27 Eylül 2023

https://x.com/gergerliogluof/status/1707014545762619616?s=20

https://x.com/egitimilkesen/status/1707269475383271595?s=20

Karar olumlu uzun süredir bu karar bekleniyordu. Büyük bir heyecanla bekleniyordu. Şu anda da yurt çapında yankılanıyor. Yani yedi yıldır büyük bir hukuksuzluk vardı. Bir gece yarısı internetten TCleri de ilan edilerek terörist ilan edildiler. Ertesi güne çıktıklarında herkese terörist diye lanse edildiler. Legal olarak yaptıkları hareketlerden dolayı illegal tanımlamalara maruz kaldılar ve neye uğradıklarını şaşırdılar!

Biz bunu yedi yıldır söylüyoruz. İnsanların bir torbaya terörist diye atılıp uçurumdan aşağı atılması olacak şey değil. Bir yanlışlık yapıyorsunuz siyasi bir tavır koyuyorsunuz siyasi tasfiye yapıyorsunuz ama bunun hukukta karşılığı yok dedik! Yıllarca yedi yıldır bunu söyledik bunun ülkeye de çok büyük bir ağır bedeli olur bu yarın öbür gün ulusal yargı organlarında onansa da uluslararası yargı kurumlarından bu kararlar döner dedik!

Dediğimiz yedi yıl sonunda Anayasa madde 90’a göre AİHM Kararını iktidar tanımak zorunda! Bu kararı tanımazsa iyice bir hukuk devletinden çıktığını polis devleti mafya devleti olduğunu ilan etmiş olacak! 100 binlerce kişinin kanına girdiler! Düşünün bir gece yarısı hiçbir yargıya durmaksızın işinizden ediliyorsunuz neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz ertesi gün mahkemeye koşturuyorsunuz!

İdare mahkemesine size diyor ki hayır ben senin başvuruna bakamam o zaman

@AYMBASKANLIGI‘na koşturuyorsunuz Anayasa Mahkemesi hayır başvuruna bakamam diyor koşturuyorsunuz yurt içinde yer kalmıyor!

AİHM bunu yurt içinde halledin dedi diye idari kurumlarla halledin diyor diye bir OHAL komisyonu kurun diyor bu OHAL komisyonu kuruluyor! Komisyon bir yıl sonra ancak bir kuruluyor ve %93 oranında size ret kararı veriyor!

OHAL Komisyonu %93 red verdi kararlarında BankAsya’ya para yatırdın çocuğunu bir okula gönderdin bir gazeteyi aldın gibi ifadeler var! Bu olacak bir şey değil! Bu anlayışa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi önemli bir yanlışlık yapmıştır! Bu kadar hukuksuzluk yapan bir iktidarın idari kurumuna işi bırakmıştır!

İnsanlar çok büyük mağduriyetler yaşadı! Efendim Kamu kurumlarından ihraç edildikten sonra özelde de iş bulamadılar! Bir başka iş bulmak için

@TurkiyeIsKurumu‘na başvurduklarında İşkur sizi devlet ihraç etmiş siz de almayın dedi! Pasaportları iptal edildi, yurtdışına çıkamadılar! Sosyal yardım kuruluşlarından yardım almaları engellendi! Banka işlemleri yapmaları engellendi!

Devlet‘in bu muameleleri Nazi Almanya’sındaki uygulamalarının bir benzeri burada yaşandı! En sonunda çok büyük bir travma ve yıkım oluştu! Biz bunu raporlarımızla ispatladık! Bakın 152.000 kişi ilk anda birkaç ay içinde bu kadar yoğun bir tasfiye oldu ki dünyanın başka bir yerinde görülmemiş! Burada çoğunlukla legal kriterlerle önce at sonra bir bakarız dendi.

