26 Mart 2024

Mezopotamya

ANKARA – DEM Parti Kocaeli milletvekili Gergerlioğlu hasta tutsakların durumun tespit edilip gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevinde bulunan kızına ve kızının koğuş arkadaşına para gönderdiği için hakkında “örgüte finansman sağlamak” iddiası ile tutuklanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız ile cezaevinde bulunan hasta tutsakların durumlarının araştırılması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu. 

Meclis araştırma önergesinin gerekçesinde, “Türkiye cezaevlerindeki insan hakları ihlalleri ve özellikle yaşlı ve hasta mahpusların maruz kaldığı zorluklar endişe vericidir. Bu çerçevede, 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın yaşadığı acil durumun incelenmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması talep etmekteyiz” denildi. 

‘CEZA EVİNE TEKERLEKLİ SANDALYE İLE GÖTÜRÜLDÜ’

Gerekçe de ayrıca şu ifadelere yer verildi: Hatice Yıldız, 4 yıl 2 ay hapis cezası alarak tutuklanmış ve cezaevine sedyeyle götürülmüştür. 3 gündür tek başına kaldığı odada fenalaşmış, yemek yiyememiş ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Avukatı tarafından yapılan başvurular da dikkate alındığında, Yıldız’ın acil bir şekilde infaz erteleme veya denetimli serbestlik gibi alternatif cezalarla cezaevindeki koşullardan çıkarılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca, Yıldız’ın oğlunun kendisini görmesi için yapılan özel izin talebinin reddedilmesi de endişe vericidir. Bu durum, mahpusların aileleriyle olan iletişim haklarının ihlal edildiğini göstermektedir.

DURUMLARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İÇİN… 

Yaşlı ve hasta mahpusların insanlık dışı koşullarda cezaevlerinde tutulmaları kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle, Hatice Yıldız’ın yaşadığı olayın detaylı bir şekilde incelenmesi, benzer durumdaki diğer mahpusların durumlarının da gözden geçirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için bir araştırma komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır.”

Yorumlar