5 Kasım 2023

Bold

Sayıştay denetimlerinin konuşulduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyon toplantısında Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği sorulardan ziyade Yılmaz’ın verdiği cevaplar gündem oldu. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sayıştay raporlarıyla tespit edilen ve Bold Medya’nın gündeme getirdiği usulsüzlükler gündeme geldi. 2022 yılına ait Sayıştay denetim raporları yayınlanırken en dikkat çeken nokta, yılda milyarlarca liralık bütçe tüketen bazı kurumlarda Sayıştay’ın harcamalarda neredeyse hiçbir kusur bulamaması oldu. BOLD Medya’nın üç özel yayın yaparak ısrarla dile getirdiği bu tuhaf durum Meclis’te de konu edildi. Ancak asıl bomba, Meclis oturumunda Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın muhalefet milletvekillerine verdiği sıra dışı cevaplar oldu. Sayıştay’a ait 2022 yılı raporlarıyla ilgili BOLD Medya’nın yayınları ses getirirken yüksek yargı kurumlarının ne kadar derin bir çürüme içinde olduğu da gözler önüne serildi. BOLD yayınlarında Sayıştay’ın bozulmasıyla yüksek yargı içinden gönderilen bir ifşa mektubuna değinilmiş ve burada bazı dairelerin, denetim görevlilerinin nasıl özel olarak dizayn edildiği Maliye Bakanlığı Eski Mali İstatistikler Daire Başkanı Selçuk Adıgüzel tarafından isim verilerek açıklanmıştı.

SADECE BOLD GÜNDEME GETİRDİ

Bu dizaynın sonucu olarak Sayıştay denetçileri 2022 yılında özelikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 5.5 milyarlık bütçe harcamasında sıfır hata bulmuş, ihalelerde hiç usulsüzlük bulamamıştı. Bütün bu dizaynlara ve engellemelere rağmen Sayıştay raporlarında yine de devletin kasasından çıkan harcamalardaki usulsüzlükler, yandaş vakıflara/derneklere aktarılan milyarlarca liralık bütçeler, spor kulübü kılıfıyla paramiliter gruplara yapılan yardımlar, SGK’nın kime verdiği belli olmayan 45 milyar liralık akıl almaz teşviği gibi konular dikkati çekmişti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ CEVAP VEREMEDİ

İşte bu çarpıklıklar Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na da konu oldu. Sayıştay denetimlerinin konuşulduğu komisyon toplantısında söz alan milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği sorulardan ziyade Yılmaz’ın verdiği cevaplar gündem oldu. Erdoğan’ın mali konularla ilgili görevlendirdiği yardımcısı Yılmaz’ı dinleyenler “Acaba Yılmaz devletin işleyişinden ne denli haberdar?” sorusunu sordu.

ÇOK ÖNEMLİ SORULARA CEVAP: “ANLAMADIM”

Oturumda Sayıştay raporlarıyla ilgili HDP millletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bir dizi soru yöneltti. Özellikle devlet bütçesinden bazı seçilmiş vakıf ve derneklere yapılan yardımları soran Gergerlioğlu bu derneklerden kimin ne kadar para aldığının meçhul olduğunu vurguladı. Gergerlioğlu ayrıca devlet işleyişinde artık “görev zararı” değil “görevlendirme gideri” kavramının kullanıldığını belirterek bu tip kelime oyunlarıyla bütçe makyajı yapıldığını belirtti. Örtülü ödenek konusuna da değinen Gergerlioğlu, bu paraların Cumhurbaşkanlığı, MİT, Emniyet, Jandarma, Genelkurmay tarafından kullanıldığını ancak kimin ne için para harcadığının saklandığının altını çizdi. Halkın vergilerinin nereye gittiğini bilme hakkı olduğunu ifade eden milletvekilinin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la Gergerlioğlu arasında meclis tutanaklarına da yansıyan ilginç diyaloglar yaşandı: İşte o tutanaktaki ifadeler:

DERNEKLERE YARDIMA “TİCARİ SIR”, ÖRTÜLÜ ÖDENEĞE “KİŞİSEL VERİ”!

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: Sayın Gergerlioğlu’nun yardım dernekleriyle ilgili ve şeffaflıkla ilgili, özellikle Strateji ve Bütçe Başkanlığımızla ilgili soruları oldu. Buna yazılı bir cevap hazırlasın arkadaşlarımız. Ben teknik olarak neyi kastettiğinizi tam anlamadım doğrusu ama yazılı bir cevap verelim şeffaflık düzeyi anlamında.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Yardım alan dernekler demiştim.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ – Görev zararı ve görevlendirme gideri kavramları konusunda da… Sonuçta mesele şu: Nasıl adlandırırsak adlandıralım, kamu kurumları sadece kâr amacı güden kurumlar değildir, sosyal amaçlarla da hareket ederler ama bir kurumu siz kendi yağında kavrulacak şekilde sosyal amaç tarif etmeyen bir şekilde kurduysanız, kendi kanununda hükümler varsa ve siz ondan sosyal bir faaliyet bekliyorsanız bu durumda kamu olarak oraya belli transferler yapmanız gerekir. Bunun adı şöyle olur, böyle olur ama sonuçta, sosyal amaçla yapılan bir faaliyeti kamu kaynağıyla finanse etmektir; bütün dünyada da bu yapılan bir şey.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Tamam Sayın Yılmaz, onu anladık da niye yardım yapılanlar açıklanmıyor? Yardım yapan açıklanıyor, yardım yapılan açıklanmıyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ – Onu soralım, bilmiyorum doğrusu. Bunlar nedir? Bazen ticari sır olabiliyor.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Niye 4’üncü detayda kalıyorsunuz? Örtülü ödenek…

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ – Bazen kişisel verilerin korunmasıyla ilgili hükümler olabiliyor, onu arkadaşlarımız cevaplarlar.

SORULAR CEVAP BEKLİYOR Cevdet Yılmaz’ın Sayıştay raporlarında örtülü ödeneklerin nereye harcandığıyla ilgili herhangi bir açıklama olmamasına “kişisel verilerin korunması”, nakit para yardımı yapılan derneklerin isimlerin gizlenmesine ise “bazen ticari sır olabiliyor” demesi “sarayın cevaplamakta zorlandığı sorular var” olarak yorumlandı.

Yorumlar