3 Kasım 2023

Özgür Kocaeli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, fabrika yangınları ve patlamaları gündeme getirerek, “Kocaeli’de neden kurumlar, iş yerleri gerekli denetime tabi tutulmuyor” dedi. Gergerlioğlu’nun, iş güvenliği uzmanlarının maaşını bakanlık tarafından ödenmesini istemesi üzerine Bakan Vedat Işıkhan teşekkür etti.

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak, bakanlığı ilgilendiren problemleri tek tek Bakan Vedat Işıkhan’a sordu. Gergerlioğlu, Toprak Mahsulleri Ofisinde yaşanan patlama, işçilerin sendikasız olması, staj çıraklık mağdurları, Migros’un 70 işçisini 46 koddan işten çıkarması, yaklaşık 45 milyar lira teşvikin kimlere verildiği, FMF hastalarının durumu, Sputnik çalışanların 78 gündür grevde olmasını iletti.

FABRİKA YANGINLARI VE PATLAMALARI SORDU

Gergerlioğlu fabrikalardaki yangın ve patlamalarla ilgili olarak ise, “ Her gün bir iş cinayetinin olduğu, her gün fabrikalarda yangınların, patlamaların olduğu Kocaeli’nin bir milletvekili olarak soruyorum: Kocaeli’de neden kurumlar, iş yerleri gerekli denetime tabi tutulmuyor. Nüfusa oranlı iş cinayetlerinin rekor kırdığı bir ilimizdir burası? Size daha önceden de sormuştum Bakanlığa 5 yıl önceki Çayırova Akpınar Tekstil Fabrikasındaki 4 işçinin öldüğü skandal yangınla ilgili hâlen tatminkâr bir cevap alamadım.” dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ MAAŞINI BAKANLIK VERSİN

Gergerlioğlu, iş güvenliği uzmanlarının maaşlarının bakanlık tarafından ödenmesini isteyerek, şu soruları sordu:
“İş güvenliği uzmanlarının maaşını ne zaman Bakanlık verecek. Çünkü, “İşten çıkarılırım, patron beni işten çıkarır” diye iş güvenliği uzmanı yeterli denetimleri yapmıyor. Yine, 45 milyar lira Çalışma Bakanlığı olarak SGK’ye teşvik ücreti ödediniz; bunlar denetlendi mi? “Neden denetlenmedi?” diye soruyorum. “BAĞ-KUR tescil mağdurları ve staj ve çıraklık mağdurluğu ne zaman bitecek?” diye soruyorum. FMS hastaları 2 milyondan fazla. Bakın, çok önemli, kineret ilacını ne zaman ödeyeceksiniz? Binlerce insanın böbreği mahvoluyor. Yine, Kocaeli’deki 113’üncü günü bulmuş Corning işçilerinin grevine ne zaman müdahale edeceksiniz? Sputnik basın emekçilerinin direnişine ne zaman müdahale edeceksiniz? Taşerona ne zaman kadro vermeyi düşünüyorsunuz?”

“ÖZEL BİR HEYET GÖREVLENDİRDİK

Bakan Vedat Işıkhan, iş güvenliği uzmanı konusu nedeniyle Gergerlioğlu’na teşekkür ederek, şu açıklamada bulundu:
“Kocaeli Vekilimiz Sayın Gergerlioğlu ifade etti. Biz tam iki gün önce Sayın Valimizle görüşerek bu konuda Kocaeli’nin, sanayi bölgemizin çok önemli stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladık ve bu konuda talepleri oldu. Sayın vekillerimiz geldi ve burada iş sağlığı güvenliğiyle ilgili Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanımıza bilgi vererek, talimatlar verdik. Bu konuda özel bir heyet görevlendirdik. Çünkü gerçekten milyonlarca dolar yatırım yapıyoruz ama basit bir işlemden dolayı iş kazası ya da iş güvenliğini riske atan durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ben Kocaeli’yi de ziyaret ettim. Çok haklısınız Sayın Vekilim. Bu noktada ben teşekkür ediyorum bu konuyu gündeme getirdiğiniz için. Biz de Bakanlık’ta iki gün önce yaptığımız çalışmalar hakkında da size bilgi vermek isterim, hassasiyetiniz için çok teşekkür etmek isterim.”

Yorumlar