21 Mart 2024

Kocaeli Kandıra F2 Cezaevi’nin önündeyim. F2 Cezaevi’nde çıplak arama yapıldığına dair duyumlar aldık. Çıplak arama konusunda son derece hassasım. Çıplak aramayı Meclis gündemine getirmiş bir insan bir milletvekili olarak bu durumu kesinlikle kabul etmiyorum.

İnsan onuruna aykırı çıplak arama var mı yok mu az sonra Kandıra F2 Cezaevi’nde mahpuslar ile görüşeceğim ve durumu tespit edeceğim.

Çıplak arama var dediğimizde buna karşı çıkan bir milletvekili vardı AK Partili Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve daha sonra bu iddialarında geri adım atmak zorunda kaldı çünkü Türkiye’de çıplak arama var.

Şu anda da Kandıra F2 Cezaevi’nden böyle bir şikayet aldık. Atlayıp geldim F2 Cezaevindeki mahpuslar ile görüşeceğim. İnsan onuruna aykırı çıplak arama yapılmışsa Bakanlığa bildirerek ulusal ve uluslararası mekanizmaları harekete geçireceğim.

Kandıra F2 Cezaevi önünden herkese sevgiler selamlar.

Kandıra Cezaevinin önündeyiz. Çıplak arama yapılmış F2 cezaevinde! Skandal bir durum! Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç çıplak arama yapılıyor cezaevlerinde. Kandıra F2 Cezaevi’nde 1 hafta önce 7 mahpusa çıplak arama yapılmış! Utanç verici, ahlaksız bir çıplak arama yapılmış!

Bunu “Çıplak arama yoktur.” Diyen Özlem Zengin de duymalı! Cezaevlerinde halen onur kırıcı çıplak arama devam ediyor maalesef!

Nasıl olmuş? 7 mahpus resim atölyesinden çıkarken çıplak aramaya maruz tutulmuş ve kimisi buna itiraz edememiş fakat çok hayasızca bir arama olmuş. Atleti çıkartılmış, külotu çıkartılmış ve arama yapılmış. Ne örtü ne bir şey hiçbir şey kullanılmamış. Anneden doğma bir halde bırakılmış mahpuslar. Kimisinde de zorla atleti külotu çıkartılmış ve maalesef son derece çirkin bir şekilde, atlet külot çıkartılarak anneden doğma bir şekilde aramalar yapılmış.

Kabul edilecek bir durum değil, bu durum için Adalet Bakanlığı’ndan bir açıklama bekliyorum. Bu nasıl bir zorbalıktır? Bu çağda nasıl böyle bir zorbalık yapılır anlamak mümkün değil! Mahpuslar psikolojik olarak çok etkilenmişler bu durumdan ve itiraz edenlerden kimisi süngerli odaya atılmış. “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları çınlamış cezaevinde ve ardından mahpusların psikolojileri bozulduğu için 1 haftadır uyuyamıyorlar. Kimisi dişini sıkmaktan dişini kanatmaya başlamış, kimisi günde 8 sigarayı 50 sigaraya çıkartmış ve çok önemli bir şekilde etkilenmişler.

“Bize dayak atılsa, bizi öldürseler daha iyiydi.” Diyorlar ve bunu kabul edilemez buluyorlar. Bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan bir açıklama bekliyorum. Nasıl böyle bir keyfilik zorbalık olabilir anlamak mümkün değil! 7 mahpusa yapılmış bu işkence ve son derece etkilenmişler. Öylesine etkilenmişler ki Gazze’deki Filistinliler gibi kendimizi hissettik dediler ve psikolojileri halen düzelmemiş.

Adli ve idari dilekçeler ile başvurular yapmışlar ve sonucu bekliyorlar. Kamuoyunun da bilgilenmesini istiyorlar. Düşünün hayasız bir çıplak aramaya uğramışlar, insanlık onuru ayaklar altına alınmış. Ben buradan Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soruyorum; Kandıra F2 Cezaevi’ndeki bu rezalet nedir? Bu skandal nedir diye soruyorum? Bunun hesabını verecek bir merci yok mu? Cezaevi yetkilileri kendilerini sorgulanamaz mı hissediyor? Bu nasıl bir yönetim? Böyle bir idare olabilir mi? Diye soruyorum!

21. Y.Y.’da karanlık, işkence dolu, onur kırıcı bir işkenceye uğratılmış Kürt mahpuslar ve oda aramalarında son derece tahrik edici aramalar son zamanlarda artmış. Kürtçe kitapları ve tuttukları defterleri alıkonulmuş ve verilmemiş son zamanlarda özellikle artan baskılardan bahsediyorlar ve öncesinde yanlarında var olan kitaplar kontrol edilerek içeri alınan kitapların daha sonra aramalarda alındığını söylüyorlar.

Yoğun bir baskı ile karşı karşıya olduklarını söylüyorlar. Selahattin Demirtaş’a yönelik ayakkabı aramasının olduğu gün, aynı gün burada da böyle bir çıplak arama yapılmış. Bunlar genel uygulamalar mıdır? Yoksa bu cezaevine özgü uygulama mıdır? Bilemiyoruz ama bunu kabul etmiyoruz diyorlar.

Kocaeli’den, Kandıra Cezaevi önünden bu hayasız, utanç verici, onur kırıcı çıplak aramayı haber veriyorum. Biz çıplak aramayı kamuoyuna duyurduğumuz için her türlü baskılara uğradık. Meclis’ten atıldık, cezaevlerine atıldık ama hakkı hakikati söylemeye devam edeceğiz. Cezaevlerinde çıplak arama devam ediyor. Bunu tüm kamuoyu bilsin!

Kocaeli Kandıra’dan herkese selamlar sevgiler.

Yorumlar