Bu mantıkla işte böyle yaparsanız şimdi bir kişiye 15.000 Euro ödersiniz! Ardından on binlerce dosya sıraya gelir! Yani bunun maddi ve manevi bedelini nasıl ödeyeceksiniz? Parayı bir tarafa bırakın! Böyle 152.000 kişiyi bir defa da ihraç ediyorsunuz, onların eşleri var, çocukları var anneleri babaları var, onlara da ulaşıyor bu mağduriyet! Ardından bitti diyorsunuz ama bitirmiyorsun yeni yasalarla bunu devam ettirip 300.000 kişiyi bakanlık kararıyla ilaçlara devam ediyorsunuz!

OHAL Komisyonu kararları mahkeme kararlarına rağmen yine geçerli oluyor. OHAL komisyonu tamamen hukuksuz bir şekilde Anayasa çiğneyerek yoluna devam etti! Bütün bunlar karşısında mağdurlar ne yapacaklarını şaşırdı! Bakın İdare Mahkemesine gidiyorsunuz hayır Anayasaya gidiyorsunuz hayır OHAL komisyonuna gidiyorsunuz en sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yedi yıl sonra bir karar çıktı! En sonunda Yüksel Yalçınkaya kararı çıktı! Merakla bekleniyordu! Aslında başta da çok önemli bir hata işlemiştir çünkü bu denli hukuksuz bir ülkenin idari kurumuna işi bırakılmıştı! Büyük bir felaket büyük bir enkaz tablosu olmuştu!

100 binlerce KHKlı milyonlarca yakını perişan durumda! En az 150 KHK mağduru intihar etmiş! Yüzlerce yakını intihar etmiş! insanlar çok kolaylıkla kanser hastalığına ve diğer insanı hayattan koparan hastalıklara yakalanmış! Aile düzenleri bozulmuş boşanmalar had safada! Bütün işlerini güçlerini kaybedip sosyal hayatları büyük bir travmaya uğratıldılar!

KHKlıların tüm hayatlarında terörist muamelesi gördükten sonra bir de özgürlüklerinden oldular! 2.200.000 soruşturma açıldı tespit ettiğimize göre! Yedi yıldır Türkiye’de terör suçlamasıyla soruşturma yapıldı! Bir çoğk dosya Cemaat ile yargılanan FETÖ denilen kesime yönelikti! Bu dehşet verici bir rakam! Düşünün bir ülkede 2.200.000 kişi terörist diye yargılandı! Son yedi yılda en az 100.000 kişi cezaevinden geçti! Hala on binlerce kişi ceza aldı. İşte bankaya para yatırmak Zaman gazetesi almak gibi suçlamalarla insanlar perişan bir şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar!

Cezaevine atılan insanlar çoluk çocuk ortada kalan aileler cezaevinde büyümek zorunda kalan bebekler çocuklar oldu. Efendim dışarıda annesiz babasız kalan çocuklar inanılmaz bir sosyal kırım boyutunda faciaydı! En sonunda ne oldu bakın? Pardon deniliyor ama insanlar işlerinden atılmış terörist ilan edilmiş! Sonra şimdi pardon deniyor!

İşlerinden atılmış terörist ilan edilmiş hayatlarını kaybetmiş intihar etmiş kanser olmuş büyük bir yıkım olmuş en sonunda yedi yıl sonra çıkıyorlar pardon diyorlar.

@adalet_bakanlik Bakanı

@yilmaztunc da kalkmış utanmadan açıklama yapıyor diyor ki “AİHM delil değerlendirmez” yani dosyayı uzmanları incelediği zaman Adalet Bakanlığının verdiği cevapları bu cevaplarda işte siz delilleri değerlendirsiniz demiş! Ayıptır!

Bunlar suç ilan edilemez kanunsuz suç ve ceza olmaz demiş AİHM! İnsanların en temel anayasal hakkı dernek kurma haklarını gasp ettiniz demiş! Yani

@adalet_bakanlik Bakanı

@yilmaztunc‘un itirazı bu yüzlerce sayfalık mahkeme kararına değilmiş! Düşünün cezaevinde olan on binlerce insan yakınları çevreleri arkadaşları dostları mağdurlar hepsi heyecanla bekliyordu kararı.

