2012-05-02 00:00:00

Doktor Ali Şeriati’yi andılar

 

Gölcük Eğitim Derneği ve MAZLUMDER   Kocaeli Şubesi tarafından “Bir öze dönüş mücadelesi” isimli seminer gerçekleştirildi. Seminerde Doktor Ali Şeraiti’nin hayatı anlatıldı.
 
Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi toplantı salonu önceki gün önemli bir programa ev sahipliği yaptı. Gölcük Eğitim Derneği ve MAZLUMDER  Kocaeli Şubesi tarafından “Bir Öze dönüş mücadelesi” isimli seminer verildi. Seminerde düşünce adamı Ali Şeriati’nin hayatı anlatıldı.
Sanat Galerisi’nde gerçekleşen seminere Gölcük Belediye Başkan yardımcısı Hasan Özer, AK Parti Gençlik Kolları başkanı Ziya Yıldız ve yönetimi, Alperen Ocakları temsilcileri katıldı.

ÖZE DÖNÜŞE İHTİYACIMIZ VAR

Programın açılış konuşmasını Gölcük Eğitim Derneği başkanı İbrahim bayram yaptı. Bayram “ Gölcük Eğitim Derneği olarak her ay önemli seminerler gerçekleştiriyoruz. Burada amacımız canıyla kanıyla mücadele verip şehit düşen önemli isimleri unutturmamak” dedi. Bayram’ın ardından Kocaeli MAZLUMDER  adına Medine Küçük konuşma yaptı. Küçük “Son yıllara baktığımızda gerçekten mutlu olan insan sayısı günden güne azalıyor. Bu yüzden gerçek değerlerimize öze dönüşe ihtiyacımız var. Öze dönüş mücadelesi çok önemli. Bu panel de öze dönüşte bize fikir açılımı olacak” dedi.

ÖDEDİKLERİ BU BEDEL CANLARI OLDU


Gölcük Eğitim Derneği üyesi Yasin Alp moderatörlüğünde başlayan seminerde Araştırmacı yazar Doktor Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Bülent Şahin Erdeğer söyleşi yaptı. Alp söyleşi öncesi yaptığı açıklamada “ Gölcük Eğitim Derneği olarak her ay o döneme damga vurmuş insanların hayatlarının anlatıldığı paneller düzenliyoruz. O insanları unutturmamak bizin en önemli görevimiz. O insanlar bizim için büyük bedeller ödediler. Ödedikleri bu bedel canları oldu. Yakın tarih olarak onları anmak ve anlamak boynumuzun borcu” dedi.

 

MAZLUMDER eski Genel Başkanı  Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu  ise  “Ali Şeriati  denince akla  ilk olarak aydın kavramı  gelir. Ali Şeriati İslam dünyasının  içinde bulunduğu  hali yorumlamış ve geleneksel   inanışları, modernist eğilimleri sorgulamış  ve çağın ilerlemesine paralel bir tutumun ne olması gerektiğini belirlemeye çalışmıştır. İslamın özünün dinamik, aydınlık ve ezilenlerden yana bir duruş olduğunu altını çizerek vurgulamıştır. Ali Şeriati  tüm yazılarında, konuşmalarında islam’ı  kabukta yaşayan,  öze indiremeyen dindarı eleştirmiştir. Şekli ibadetleri yerine getiren ve fakat işçisinin hakkını yiyen “hacı”yı şiddetle eleştirmiştir. İslamın özünü anlamayan,   böylesi bir dini anlayışın, geleneğin  artmasının  gerçek dini anlama  ve anlatmaya büyük zarar verdiğini söylemiştir Din’i gerçek insan üreten bir fabrika gibi gören Şeraiti , insanın özgürleşmesinin doğa, toplum, tarih ve nefsindeki şeytani engellerden sıyrılmayla olacağını  söylemiştir. Kısa ömrüne yüzlerce eser sığdıran Ali Şeraiti düşünce dünyamızda çok önemli izler bırakmıştır. Düşünce tarihini oluşturan  önemli  doğulu ve batılı aydınları yorumlamış,  bir arı misali insani ve İslami olanları almaya çalışmıştır. Çağın bunalımına doğru çözümler üretmek  için  yazmış,  konuşmuş    tüm hayatını  nitelikli insan ve toplum yetiştirmeye vakfetmiştir. Ali  Şeriati’nin kitapları güncelliğini yitirmemiştir. Diri bir ruhu, aktif dinamik bir tutumu öğütleyen kitaplarını sadece okumakla kalmayıp hayata geçirmeliyiz, yeni Ali Şeriati’ler oluşturmalıyız artık.” dedi.

Yorumlar