19.09.2023

Gazete Kritik

Derince TMO silolarında yaşanan patlamanın ardından 1 ay geçmesine rağmen bilirkişi raporu açıklanmayınca YSP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, patlamanın yaşandığı siloların önüne giderek açıklamalarda bulundu

 Patlamada 5500 ton buğdayın heder olduğunu belirten Gergerlioğlu, dosya sonuçlanana kadar takipsizi olacağını söyledi.

Korkunç bir patlama

Derince TMO ya tekrar giderek son durumu gözlemleyen Gergerlioğlu, “Yaklaşık 1 ay önce burada bir patlama oldu. Buğday boşaltımı esnasında bir patlama yaşandı. Korkunç bir patlamaydı. Kocaeli’nin neredeyse her tarafından duyuldu. Özellikle Derince ve İzmit’liler, karşı tarafta Gölcük’lüler deprem mi oldu diye evlerinden dışarı fırladılar. Sonrasında anlaşıldı ki Toprak Mahsulleri Ofisi’nde bir patlama olmuş. 13 kişi hastaneye kaldırılmıştı maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Korkunç bir patlamaydı, biz konuyu takip ediyoruz, konuyu Tarım Bakanlığı’na sorduk; bu patlama durup dururken neden oldu? 60 kuyudan oluşan bir silo yükü var ve biz yakından da az evvel gezdik, tahribatları gördük, 60 tane kuyunun olduğu büyük bir silo. Normalde bir patlama yaşanmazken şimdi neden bir patlama yaşandı bu önemli!” ifadelerini kullandı.

Bilir kişi raporu hala açıklanmadı

TMO’da yaşanan patlamayı bilirkişi raporunun aydınlatacağını söyleyen Gergerlioğlu, “Bilirkişi raporu neden açıklanmadı diye soruyoruz! Bir şeyler mi gizlenmek isteniyor? Bir şeylerin üstü örtülmek mi isteniyor? Bir şeyler örtbas edilmek mi isteniyor bilemiyoruz. Burada korkunç bir patlamanın oldu ve en az 2 kişinin öldüğü şu anda 1 kişinin de yoğun bakımda ölüm ile pençeleştiğini biliyoruz. Çünkü büyük bir patlama yaşandı ve eğer daha fazla kamyon içeride olsaydı can kaybı daha fazla olurdu diyor yetkililer. Biz içeriyi de gezdik, kantar ile kamyonların tartıldığı bölge neredeyse çökmüş. Anladığımız kadarıyla silonun içinde bir patlama olmuş ve dışarıya sirayet etmiş, 60 silodan 13’ü tahrip olmuş, perde betonlar yıkılmış hatta karşıdaki askeri tesiste nöbet tutan askerin kulübesine kadar gidip askeri de yaralamış. Yanındaki dereye perde betonlar uçmuş, devrilmiş, içerisi savaş alanı gibi olmuş.” şeklinde konuştu.

Bu dosyayı sonuna kadar takip edeceğiz

Büyük bir tahribatın olduğunu ve buğdayların ortalığa saçıldığını söyleyen Gergerlioğlu, “97 bin ton buğday alan bir silo burası, patlamada 5500 ton buğdayın heder olduğu görülüyor. Bu zarar gören buğdayları da daha ucuz fiyatla satma işlemleri yapılıyor, ayıklanıyor, eleniyor. Bir kısım buğday ise zarar görmemiş. Fakat iki insanımız öldü, biri Maraş’tan depremzede gelen genç insanımız burada iş bulmuşken daha ilk çalışmaya başladığı günler hayatını kaybetmiş. Onun sigortası var mı? Diğer iş güvenliği önlemleri konusunda eğitimler almış mıydı tüm bunlar araştırılıp incelenecek, biz bu dosyayı takip edeceğiz. Bir kadın personelde hayatını kaybetmiş ve onun da kantar da çalışan bir personel olduğunu biliyoruz.” dedi.