Eğer ki mağdurlar haklarındaki dava sürüyorsa eğer ki haklarında kesin karar varsa tekrar yargılanma talep edebilmeliler. Yasalar apaçık ortada. Büyük bir mağduriyet var yedi yıl sonra bir pardon çıkmış ortaya iktidar hiç mazeret ileri sürmeden hiç itiraz etmeden bir an evvel bu yıkımı bitirmeli! Ancak ayak sürüyecek gibi gözüküyor!

Az evvel sayın avukatımızın söylediği gibi aslında AİHM kararlarını uygulamamazlık edemez iktidar. Bir şekilde sahtekarca işlem yapıyorlar! Bir soruşturma başlatarak Sayın

@hdpdemirtas Sayın Kavala için yine aynı yollara başvurdular! Şu andaki anlayışa baktığımız zaman çok olumlu bir tablo göremiyoruz! hemen

@adalet_bakanlik Bakanı

@yilmaztunc‘ın itirazını gördüğüm zaman çok olumlu bir tablo göremiyorum!

Türkiye artık bu kadar hukuksuzluğu kaldıramaz! Yani güya bir dünya devleti olduğunu söylüyor, Avrupa Birliği’ne girmek istiyor ama Avrupa Parlamentosu Avrupa Birliği’nin raporları ilerleme raporlarına baktığımız zaman önemli bir gerileme içeren raporlar ortaya çıkıyor! Bütün bunlara karşı yine çıkıyor işte biz bu raporları kabul etmiyoruz gibi saçma sapan sözler söylüyor.

Şimdi kalkmışlar yine vahim kararlarını işte kabul etmiyoruz haksız bir karardır değerlendirmesi yapmışlar! Her şey ortada yedi yıldır insanları mahvetmişsiniz perişan etmişsiniz yani irtibat iltisak diye bir şey uydurmuşsunuz! Allah aşkına nedir bu ya! İş yapmanın teröristlik irtibat iltisak olacağını açıklamışsınız ve buna göre kararlar vermişsiniz! Aslında bu karar sadece cezai işlemler için değil OHAL Komisyonu kararları için de geçerli olmalı!

Bakın gayri hukuki ihraç edilemez herkes için idari anlamda da geçerli çünkü bu ihraçlarda idare mahkemeleri ceza mahkemelerinin kararlarını dinliyordu idare mahkemelerinde işte efendim ceza mahkemesi kabul etmiyor olabilir ama biz irtibat ve iltisaka bakıyoruz diyorlardı!

Şimdi bu karar aslında bu irtibat ve iltisak ne kadar hukuksuz olduğunu ortaya çıkardı! İşte dediğiniz gibi bir iletişim aracı bir bankaya para yatırma ne zaman teröristlik oldu? Gazeteyi satın almak ne zaman teröristlik olmuş! Bırakın o zamanlar bunun suç olduğunu kimse söylemiyordu! 2008, 2010, 2011, 12, 13, 14’te bütün bu yıllarda bu fiilleri yapanları hatta iktidar alkışlıyordu! Cemaatle kolkola girmişti ve ardından kavga ettiler iktidar bütün bu fiillerin terörist olduğunu söyledi! Hukuk gibi geçerli olsa bu saçmalık dünyanın neresinde kabul edilir. Aslında çok kısa bir sürede bunun büyük bir hukuksuzluk olduğu ortaya çıkmalıydı yapılmadı!

Yedi yıl bakın hayatımız perişan olmuş altüst olmuş işimizden atılmışız! Pek çok kişi yüksek bir mevkide iken işinden atılıp merdiven silme işi yaparak para kazanmaya başlamış! Tezgahtarlık yapmaya başlamışsınız işçilik yapmışsınız çok kötü muamele görmüşsünüz zindanlara atılmışsınız hayatınız altüst olmuş yedi yıl sonra bir karar çıkıyor ardından hiç yüzü kızarmadan bu ülkenin Bakanı

@yilmaztunc kalkıp diyor ki efendim işte AİHM kararında yok delil değerlendirmesi yapıldı yapılmadı şudur budur!

