etap’ta bulunan Özsar Et Lokantası’na geçti. Heyet burada, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, çözüm sürecine dair sorularını dinledi. Özsar’da gerçekleştirilen programın ardından Akil adamlar heyetinden Mithat Sancar, Levent Korkut, Ali Bayramoğlu Sabri Yalım Parkı’nda barışın simgesi güvercinleri uçurdu. İçlerinde İşçi Partisi, TGB ve MHP’lilerin yer aldığı bir grup ise yolun diğer tarafında akil adamları protesto etti. Sabri Yalım’ın bir yanında barış çağrısı yapılırken, diğer yanında öfke hakimdi.


APAR TOPAR GİTTİLER

Akil adamların Özsar Restoran’da STK’larla gerçekleştirdikleri toplantı sonrası heyetin 3 üyesi Mithat Sancar, Levent Korkut ve Ali Bayramoğlu, Sabri Yalım Parkı’nda barışın simgesi güvercinleri uçurdu. Bu esnada içlerinde İşçi Partili, MHP’li ve TGB’lilerden oluşan bir grup,  karşı sokakta protesto gösterileri yaptı. “Akil İnsan istemiyoruz” sloganlarıyla akil adamlar heyetini protesto eden grup, tepkilerini dile getirdi. Güvenlik güçleri, protestocu grubu Sabri Yalım Parkı’na sokmazken, Akil adamlar apar topar oradan ayrıldı. Bir süre daha slogan atmaya devam eden grup ise daha sonra dağıldı. Akil İnsanlar heyeti, programları doğrultusunda AK Parti İl binasına hareket etti. 


AKİL İNSANLARA PROTESTO

 

Akil İnsanlar heyetinin Marmara Bölgesi grubunda yer alan, heyet başkanı Deniz Ülke Arıboğan, Mithat Sancar, Levent Korkut, Ahmet Gündoğdu, Ali Bayramoğlu, Hülya Koçyiğit ve Yücel Sayman dün çözüm süreci için ilimize geldi

Hükümetin çözüm süreci kapsamında, süreci anlatmak üzere görevlendirdiği Akil İnsanlar heyetinin, Marmara Bölgesi grubu dün kentimize gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. Otel Asya’da yapılan basın toplantısıyla başlayan program, esnaf gezileriyle sürecekti ancak MHP ve İşçi Partili grupların protestoları yüzünden bu program iptal edildi. Otel Asya’da gerçekleştirilen basın toplantısına, heyette yer alan Hülya Koçyiğit ve Mustafa Armağan katılmazken, heyetin öğleden önceki programı biraz sorunlu geçti. Heyet öğleden sonra ise ikiye bölünerek çeşitli ziyaretlerde bulunmaya devam etti. Yoğun programlar saat 20.45’te Gençlik Merkezi’nde yapılan halk toplantısında son buldu.

KOÇYİĞİT GEÇ GELDİ

ARMAĞAN GELMEDİ

Akil İnsanlar Marmara heyetinde yer alan Deniz Ülke Arıboğan, Mithat Sancar, Levent Korkut, Ahmet Gündoğdu, Ali Bayramoğlu, Hülya Koçyiğit, Yücel Sayman dün ilimize geldi. Öncelikle Otel Asya’da kahvaltı yapan heyet burada düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Otel Asya’daki toplantıya Hülya Koçyiğit katılamadı ancak heyetin diğer programlarında yerini aldı. Gelmesi beklenen bir diğer isim Murat Armağan ise gün boyu programlarda yer almadı.

YOĞUN BİR ZİYARET TRAFİĞİ YAŞANDI

Akil İnsanlar heyeti gün boyunca ilimizde bir çok sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerle görüşme imkanı yakaladı. Otel Asya’daki basın toplantısının ardından Emex Otel’e geçen akil adamlar, buradan Özsar Restoran’da yemekli bir toplantıda yeniden basın mensuplarıyla bir araya geldi. Daha sonra iki gruba ayrılan heyetten birinci grupta yer alan Mithat Sancar, Levent Korkut, Ahmet Gündoğdu, Ali Bayramoğlu; Kocaeli Barosu, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası ve CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret ederken, heyetin ikinci grubunda yer alan Deniz Ülke Arıboğan, Hülya Koçyiğit, Yücel Salman, AK Parti İl Başkanlığı’nı, Kocaeli Tabipler Odası, BDP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretler ardından bir araya gelen grup Ramada Otel’de akşam yemeği yedi ve Gençlik Merkezi’nde halka açık davet programına katıldı. Heyet son olarak ilimizdeki yerel televizyonlarda, çözüm sürecini anlattı.