Sineklere karşı önlem alınmalı

İçeriyi Gezerken buğdayların hala ortalıkta olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Bilirkişi raporları açısından bir müddet dokunulmamış, savcılık dokunulmasın talimatını verince buğdaylara dokunulmamış ortalıkta yavaş yavaş toplanıyor. Buğdaylar ortalığa saçılmış durumda toplanmadığı için fermente oluyor ve sinek akımı oluşmuş, sinekler var. Bir müddet sonra sağlık sorunlarına yol açabilir. O yüzden bu işlemlerin uzamaması gerekiyor. Biz konuyu takip ediyoruz, Kocaeli Milletvekili olarak konuyu en başından itibaren takip ediyorum. Konu gündemdeyken meseleleri takip edip sonra unutanlardan değiliz, bu konuyu sonuna kadar takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hiçbir şeyi örtbas etmeyin

Çalışma Bakanlığı’nın birçok iş kazasını, iş cinayetini örtbas ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Çayırova’da 5 sene önce fabrika patlamasında 4 işçinin ölümünden sonra sorduğumuz sorulara ne cevap vermeyerek kaçak güreşiyorlardı. Bilirkişi raporlarındaki çok büyük eksikliklere ve ihmal görüntülerine rağmen bakanlığın düzgün bir açıklama yapmadığını biliyoruz o yüzden konuyu biz takip ediyoruz. Tarım Bakanlığı Kocaeli Valiliği iyi bilsin, biz konuyu takip ediyoruz. Hiçbir şeyi örtbas etmeyin. Kocaeli Valisi’ne sesleniyorum; hiçbir şeyi örtbas etmeyin. Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum; hiçbir şeyi örtbas etmeyin.” dedi.

Milli servete büyük zarar

Hasar görmüş buğdayların kamyonlara yüklenerek götürülmeye başlandığını söyleyen Gergerlioğlu, “Daha hasar gören buğdaylar bitecek ki diğer içerideki zarar görmemiş buğdaylara sıra gelsin. Bu da milli servete bir zarar anlamını taşıyor. Burası ne zaman kullanılmaya başlanacak? Yetkililer ile konuştuğumuz zaman kısa bir sürede kullanıma geçmeyeceğini öğreniyoruz. Yaklaşık 1.5, 2 seneyi bulabilir diyorlar. Taşıyıcı kolonlarda bir hasar olmadığını öğrendik. Perde betonlarda bir hasar var ve o perde betonlardaki hasar giderilecek. Taşıyıcı kolonlarda hasar olmadığı için bina yeniden kullanılabilir hale gelecek. Biz konuyu takip edeceğiz, Kocaeli halkına söz verelim, ilk gün hatırlayıp sonra unutanlardan değiliz, konuyu takip ediyoruz, bilirkişi raporlarını da mutlaka tetkik edeceğim. Bir hekim olarak ve insan hakları savunucusu olarak insanların ölümüne yaralanmasına büyük zarar görmesine yol açan bu kazayı sonuna kadar soruşturacağız.” ifadelerini kullandı.

“Kaderdir, Bu işin fıtratında var” diyorlar

Patlamanın milli servetin kaybına neden olduğunu söyleyen Gergerlioğlu,  “Gereken önlemler alınsaydı belli ki bu patlama olmayacaktı. Biz bu tür patlamalardan sonra meseleleri araştırıyoruz ve mutlaka işin altında bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Yetkililere sorduğumuz zaman bize diyorlar ki: “Bu işin fıtratında var. Kaderdir, ölebilir.” Gibi cevaplar hep duyuyoruz, şimdi de duyuyoruz. “Olabilir efendim kaderdir.” Deniliyor, böyle cevaplar aldığımız zaman üzülüyoruz, şaşırmıyoruz çünkü şimdiye kadar birçok maden, tren yolu, fabrika patlamaları kazaları olduğunda “Kaderdir, bu işin fıtratında var.” lafları duyuyorduk. Şimdi de aynı kelamları duymaya başladık. Biz cahil insanlar değiliz ne din de ne bilim de böyle bir anlayış var. Dinde de bilimde de kadercilik yoktur. “Ne yapalım arada sırada olur.” Anlayışı yoktur maalesef sorunlara böyle yaklaşıldığını görüyoruz. Biz sorunun gerçek anlamda tespitini istiyoruz, bu patlama neden oldu bunu bize açıklasınlar, bilirkişi raporlarını takip edeceğiz neden 1 ay geçti açıklanmıyor? Neden sonuçlanmıyor? Çok mu zor? Açıklanana kadar dosyanın peşindeyiz tetkikler yapacağız, konuyu gündeme Meclis’te de taşıyacağım ve takip edeceğiz Kocaeli halkına bunun sözünü veriyorum.” dedi.

Yorumlar