AİHM yüzlerce sayfalık kararında da bunlara değinmiş aslında bu karar çok daha geniş bir karar ve bu hukuksuzlukların da iptal edilmesi gerektiğini gösteriyor! Çnkü bir gecede terörist ilan edilemezsiniz! Ya demiş yargısız infaz demiş. Düşünün siz saat 23:30’da bir Internette TC’niz de yayınlamak suretiyle terörist diye tüm aleme ifşa edileceksiniz bu kadar haksızlık olabilir mi siz bir teröristsiniz diyeceksiniz! Olur mu ya böyle şey!

Yani toplum sizi fişleyecek iş vermeyecek kovalayacak her türlü hakarete uğrayacaksınız ve en sonunda da cezaevine gireceksiniz! Aileniz altüst olacak perişan olacaksınız şimdi biz iktidarın artık rezaletin son vermesi gerektiğini ve adım atması gerektiğini söylüyoruz! Düşünün bir barış bildirgesine imza attınız diye ardından

@AYMBASKANLIGI bunu bir ifade özgürlüğü olduğunu söylemesine rağmen işinizden atıldı işinize iade edilmediniz hala direniyorsunuz!

@BarisAkademik

İdare mahkemesi işinize iade ediyor ama iktidar hala direnç gösteriyor böyle bir yerde hani umut duymak istiyorum ama iktidarın hukuksuzluğu devam ettirme ihtimalinin açıkçası daha yüksek olduğunu düşünüyorum!

Artık iktidarın argümanları çok zayıf durumda! Yıllardır söylediğimiz tüm sözler ispat edilmiş durumda! Biz yıllarca söyledik legal kriterler illegal ilan edilemez! Bunlar kanunsuzluktur dedik! Dinlemediler ve Türkiye’yi bir de maddi açıdan çok büyük bir zarara uğratacaklar! İnsan Hakları Mahkemesi en az 1000 yargıcın haksız tutuklandığına dair 5000 Euro her birine tazminat ödemesine karar vermişti. Şimdi Yalçınkaya kararında bir kişi için 15.000 Euro dendi ve ardından belki on binlerce dosya gelecek! İktidar yani tüm toplumun cebinden çıkacak bu para. Bu bedeli nasıl bir kişi için bile 500.000 TL’ye yakın bir rakam on binlerce kişi için nasıl ödenecek? Nasıl cüret edecekler ekonomi bu haldeyken.

Herkes şu anda hakkı verilmeyen yargılanan insanlar dosyalarına bu hükmün Türkçe çevirisini eklemeye başladı! Veyahutta hükmü kesinleşmiş olanlar da yeniden yargılanmak üzere müracaatlara başladı! Çok büyük bir dalga oluşturacak bu karar. Doğrusu iktidar bir an evvel doğru dürüst bir adım atmalı ve bu büyük kaosa mahal vermemeli! Çünkü hani yaptıkları yanlışı az çok gördüler ekonomide biliyorsunuz büyük yanlışlıklar yaptılar! Sonra da ülkenin ekonomisi çöktü! En sonunda

@memetsimsek‘i çağırdılar işte gel durumu toparla dediler! İnsan hakları ve adalet açısından da çok büyük yanlışlıklar yaptınız bunun bedellerini de ödüyorsunuz ödeyeceksiniz de!

En sonunda bizim yıllardır söylediğimiz gerçekleşti! Size ağır bir tokat indirdi AİHM. Aslında bu bir hukuk tokatıdır. Çünkü savunmalarını da vermiştir

@adalet_bakanlik ve bütün bu savunmalar boşa çıkmıştır! Yüz kızartıcı bir sonuçtur aslında bu İktidar açısından çünkü düşünün kanunsuz suç ve ceza uyguladıkları apaçık ortaya çıkmıştır!

Artık yapılması gereken hukuka direnmemeleridir! Çok ümitli olmasam bile iktidarın bu Yalçınkaya kararını uygulamayarak maddi ve manevi açıdan ülkeyi çökertecek insanları çılgına çevirecek böyle bir icraata imza atmaması gerektiğini düşünüyorum!

Yorumlar