‘AMACIMIZ İKNA DEĞİL’

Akil İnsanlar’ın kentimizdeki ilk durağı Otel Asya oldu. Burada basın mensuplarıyla bir araya gelen heyette yer alan isimler sırayla çözüm süreci ile ilgili görüşlerini açıkladı. Konuşmacıların ortak olarak üzerinde durdukları konu ise bir ikna kurulu olmadıkları, sadece halkın bu süreçteki taleplerini hükümete iletecek bir köprü vazifesi gördükleriydi. Çözüm sürecinin, gündemdeki anayasa tartışmaları ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla karıştırılmaması gerektiğini, kendilerinin sadece çözüm süreci kapsamında çalıştıklarını belirten heyet üyeleri, basın mensuplarından gelen soruları büyük bir samimiyetle cevaplamaya çalıştı.

‘DÜŞÜNCELER DIŞA VURULACAK’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mithat Sancar, “Marmara heyetinin işi daha zor. Trafiğin de yoğun olduğu bir bölge. Demokrasiye katkıda bulunulacak bir faaliyet olarak bilinmeli. Önemli bir sorun. Beklide en önemli sorunumuz açık bir şekilde konuşmayı becerememiş olmamızdır. Konuştukça birbirimizi daha fazla anlayacağımıza ve sorunlarımızı daha kolay çözeceğimize dair güvenimiz var. Her aşama, her yeni temas kızgınlık, öfke, gibi duyguların dışavurumunu sağlayacak. Bunlar şiddetsizce gerçekleştiği takdirde sorunumuzu ortak akılla çözeceğiz” dedi.

‘SİVİL VE SİYASİLER ARASINDA KÖPRÜ’

Sancar, “Bizim görevimiz çözüm için bir program hazırlamak değil. Bizim yapmak istediğimiz şey herkesin bu konuda fikirlerini duymaktır. Bu çalışmalar sonucunda hükümete bir rapor sunmaktır. Burada alınan görüşleri o rapora yansıtacağız. Meclis başkanına, hükümete, mecliste grubu bulunan siyasi partilere vereceğiz. Siyasi alanla sivil toplum arasında köprü işlevi görüyoruz. Hükümetten ayrıntıları öğrenme gibi bir talebimiz olmadı. Bana göre o doğru da değil. Biz sizleri esas olarak dinlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.

İLETİŞİM ÖN PLANDA

Ali Bayramoğlu ise, “Önce bir siyasi alan açılsın. Hep beraber konuşarak bu sorunun çözümü, yol alması için uğraşıyoruz” dedi. Levent Korkut ise, “63 kişilik heyet homojen bir heyet değil. Bu konuları tartışabilecek demokratik bir zemin hazırlamayı amaçlıyoruz. Toplumla, sivil toplumla iletişim kısmını önde tutuyoruz” şeklinde konuştu. Mithat Sancar, “Bizim ikna derdimiz yok. Biz sadece yöntemle alakalı çalışıyoruz. Sizlerin fikirlerini anlamak istiyoruz.

HER SORU RAPOR EDİLİYOR

Hükümet, bunu diyalogla çözmek için bir hamle başlattı. Bize göre de doğru bir yöntemdir. Bu tür sorunları yaşayan başka toplumlar var. Çeşitli yöntemler denendi. Bu yöntemlerin içinde medeni dünyada yaygın olan, görüşerek, konuşarak tartışarak çözüm aramaktır. Bu yöntemin doğru olduğuna inanıyoruz. Sorulan her soru rapora konuluyor. Akil İnsanlar, her biri kendi alanında çalışan konuşan söz söyleyen insanlar. Her birimizin fikri farklı.

SORULARI TARTIŞMIYORUZ

Heyet olarak soruları tartışmak gibi bir niyetimiz yok. Soru bizim için kayda geçmesi gereken bir konu. İkna komisyonu gibi heyet olarak algılanmak istemiyoruz. Eleştirilerin de kaygıların da rahatlıkla dile getirilmesini istiyoruz” dedi. Yeni anayasanın oluşturulması konusunda soruları yanıtlayan Sancar, “Anayasanın nasıl yapılacağına dair kurallar mevcut. Yeni anayasa da buna göre yapılıyor. Buna göre mecliste gerekli çoğunluğun sağlanması. Parlamentonun çoğunluğunun onayı gerekiyor. Ayrıca o anayasa değişiklikleri sizlerin önüne geliyor.

