21 Aralık 2023

Gergerlioğlu: “Emekliler, asgari ücretliler, işçiler perişan durumda! Belki son yılların en kötü dönemini yaşıyorlar! İnsan hakları savunucularının en önemli gündemi cezaevlerindeki ihlallerdir! Cezaevi idareleri veya iktidarlar çok güçlüdür. İhlallerini örtbas edebilirler. Cezaevinde kalanlar güçsüzdür, seslerini duyuramazlar! İnsan hakları ihlallerinin en yoğun yaşandığı yer cezaevleridir! Cezaevi dışında olsanız sesinizi duyurabilirsiniz, cezaevinde insanlar seslerini duyuramıyorlar! Mektuplar engelleniyor, kapalı, açık görüşlerin saatleri kısıtlanıyor! Türkiye cezaevlerinde 30-50 dakika gibi süreler uygulanıyor, 1.5 saat uygulanması lazım uygulanmıyor!

Cezaevlerinde disiplin cezaları veriliyor ve sesinizi dışarıya iletmenize engel olunuyor! Mektup gönderiyorsunuz uyduruk gerekçeler bulunuyor. “İktidarımızı, bakanımızı eleştirmişsiniz.” denilerek mektuplar gönderilmiyor! Edirne Cezaevi’nden Aytaç Ünsal avukat, usulü bilen bir avukat. Bana bir karikatür yazmış

@adalet_bakanlik ‘ı eleştirmiş. Karikatürü bana göndermiş, mektubu engellenmiş! İfade özgürlüğü sınırları içinde bir karikatür! Vatandaşlar siyasetçileri, bürokratları eleştirebilirler! “İktidarımızı eleştirdin” denilerek cezaevlerindeki mahpusların mektup hakları engelleniyor! Vatandaşlar siyasetçileri, bürokratları eleştirebilirler! “İktidarımızı eleştirdin” denilerek cezaevlerindeki mahpusların mektup hakları engelleniyor! Türkiye’de en çok yapılan kamu kurumu cezaevleridir! Biz diyoruz ki bakanlara; cezaevlerinde yer yok, adalete dönün! Bakanlar bize: “Cezaevinde yer mi yok? Tamam yeni cezaevleri yaparız.” adalete dönme niyeti yok. Yine cezaevi yaparak adaleti böyle sağlayacağını düşünüyor! Şu anda 405 cezaevi var. Adli mahpuslar çıkartılıyor, siyasi mahpuslar içeride bırakılıyor! Cezaevindeki bu halden dolayı en çok insanların sağlığı bozuluyor! Samsun Bafra Cezaevi’nde bir kadın mahpus var. 4 aylık bebeği var. Kadın mahpusun kendisi ve ailesi başvurdu. “Bebeğimin de sağlığı ihlal ediliyor.” diyor. Bırakın mahpusun sağlığını, öyle bir ortam oluşturmuşlar ki mahpusun bebeğinin sağlığı bozuluyor. Kadın Edirne Cezaevi’ndeydi, Samsun Bafra Cezaevi’ne giderken “Ben Edirne Cezaevi’nde 3 aylık bebeğimi yanıma alamadım, Bafra Cezaevi kalabalık değilse bebeği yanıma alırım.” diye düşünmüş ve Bafra Cezaevi’nde 8 kişilik koğuşta 25 kadın kalıyor! Cezaevlerinde 80-90 gündür açlık grevinde olan mahpuslar var! Hüseyin Karaoğlan isimli mahpus açlık grevinde çünkü kendisine zulmediliyor. Orası resmen kuyuların dibinde. Günde yarım saat belki güneş ışığı giriyor içeriye. İktidar cezaevleri oluştururken alfabede harf bırakmadı! Mahpuslar zamanında F Tipi cezaevine gitmek istemedi. O mahpuslar: “Şu anda S ve Y Tipi cezaevleri açıldı F tipi cezaevlerini rahmetle anıyoruz.” diyorlar. F yetmemiş, S ve Y gibi kuyuların dibinde cezaevi oluşturmuş! Bir hekim vekil olarak; cezaevindeki en ağır hak ihlalleri sağlık açısından. Sağlık hakkının gasp edilmesi açısından. Mahpuslar dezavantajlı mahpuslardır. Onların hastaneye, tedaviye erişimi kısıtlıdır. Hekim olarak çok mahpus hasta tedavi ettim, sağlığa erişimleri çok kısıtlıdır! Kandıra Cezaevi’nde bir mahpus 2 yıldır mide kanseri teşhis edildiği halde ameliyat edilmemiş! Cezaevi gönderememiş, hastane geri göndermiş! 2 yıl sonunda fakülteyi aradım, cezaevini aradım, gayret ettik ameliyatını yaptırdık! Skandal bir durum bu! Bunu söylüyoruz çıt yok! Mahpuslar ya tabut ile ya da ölüm döşeğinde tahliye ediliyorlar! Teşhiste gecikmeler yaşanıyor! Cemal Tanhan isimli mahpusu ölüm döşeğinde tahliye ettiler. Merhum bir hasta mahpus Şakir Turan 45 dilekçe yazdığını söyledi hastaneye gitmek için sonrasında hayatını kaybetti! Kayseri’de bir Kürt mahpus, hastaneye gidiyor ameliyat olması gerekiyor. Doktor diyor ki: ” Seni ameliyat etmemiz lazım ama bilmiyorum ki masadan kalkar mısın!” bu hasta bu doktora ameliyat olur mu? Zaten bir mesaj veriliyor! Adam ameliyat olmadı. Safra kesesi sancıları ile kıvranıp durdu!