‘KAVGACI DEĞİL MÜCADELECİ EKİP’

Akil İnsanlar diye adlandırılan heyet bu tartışmaların daha serinkanlı yapılmasını sağlar. Sonuçta karar bu toplumdan çıkacaktır. Referandum anayasa değişikliği referandumsuz olmayacaktır. Halk oyunun sağlıklı olması için de mümkün olan en geniş ve sağlıklı bir biçimde tartışılması gerekiyor” dedi. Deniz Ülkü Arıboğan da, “Anayasanın bütün maddeleri konusunda hepimiz uzlaşmış değildir. Farklı fikirlerimiz de olacaktır. Anayasa konusunda görüşlerimizi aktarmaya gelmedik. Biz dertleşme toplantıları yapıyoruz. Herkesin içinde bir sıkıntı saklı kaldı. Bu önemli bir fırsattır, fikirlerinizi aktaracağız. Siyasilerin siyaseten yaşadıkları körlükleri ortadan kaldıracağız. Bizi moderetör olarak görün. Burada ki ekip kavgaya değil, mücadeleye inan bir ekip” dedi.

SÖZÜNÜ DİLİYLE SÖYLEYENLER

Söyleyecek sözün diliyle söyleyenlere ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Arıboğan, Türkiye’nin artık şiddet kültüründen kurtulması gerektiğini ifade ederek, “Bu normal bir durum değil. Dünyanın her yanında sosyal sıkıntılar var. Biz dokuyu değiştirip başka bir yöntem bulmalıyız” dedi. Levent Korkut konuşmasının devamında, “Demokratik bir rejimde hukuk demokrasinin yansıması olmalıdır. Toplum tarafından hukuku oluşturmak bunu da evrensel prensiplere uygun olarak yapabilmektir. Anayasa çalışmalarının toplumda yapılması daha sağlıklı olacak. Türkiye, ilk kez toplum tarafından anayasasını yapan bir ülke haline gelecek” dedi.

ENDİŞELERİ YUKARI TAŞIRIZ

Protestolar hakkında da konuşan Deniz Ülkü Arıboğan, “Protestolar beklemediğimiz şeyler değil. Siyasiler bile son iki haftadır Akil İnsanları konuşuyorlar. Bunlar beklenen şeyler. Dünyada kullanılan metottan biraz farklı. Endişelere kıymet veriyoruz. Bunu muhalefete de taşımak gerekiyor. 85 gündür bu ülkede kan dökülmüyor. Doğru düzgün bitirilmesi gerekiyor. Türkiye bundan sonra kavgayla, silahla bir yere gidemez. Bunu sağlamalıyız. Endişeleri gideremeyiz ama bunu yukarı taşıyabiliriz” ifadelerine yer verdi.

HEP BİRLİKTE EL KOYALIM

Türkiye’nin ciddi bir sosyolojik problemi olduğunu söyleyen Arıboğan, “Bunu barış projesi olarak adlandırın. Burada bulunma sebebimiz bundan sonrasını koruyabilmek. Toplum devreye girsin ve siyasiler böyle davranmasın. Biz hakaret yeriz. Bunlar önemli değil. Hepimiz bu işe el koymak zorundayız. Çocuklarımız torunlarımız için baskı yapacağız. Ne hükümet ne dağdaki silah kullanmayacak hale gelecekler. Bugün muhalefet edenler bize destek vermeye hazırlar. Olayla ilgili bilgisiz olduğu için karşı çıkıyorlar. Önce kan dökülmesini önleyelim sonra konuşalım. Güçlü ve iyi bir ülkede yaşamak zorundayız” dedi.

‘İKNA DEĞİL, SOHBET EDİYORUZ’

Mithat Sancar ise protestolarla ilgili yaptığı konuşmasında, “Protesto niyeti olanlar gelip burada soru sorsunlar. Yeter ki başkasının hakkını gasp etmesinler. Biriken öfkelerin dışarı vurulmasından yanayız ama bunlar şiddetle değil, sözle olmalı. Burada sorulan her soru yarın bir sürü yerde yayınlanacak. Konuşacağız ve konuştukça birbirimizin göz bebeğine bakacağız. Birbirimizin gözüne bakınca birbirimizi kolay kolay dövemeyiz. İkna değil sohbet ediyoruz. İkna becerisi olan insanlar değiliz. Suya atılan bir taş olarak düşünün dalga dalga yayılıyor. Biz taşlardan birisiyiz. Bu dalgalar ona göre yayılırsa şehirlerde yerel diyalog grupları kurulacaktır” dedi.

‘ÖNEMLİ BİR AŞAMADAYIZ’

Levent Korkut ikna etme konusuna karşı olduğunu söyleyerek, “İkna demokratik bir iletişim yöntemi değil. Bunun yanlış olduğunu ama karşılıklı tartışma görüş tartışma daha iyi” dedi. Yücel Sayman ilk hedefin barışı kurmak olduğunu ve bunu da halkın kuracağını söyleyerek, “Endişeleri tartışalım ve endişeleri tartışarak giderelim” dedi. Ahmet Gündoğdu, “Bu sorunu nasıl çözeriz diye geldik. Bu önemli bir aşama. Her birimizin çözüm önerisi olabilir. Bizim bir araya gelişimiz terörün bitmesine yönelik” dedi.

‘KAZANAN MİLLET OLACAK’

Memur Sen Genel Başkanı Gündoğdu da çözüm için yapılacakları görüşmek için çeşitli temaslar kurduklarını belirterek, “Bataklığın kurutulmasında herkesin katkısı olacak. Buradan çıkacak sonucun kazanının millet olması, bizim için en büyük kazanç olacak” dedi. Ali Bayramoğlu, “Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. İnsanlar rahat rahat fikirlerini söylüyor. Bu ikna meselesini bir kenara bırakmamız lazım” dedi.

‘SİYASETİN ÖNÜNE GEÇMELİYİİZ’

Deniz Ülke  Arıboğan, “Konuşmaktan söylemekten hiçbir kusur gelmez” diyerek başladığı konuşmasında, “Başkanlık sistemine karşıyım. Masaya geldiği zaman ben karşısında bulunacağım. Başkanlık sistemi ideolojik bir tartışma değil. Konuştuğumuz her konuyu ideolojik bir hale getiriyoruz. Hiçbir şey siyasete dair değil, insanlara dairdir. Sivil alanda olduğu gibi değil insana dairdir. Herkes zannediyor ki AK Partigörevlendirdi. Emin olun buradaki insanlar kendi projeleri için iktidarı kullanıyordur. Siyaset önümüzde yürüyemez. Toplum siyasetin önüne geçmek zorunda. Bu fırsatı kullanarak bundan kurtulmalıyız” dedi.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİ

BENİ DE ZIPLATIYOR’

Ali Bayramoğlu, şeffaf bir süreçten geçtiğimizi yineleyerek, “En şeffaf barış süreci Türkiye’de yaşanıyor. Öcalan’ın metninin okunduğu bir süreçten bahsediyorum. Hükümetin ne yapacağını açıkladığı bir süreçten geçiyoruz. Aslında ne kadar şeffaf bir süreçte ilerlediğimizi görürüz. Hükümet bu sürecin adını koymak istemiyor. Bu sürecin adını koymak demek kurucu bir hukuk üretmek demektir. Mevcut yapı içinde silahların bırakılmasını sağlamaya çalışmaktır. Çok memnun olmadığım şey var bu süreçte. Mesela başkanlık sistemi beni de zıplatıyor ama bunlar bir yana” dedi. Akil İnsanlar heyeti daha sonra İzmit caddelerini turlamak için toplantıyı bitirdi. Heyetin dışarıya çıktığı sırada ellerinde Türk bayrakları olan bir grup MHP’li, protesto gösterisine başladı.

MHP VE İP’LİLER

MHP’lilerin Türk bayraklı protestosu üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Polis koruması eşliğinde yürümeyi sürdüren Akil İnsanlar Heyeti’nin önü Yürüyüş Yolu’nda bu kez İşçi Partililer tarafından kesildi. Ara sokakları kullanarak Fethiye Caddesi ’ne ulaşan Akil İnsanlar burada da MHP’lilerin protestosundan kaçamadı. Polis, slogan atarak Akil İnsanların peşinden giden MHP’lileri güvenlik çemberine alarak durdururken, Akil İnsanlar İzmit turu yapmaktan vazgeçerek, İnönü Caddesi’ne çağırılan bir ambulansla, Emex Otel’e geçti.

Yorumlar