Kelepçeli muayene tıbben etik kurallarına aykırıdır. Doktorun iznine bağlı kelepçeyi açtırmak. Kimi doktor arkadaşımız “Hayır açmayın.” diyor!

@MucellaYapici bunu anlattı! Diş hekiminin odasına gitmiş, hepimiz tedirgin oluruz. “Kelepçemi açacaksınız değil mi Doktor Hanım.” “Açmayacağım.” demiş! Bunlar insanlık dışı işler! Sen Hipokrat yemini etmedin mi? Geçtiğimiz günlerde Kandıra Cezaevi’nde Gülten Kışanak’ı ziyaret ettim. Sayın Başkan bana anlattı. Dosyası bir başka dosya ile birleştirilmiş. Tahliye edilmiyor! 4 yıl basit bir şey mi? Devlet: “Ben 4 yılı kaale almıyorum.” diyor. Bu düşman ceza hukuku demektir! Aysel Tuğluk vekilimiz için Kandıra Cezaevi’ne gittik arkadaşlarımız ile birlikte. Cezaevi önünde açıklama yaptık. “Hasta mahpusu niye bırakmıyorsunuz?” dedim hakkımızda soruşturma açıldı! Bırakın hasta mahpusa saygıyı, hasta mahpus için açıklama yapan insanın hakkı bile gasp ediliyor!

@CanAtalay1 ile ilgili gelişmeler var! İkinci kez

@AYMBASKANLIGI ihlal kararı verdi! AYM’nin ikinci kez bir konu hakkında karar verdiği Türkiye’de görülmedi! Utanç verici! Yürütme ve Yargıtay açısından utanç verici! Siyasi bir direniş ile direniyor yerel yargı ve Yargıtay! Anayasa Mahkemesi ki bu ülkenin en yüksek mahkemesi; 2. uyarısı geldi!

“Sizin ülkenizde öyle bir iktidar var ki ülkenin yarısını “terörist” ilan etmiş” dedi Sn.

@NachoSAmor !

@CanAtalay1 14 Mayıs’tan beri aramızda olması lazımdı çünkü bu konuda tüm Türkiye’nin tartıştığı isim olarak benim ile ilgili karar örnek bir karardı! Hakkımdaki karar Can Atalay için uygulanmalıydı uygulamadılar!

Binlerce siyasetçimiz içeride uyduruk nedenlerle içeride tutuluyor! Gülten Kışanak 7 yıl olmuş halen içeride! Bugün Meclis’te

@adalet_bakanlik var! Bakalım ne diyecek

@yilmaztunc ? Merakla takip ediyorum! Kürt sorunu dev bir sorun olarak ortada. Alevilere yönelik ayrımcılıklar dev bir sorun olarak ortada! Ülkede Diyanet’e ayrılan bütçe yüklü bir bütçe iktidar ve devletin anlayışını dikte etmek için kullanılıyor! Camiler iktidarın borazanı haline gelmiş! İnsanların inanç özgürlüğü ihlal ediliyor! Yüz binlerce insanın mağdur olduğu KHK mağduriyeti var! Kimisi barış bildirgesine imza attığı için, derneğe üye olduğu için, gazete aldığı için mağduriyetler yaşıyorlar! AİHM’in Yalçınkaya kararı ortada! “Legal olan fiilleri illegal ilan edemezsin.” diyor AİHM. KHK’lar ile 8 yılda 300 bin kişiyi yargısız infaz ile kapının önüne koymuşsun, sosyal yardım almasını engellemişsin, bankada hesap açmasını engellemişsin, yurt dışına çıkışını engellemişsin, yapmadığın bir kötülük kalmamış!

Dün

@HMBakanligi

@memetsimsek ‘e de söyledim! 2016’da kapanan okullara kayıt yaptıran bir velinin parasına çökülmüş, biz soru önergesi verdik cevap olarak: “Karar ilgiliye tebliğ edilmiştir.” denildi! Bu nasıl bir cevap? Hak ihlalleri saymakla bitmez! Türkiye’de hak ihlalleri yoğun bir şekilde her alanda devam ediyor! İş cinayetlerinde Avrupa 1.’si durumundayız! Sağlık ile ilgili sorunlar çok var! Büyük skandallar yaşanıyor. Sığınmacılar ile ilgili önemli ayrımcılıklar yaşanıyor! Anayasal rejim yerine KHK rejimi kurduysanız eğer sorun çözülmez!

Yorumlar